Hirdetés

Feszültséggel teli díszletet készített Rem Koolhaas és az AMO a Prada legújabb férfikollekciójának bemutatójához.

Rem Koolhaas holland építész és kísérleti irodája, az AMO színes műszőrmékkel burkolt, geometrikus formájú, egymásból nyíló terekből alkotta meg a Prada 2021-es őszi/téli férfi kollekciójának bemutatójához a díszleteket.

A különleges díszletet Miuccia Prada és a kollekció társtervezője, Raf Simons debütáló közös férfikollekciójának bemutatásához készítette Koolhaas és az AMO, négy különböző formájú szoba összekapcsolásával. A puha, színes szőrmékkel és különböző anyagokkal beborított, három-, négy- és hatszögletű, illetve kör alakú helyiségek körbejárhatóságuk révén azt az illúziót keltik, mintha a jelképes kifutó „sosem érne véget” – mondta a Dezeennek Giulio Margheri építész, aki az AMO és a Prada kollaborációját vezette.

A létrejött díszlet a bemutatót megelőző kreatív folyamatból, az AMO és a Prada közötti ötletelésből született, és abból a törekvésből, hogy „megkérdőjelezzék a bemutatók formátumát”, mondta el Margheri. A gyantával, műszőrmével, márvánnyal bevont felületek, „a különböző textúrák adják a tér komplexitását, miközben megmaradnak absztrakt háttérnek a főhősök mögött”. A terek izgalmasságát pedig az a kettősség adja, ahogy a keménység és puhaság, melegség és hidegség, valamint a bent és kint érzete egymás mellé került. 

„Gondolkoztunk az idő múlásán, és a terv absztrakt terek sorozatává alakult, melyek tükrözik a nap különböző intim pillanatait és azok jellegzetességeit" - magyarázta Margheri.

Az első, téglalap alakú szoba falait vörös műszőrme fedi, ami erős kontrasztban áll a fekete, fényes műgyanta padlóval. A következő, kör alaprajú helyiségben megfordítva az érzetet, fehér márvány fal és égszínkék műszőrme padló került, amely vízszerű látványt nyújt, amikor a modellek áthaladnak rajta. A harmadik szobában élénk magenta színű műszőrme fedi a falakat, a padlót halványzöld márvány díszíti. Az utolsó, hatszögletű szoba pedig pasztell rózsaszínű lett, a padló prémes felületét matt, vakolt falakkal párosították, ami erős kontrasztban áll a korábbi fényes felületekkel. 

„Az építészet segített közvetíteni az érzéseinket: egy olyan furcsa, elvont hely létrehozásával, ami nincs sem bent, sem kint, ami tapintható és érzéki” – magyarázta Raf Simons a január 17. online közvetítésben megtartott bemutatót utáni beszélgetésen, melyről a világ bármely pontján élő diákok kérdezhették a divatházat. „Nem az volt fontos számunkra, hogy egy narratív építészeti kontextust hozzunk létre a kollekció számára, inkább egy érzelmi közeget" – tette hozzá Simons.

A díszlethez felhasznált anyagokat újrahasznosítják majd a Prada kirakataiban és pop-up üzleteiben, majd a milánói Metának adományozzák, amely fenntartható megoldásokat kínál hulladékok újrahasznosítására és együttműködik a La Réserve des Arts egyesülettel, amely a divatbemutatókról származó alapanyagokat és dekorációs hulladékokat elérhetővé teszi a kulturális szektor szakemberei és hallgatói számára.

A helyszínt bárki bejárhatja ezen a linken keresztül.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

A világ első online építész magazinja szerint.

Ünnepi készülődés

- 2019/6

Az évtized utolsó Deco magazinjában elgondolkodtató bevezetőt olvashatunk ünnepről, fényekről, környezetről. Utána az energikus és ambiciózus lakberendező, Laász Orsolya nyilatkozik, megmutatjuk, hogyan lehet értékmentésből értéket teremteni, és hogyan válnak festővászonná a falak. A szokásos gasztro-kitérőnk a konyhai perfekcionizmust segíti; igazi különlegesség az Arioso Király utcai üzlete, Budapest-Insta imázsáról Weiler Péter és Avraham Yaakobit nyilatkozik, de bemutatjuk Bara Ákos (Bara Design Studio) új munkáját is. Végül visszatérünk az ünnepekhez, dekor-tippeket ajánlva az előttünk álló nyugodt, meghitt napokhoz.

Hirdetés