Interjú Majer Lillával, a 878® prémium vitorlásruha vezető tervezőjével és a márka alapítótársával.

Alig néhány héttel piaci megjelenése után Red Dot termékdizájn díjas lett a hazai tervezésű és Székesfehérváron gyártott, grafén felhasználásával készülő, intelligens 878® prémium vitorlásruházat, ami finoman futurisztikus, designos megjelenése, egyedi részletei miatt is különleges. A 878 Co. márka vezető tervezőjével és alapítótársával, Majer Lillával beszélgettünk. 

Majer Lilla a 878 Co. vezető tervezője és alapítótársa. Divattervező, saját brandjét 2014-ben hozta létre Liaamar néven, amivel egy innovatív, „trendszetter”, egyben egyedi és elegáns sportmárkát hoztak létre. Széles körű tapasztalattal rendelkezik a divattervezés és -gyártás terén nemcsak az aktív sportruházat, hanem a férfiak és a nők számára készült egyedi fejlesztésű ruhák terén is. A művészet és kreativitás egész életét elkíséri, szabadidejében olajfesteni szeret. A 878 Co. vezető tervezőjeként a termékek fejlesztése, gyártása és dizájnjának kialakítása tartozik hozzá.

Hogy indult a 878 Co., és honnan jött az ötlet, hogy technológiailag és anyaginnovációban is egyedülálló vitorlásruházatot dobjatok a piacra?
A koncepció a cég két alapítójától, Papp Istvántól és Tóbiás Richárdtól származik, akik valamivel több mint két éve kezdtek el mélyebben foglalkozni azzal, hogyan tudnák az innovatív textíliákat és az okos technológiai fejlesztéseket egy termékben összpontosítani a vitorlásruhák piacán. Ráadásul személyes indíttatás is volt, mindketten vitorlázást szerető emberek, István – aki egyben a 878 Co. márka ügyvezetője is –, aktív vitorlázó, de mindannyian elkötelezettek vagyunk a sportok és a téma iránt. 
A vitorlásuhákat végignézve azt tapasztalták, hogy bár a sport rengeteget fejlődött az elmúlt években, az öltözékek nem, vagy csak részben követték a technológiai változást, és egyre égetőbb kérdéssé vált többek között a sportolók védelme, a ruhák kényelmének optimalizálása, a zavartalan látómező biztosítása (azaz a kapucni újragondolása) és a hajó adatinak kézenfekvőbb elérése. Ezeket a problémákat felismerve született meg az intelligens vitorlásruhák gondolata, amik valóban innovatívak és hiánypótlóak mind a hazai mind a nemzetközi piacon. Az alapötlettel, miszerint technológiát építsünk ruhákba hasznos felhasználás céljából, már a kezdetekkor megkerestek és alig vártam, hogy részese lehessek a projektnek. Mindig is érdekelt, hogyan lehet ötvözni a technológiai fejlesztéseket és a sport ruházatokat. A profi- és hobbisportolókra egyaránt jellemző, hogy teljesítményorientáltak, innen már csak kreativitás és elhivatottság kérdése, hogy végiggondoljuk, az okos és digitális rendszerek integrálásával milyen teljesítményfokozás érhető el a szabályos kereteken belül. Nagyon örültem tehát a megkeresésnek és boldogan csatlakoztam tavaly júliusban a csapathoz, azóta folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden lehetőséget kiaknázzunk és tökéletesítsük a termékeinket.

