Hirdetés

Nagy-Macaroni László sajtos tésztájától egészen  Mies van der Roe mártásáig.

Hirdetés

Mies van der Roe mustár kaviár, Odile Decquiri koktél és Florence Knoll rolád is szerepel Esther Choi designer szakácskönyvében. A francia építész  Le Corbusier után a Le Corbuffet nevet viselő szakácskönyv 60 ételt és italt tartalmaz, amelyeket jól ismert építészek, tervezők és művészek ihlettek. 

Bannani Albers-Babka: csavart édes zsidó kenyér a textilművész Anni Albers nyomán

Magyar vonatkozással indul a történet, a szakácskönyvet ugyanis 2015-ben kezdte el összeállítani Choi annak apropóján, hogy talált egy étlapot, amelyet Moholy-Nagy László készített még 1937-ben Walter Gropiusnak, a Bauhaus alapítójának.

Choi minden recepthez írt egy rövid szöveget, amelyben bemutatja az inspirációul szolgáló alkotó jellegzetességeit, így válik igazán érthetővé a Choi által használt "ehető szerkezet". A Bauhaus jeles magyar képviselője, Moholy-Nagy nemcsak a kiindulási pont volt, de a könyvben Macaroni-Nagy László néven fut, és az amerikai sajtos tésztával került egy lapra. Anni Albers textilművész egy csavart formájú, édes zsidó süteményben lett megelevenítve, de van még emellett például salátája Frida Kahlonak (Frida Kale-o Salad) és koktélja Lina Bo Bardi építésznek (Lina Bo Bacardi).

A Mies van der Roe Dip mustár kaviárLina Bo Bacardi - az építész és egy modernista üvegház

Choi egy fajta társadalmi kísérletként fogta fel a szakácskönyv elkészítését, 2015 és 2017 között brooklyni lakásába hívta barátait és ismerőseit, hogy letesztelje rajtuk az ételeket és italokat. Ezzel párhuzamosan megvizsgálta azokat a szerinte gyakran elfogult történelmi narratívákat, amelyeket Gropius személye és a Bauhaus köré fűztek, és összekapcsolta a kulturális elitizmust az ember egyszerű életjelenségével, az étkezéssel. A kettő egyvelegéből eredeztethető Choi szerint az esztétikus fogyasztás fogalma, amelyben a történelmi örökség bevonásával egy új minőség, egy új produktum jöhetett létre.

forrás: Esther Choi, borítókép: Rem Brûlée
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bauhaus100. Program a mának - Kortárs nézőpontok

Bauhaus100. Program a mának - Kortárs nézőpontok

A Ludwig Múzeum kiállítása a nemzetközi Bauhaus-év megemlékező eseménysorozathoz kapcsolódik.

Májusban újra Építész-KÉSZ-regatta

Májusban újra Építész-KÉSZ-regatta

Az idei rendezvényen a 100 éve alapított Bauhausról is megemlékeznek.

Beyond bauhaus - prototyping the future - tervezői pályázat

Beyond bauhaus - prototyping the future - tervezői pályázat

Várnak mindenkit, akinek úttörő ötlete van arra, miképp lehetne fenntarthatóbbá tenni a világot.

Hirdetés