Az egyetemmel együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A hazai és a nemzetközi piacon való versenyképes jelenlét elengedhetetlen alappillére, a szellemitulajdon-védelem, enélkül minden alkotás csak egy másolható, lopható ötlet. Az egyetemi hallgatók tudatosságát erősítő és szemléletformáló együttműködésbe kezd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). A megállapodás célja, hogy már az egyetemisták is tudatosan gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját gazdasági eredményeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek az újításaikra.

Böszörményi-Nagy Gergely, Pomázi Gyula és Fülöp József – Fotó: Novák Dorottya

A Miskolci Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a következő felsőoktatási intézmény, amellyel együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A cél ezúttal is az, hogy az egyetemisták tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják hasznosítani azt. A MOME vezetősége is felismerte, hogy amellett, hogy a diákok olyan tudást szereznek, amely később a nemzetközi piacon is fontos lesz, míg az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek jelenthet újabb forrásokat.

A megállapodásnak köszönhetően az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában (többek között választható tantárgy keretében), a szakmai módszertani fejlesztésekben; az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében, illetve támogatja az egyetem kreatívipari tevékenységét, míg a MOME bekapcsolódik az idén 125 éves hivatal vizuális kommunikációjába. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek megvalósításában is részt vesznek.

„A magyar kreatív nép, a MOME esetében pedig különösen fontos a szellemitulajdon-védelem, hiszen a hallgatók tanulmányaik során, vagy később vállalkozásaikban különböző termékek és szolgáltatások létrehozásában is részt vehetnek, így alapvető érdekük, hogy felismerjék a formatervezésiminta-oltalom vagy a védjegy nyújtotta előnyöket” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Hozzátette: „Külföldi egyetemeknél ráadásul jól bevált modell, hogy az intézményi szinten megszerzett és jól hasznosított oltalmak további bevételeket jelentenek az egyetemnek. Örömmel vesszük, ha olyan intézménnyel köthetünk együttműködést, mint a MOME, ahol a vezetőség felismerte az ebben rejlő lehetőségeket.”

„A MOMÉ-n egy nemzetközi szintű egyetemi márka felépítésén dolgozunk. Ehhez a szellemi tulajdon kezelésében is bátor és innovatív megközelítésre van szükség, ami egyszerre ösztönzi, védi és hasznosítja az egyetemen létrejövő új tudást. Ehhez támasz és garancia az SZTNH szakmai támogatása” – jelentette ki Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke. 

Az SZTNH tervei között szerepel, hogy további felsőoktatási intézményekkel is hasonló megállapodásokat köt, hogy valóban minél több hallgatóban és oktatóban váljon tudatossá a szellemitulajdon-védelem fontossága.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

ZOOM IN: Természet és design

ZOOM IN: Természet és design

Tervezés a természetből, a természettel, a természetért.

A korszerű pedagógia terei

A korszerű pedagógia terei

Bocska Beáta Gimnázium újragondolva című diplomamunkája a MOME Építőművészeti MA szakán.

Hogyan foglaljuk vissza a természeti tájat a városi környezetben?

Hogyan foglaljuk vissza a természeti tájat a városi környezetben?

Michael Smythe előadása a MOME-n.

Hirdetés