A ruházat anyaga grafén felhasználásával készül. Mit kell tudni erről az innovatív anyagról és az anyagfejlesztésről? 
A grafén egy nagyon izgalmas anyag, aminek előállításárért fizikai Nobel-díjat kaptak az alkotók 2010-ben. Az anyag széleskörű ruházati alkalmazása napjainkban még nem jellemző, a vitorlás ruhaiparban pedig mi használjuk elsőként, így a beszerzése is nehéz, kevés gyártó foglalkozik az előállításával, és számos szempontot figyelembe kell venni, például fontos, hogy meg kell találni a megfelelő anyagsűrűséget is. Ezen kívül az anyagok színezése is egyedi, a termékeinkhez használt anyagokat a színkódjaink alapján, csak nekünk állították elő.  A grafén különlegessége, hogy szénszármazékokból készül, így egyik fő tulajdonsága, hogy automatikus a hőkiegyenlítése, ami azt jelenti, hogy 5 és 25 fokon körülbelül ugyanolyan hőérzetet biztosít, ami rendkívül fontos a vízisport szempontjából. Emellett fontos, hogy ultravékony, kiválóan vezeti az elektromosságot és a hőt, szilárdsága nagyobb, mint az acélé, mégis hajlékony és kopásálló, amitől időtálló lesz és a könnyedsége miatt komfortos viselet nyújt a sportolók számára. 

Intelligens vitorlásruházatról beszélünk. Ez mit jelent pontosan?
Az anyagválasztáson és a dizájnon túl, a beépített technológia talán a legfőbb innováció a termékünkben. Maga az ötlet, hogy egy versenysportban használt vitorlásruha rendelkezzen technológiai képességekkel is, amelyek valóban növelik a fedélzeten helytállók teljesítményét, ez önmagában újszerű. Amíg egyéb sportruházati termékek – például a futás, kerékpározás esetében – óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 5 évben, a vitorlázásban az innováció maximum csekély mértékben jelent meg. Ebben mi vagyunk az elsők.
A ruhákba beépített digitális megoldás lényege az adatok biztosításáról szól, digitális eszközök segítségével. Két részből áll a termék: egyik az On-Board-Unitból – szintén 878® fejlesztés –, amit a hajó navigációs rendszeréhez csatlakoztathatunk, a másik pedig a kabátban elhelyezett digitális kijelző, melyekre az On-Board-Unit bluetooth kapcsolattal továbbít előre kiválasztott adatokat. A rendszer telepítéséhez le kell tölteni egy mobilapplikációt, amely segítségével kiválaszthatják a sportolók vagy a vezető edző, hogy a csapat számára melyik adatsort kívánják beállítani a kabátjukba helyezett kijelzőre. A telepítést és beállítást követően már sem az applikációra, sem a mobiltelefonra nincs szükség, a kijelző automatikusan csatlakozik az úgynevezett OBU-hoz és automatikusan szolgáltatja az adatokat. A kijelző UV-védelemmel ellátott, csillanásmentes felületnek köszönhetően erős napfényben is jól látható, ráadásul hajlékony kivitelben került beépítésre a kabátba.

Design szempontból melyek azok a részletek, amiket kiemelnél?
Egy olyan területet próbálunk meghódítani, ami nagyon specifikus, először is fel kellett kutatni a vitorlázás speciális igényeinek – vízállóság, szélállóság, jó légáteresztés stb. – megfelelő legalkalmasabb anyagot. Másrészt úgy gondoltuk, hogy a termékünket úgy tehetjük igazán hiánypótlóvá, ha már a ruhák tervezésénél bevonjuk a majdani felhasználókat, így a vitorlázókat is megkérdeztük igényeikről, és együtt azonosítottuk be a hiányosságokat, újonnan felmerülő igényeket, ügyelve minden apró elvárásra. Így alakult ki a vitorlásruha végső anyagkoncepciója, dizájnja és teljes funkcionalitása, így lett egyedi kialakítású minden egyes zseb, cipzár és még a termék csomagolása is. 
Tehát egyszerre kellett megoldani, hogy a ruha kényelmes legyen, mindvégig szem előtt tartva a funkcionalitást, innovációs kihívásokat és a biztonságot is. Ezen felül pedig friss, esztétikus de időtálló designt kellett kialakítanunk. A ruhának minden elemét egyedi anyag, szín és formaválasztás jellemzi, új dizájn szemléletet hozva ezzel a vitrolásruhák világába, ráadásul a székesfehérvári gyárunkban a 3D-s digitális tervezéssel, a technológia ruhába integrálásával és a speciális gyártástechnológiai megoldások alkalmazásával egészen különleges, és egyedi gyártási folyamatra lehetünk büszkék.
Hogy csak egy példát említsek: a kapucnit, ami a fej számára szabad mozgást biztosít, és egyben a legikonikusabb eleme a ruházatnak, hónapokig terveztük. Szűk is legyen, tökéletesen illeszkedve a fejünk formájához, de kényelmes is maradjon, biztosítsa a szabad kilátást, biztonságosan elvezesse a ráfolyó vizet, és még jól is nézzen ki - ezeket a szempontoknak és kívánalmaknak kellett egyszerre megfelelni. Az lebegett a szemünk előtt, hogy a világ bármelyik kikötőjében büszkén sétáljanak végig benne a sport szerelmesei. A végeredményt látva úgy gondolom nemcsak a technológiában, hanem megjelenésében is világszínvonalú terméket sikerült létrehoznunk. Az sem mellékes, hogy a vitorlásruhákat olyan neves, Európa-bajnok sportolók is előszeretettel hordják, mint Berecz Zsombor, a márka nagykövete, vagy Érdi Mári és a Vadnai testvérek. Nemrég például Zsombortól egy edzőtáborban érdeklődtek arról, hol lehet ilyen vitorlásruhát kapni. Mit is mondhatnék, ez a visszajelzés az egész csapat számára szívmelengető érzés volt. 

Milyen kihívásokkal találkoztatok a termék létrehozásánál?
Természetesen voltak kihívások is a termékek létrehozásánál elsősorban a dizájn szempontjából: az egyik ilyen volt például a technológia beépítése, hogy a flexibilis kijelző funkcionalitásban is a megfelelő helyre kerüljön, ne sérüljön, ne akadályozza a sportolót semmiben és vízhatlan is legyen. Hasonló kihívásokkal néztünk szembe a protektorok elhelyezésénél: minden egyes protektorunk külön formatervező által megtervezettek, mint ahogy a 3D nyomtatott cipzár is. Az összes részlet speciális figyelmet kapott, hogy a kényelem, funkcionalitás, innovációs kihívások és biztonság találkozzon az első osztályú dizájnnal, de úgy gondolom, végül sikerült az elvárásainknak megfelelni.

A 878 Co. vitorlásruházat két termékcsaládja a Racing és a ProRacing. Mi a különbség a kettő között? 
Anyaghasználatban teljesen ugyanaz a kettő. A Racing kollekciónk darabjai, a vitorláskabát, az overál és a short olyan darabok, melynek innovációit és az egyedi dizájnját egyaránt élvezhetik a sport szerelmesei. A Pro Racing kollekciónkat, amelyben a beépített kijelző is található, elsősorban a professzionális vitorlásversenyzők számára fejlesztettük ki, de nem teszünk különbséget a profi és hobbi-vitorlázók között, így azoknak az igényes hobbi vitorlázóknak is ajánljuk ezeket a termékeinket, akik a legmagasabb szintű felszerelésekben szeretnék maximalizálni a sportolás élményét. Minimális különbségek vannak például a protektorokban, ennek oka az eltérő használat a profi és hobbivitorlázásban.

 Berecz Zsombor, a márka nagykövete

A termékek egyik érdekessége, hogy a 3D-s tesztszkennelésnek köszönhetően tökéletesen testreszabhatók. Ez mindkét kategóriában elérhető?
Természetesen igen. A gyakorlatban úgy néz ki a folyamat, hogy végzünk egy helyszíni testszkennelést, a 3D-s gépünkkel elkészítjük a megrendelő avatárját, ez bekerül a 3D tervező szoftverbe és ezek alapján készül el a testreszabott ruha. Az előbb említett teljesítményfokozáshoz nagyon fontos a testreszabás, hiszen így nyújt tökéletes kényelmet a viselője számára.

A vitorlás ruhákat Székesfehérváron gyártjátok. Mekkora gyártókapacitást kellett felállítani egy ennyire speciális termék előállításához? 
A gyártókapacitás termékfüggő, naponta körülbelül 3-5 teljes ruhát képes legyártani a 878Factory-ban jelenleg dolgozó 14 fő. A székesfehérvári gyárban zajlik a termék- és a technológiai fejlesztés, itt készülnek el a végleges prototípusok, a kisszériás- illetve egyedi méretes termékek. A legkorszerűbb szoftver- és hardverinfrastruktúra, valamint magasan képzett szakembereink biztosítják azt, hogy időtálló, egyedi, csúcsminőségű kivitelezést kínáljunk a textilipar minden részterületén. A gyárunkban az elérhető legkorszerűbb eszközöket használjuk, amiknek a fizikai beszerzése és az előkészítése tavaly ősszel ért véget, a műhely teljes kapacitással pedig október végén kezdte meg működését. A gyártás folyamatos felfutására készülünk és az első év eredményei alapján és a szükség függvényében bővítését is elképzelhetőnek tartjuk.

A Vadnai testvérek 878® vitorlásruhában

Alig néhány hete jelent meg a termék a piacon, és máris Red Dot Termékdizájn díjat kaptatok érte. Az elismerés mellett, mennyire kezdik felfedezni a termékeket a profi és a hobbi vitorlázók?
Óriási elismerés ez számunkra, egy ilyen fiatal terméknél pedig különösen. A Red Dot díj elnyerésével az okos vitorlásruha bizonyította, hogy a nemzetközi piacon nemcsak megállja a helyét, hanem ki is tűnik a mezőnyből.
Nagyon sok érdeklődő van, leginkább profi és félprofi vitorlázóktól kapunk megkereséseket, de több hobbisportoló is felvette már velünk a kapcsolatot. Változó, hogy kit mi érdekel, illetve mi szólít meg, sokan az anyaginnovációt, sokan pedig a beépített technológiát emelik ki.

Mi a következő lépés számotokra?
Következő termékünk, ami hamarosan megjelenik a piacon, egy Graphene jersey aláöltöző lesz. Az eddig elkészült vitorlásruhákhoz képest annyi a különbség, hogy a grafén szálak az anyagba vannak belekötve, ami az azonos hőérzet biztosítása mellett szinte észrevétlen viseletet biztosít. Ezt követően sort, mellény, smock top és egy vért is forgalomba kerül még nyárig. Két éven belül az öt legprogresszívebb hajóosztályban szeretnénk jelentős szereplővé válni.  Célunk, hogy nemzetközileg is elismert, innovatív sportruházati és vitorlásruha gyártóként tartsanak minket számon. A terveink között szerepel további sportágak speciális sportruházatának modernizálása, okosítása – de ezek még a tervezőasztalon vannak. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hónapokig terveztük a kapucnit

Hónapokig terveztük a kapucnit

Interjú Majer Lillával, a 878® prémium vitorlásruha vezető tervezőjével és a márka alapítótársával.

Nobel-díjas csodaanyagból született a Red Dot-díjas magyar vitorlásruha

Nobel-díjas csodaanyagból született a Red Dot-díjas magyar vitorlásruha

A 878® márka a világ első, magyar tervezésű, gyártású és fejlesztésű intelligens vitorlásruhája, ami alig egy hónapja mutatkozott be.

Hogyan kapcsolható össze a játékelmélet és a design szerepének kutatása?

Hogyan kapcsolható össze a játékelmélet és a design szerepének kutatása?

Egyebek mellett erre keresi a választ Zalavári József második, Design játékok. A forma tervezésének játékai és játszmái című könyvében. 

Hirdetés