Hirdetés

A világításkultúra fejlődését támogató nívódíjra idén második alkalommal lehetett pályázni. 

A világításkultúra fejlődését támogató nívódíjra a tavalyi évben tapasztalt kedvező szakmai fogadtatás után idén második alkalommal lehetett pályázni. Az év legizgalmasabb világítástechnikai rendezvényének kereteit egy minden ízében különleges gálaest biztosította.

Fotó © Csányi Krisztina

A pályázatról

A Lisys-Project Kft. alapította- a komoly a szakmai elismerés mellett pénzjutalommal is járó-nívódíj odaítélése a szeptemberben benyújtott pályázatok kizárólag szakmai szempontok szerinti értékelése alapján történik. A döntés meghozataláért a vállalkozástól független, hét tagú szakmai zsűri felel, mely ez alkalommal is saját szempontrendszere alapján vizsgálta a pályamunkákat. A zsűri tagjai voltak (ABC sorrendben): 

Bányai Tamás, világítástervező, a tavalyi győztes pályamű világítási koncepciójának megalkotója
Csontos Balázs, a Vígszínház világítástervezője és világítási felügyelője
Haász Ferenc, az ERCO világítástervezője és a Madebylight tervezői közösség alapítója
Juhász Ákos, a MOME Építészeti Intézetének igazgatója
Kádár Bálint, a KÉK alapítvány elnöke
Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu alapító-főszerkesztője
Somogyi Krisztina, a zsűri elnöke, vizuális intelligencia-kutató

Fotó © Csányi Krisztina

A díjak odaítélésében is tetten érhető a zsűri gondolkodása a fényről, az innovatív szemlélet minél szélesebb körű elfogadtatására tett kísérlet.

Különdíjak

A szeptemberben meghirdetett pályázathoz idén a Design és a Fénytechnikai tervezés különdíjak támogatásával a Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE) és a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata (MMK ELT) is csatlakozott. Az energiatudatos világítástechnikai megoldásokat külön is díjazták: GE Hungary Kft. támogatásával megvalósuló Eco Különdíjjal. 

Csavar a lebonyolításban

A beérkezett pályázatok közül a zsűri hármat juttatott a döntőbe. Ők az est folyamán rövid, 5 perces prezentációban mutatták be pályaművüket, majd válaszoltak a zsűri kérdéseire. A zsűri ezt követően elvonult és megközelítőleg 30 perces tanácskozás után, ott és akkor hozta meg végső döntését, hogy ki lesz A Fény Mestere – Master of Light 2016 nívódíj győztese.

Fotó © Csányi Krisztina

Összetett díjazás

A 2015-ös évhez hasonlóan a díj elnyerésével idén is jár a 600 000 Ft-os pénzjutalom, „A FÉNY MESTERE 2016” elismerő oklevél, „A FÉNY MESTERE 2016” felirattal ellátott emlékdíj, valamint a kiutaztatás a 2017-os milánói Euroluce 2017 szakkiállításra is.

Díjazottak

A Fény Mestere nívódíjat és az ezzel járó pénzjutalmat valamint a szakmai utazást a Healium Decoration csapata nyerte, a díjat és az oklevelet Böröcz Sándor, a díj alapítója, a Lisys-Project Kft. ügyvezetője, valamint Somogyi Krisztina a zsűri elnöke adta át.

A Fény Mestere - Master of Light 2016 pályázaton a szakmai zsűri dicséretében részesültek és ezért elismerő oklevelet kaptak: Kudlacsek Janka és Bokor Gyöngyi. Az okleveleket Böröcz Sándor, a díj alapítója, a Lisys-Project Kft. ügyvezetője, valamint Somogyi Krisztina a zsűri elnöke adta át.

Junior Master of Light megosztott 1. helyezését és az ezzel járó jogot, hogy részt vegyen az ERCO szakmai workshopján Molnár Tamás ("Dinamikus fény az iskolában") és Boruzs Ádám ("Érzékeny becsapódások) nyerték. A díjat és az oklevelet Müller László az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének vezetője és Haász Ferenc a zsűri tagja adta át.

Fotó © Csányi Krisztina

Junior Master of Light 3. díját Jakab Zsófia - Horváth Attila érdemelte ki, "OptiCube" című pályaművével. Az oklevelet Müller László az ERCO Lighting GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének vezetője és Haász Ferenc a zsűri tagja adta át.

A GE Hungary Kft. által támogatott Eco Különdíj győztese Kudlacsek Janka lett „Örvény-lámpa” című pályaművével, neki a díjat és az oklevelet Szép Barnabás a GE Regionális Értékesítési Vezetője adta át.

A MABE által támogatott Design Különdíj győztese Gothárd Erzsébet, "Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. VI. emeleti egészségközpont közlekedők és irodablokk belsőépítész tervei" című pályázatával. A díjat és az oklevelet a díjazott távollétében fiának adta át Szenes István a MABE elnöke.

Az MMK ELT által támogatott Fénytechnika Különdíj győztese Kudlacsek Janka „Örvény-lámpa” című pályaművével, az oklevelet Kun Gábor az MMK ELT elnöke adta át.

Fotó © Csányi Krisztina

A trófeáról

A Fény Mestere – Master of Light energiatakarékos LED-megvilágítású talapzattal ellátott üvegtrófeájáért – mely Botos Péter Ferenczy Noémi-díjas művész alkotása – idén is többen versenybe szálltak. A csiszolt üvegtrófea méltó szimbóluma a fény és világítás sokoldalúságának, minden díjazott büszkén vette át.

Különleges helyszínen elképesztő fényinstalláció – a tervező Csontos Balázs

Csontos Balázs az idei pályázattal nemcsak, mint zsűritag került kapcsolatba. A Vígszínház világítástervezője a díjátadóra különleges fényinstallációval készült. A régi Budapest Harisnyagyár épületének két oldala is fényben fürdött. A lépcsőházban gyertyák mutatták az utat, a lépcsőfordulókba kihelyezett Vivosol elképesztő mintákat festett a padlóra és a falakra. A Flashback Studio loft-hangulatú 400 négyzetméteres termét kék és sárga fénnyel öltöztette fel, de az eredeti indusztriális hangulatot nem engedte elveszni, a függesztetett lámpákba Edison-izzók kerültek, a fém tartószerkezet a földre állított ipari lámpatestekkel kapott “megtámasztást”. A wow-hatást azonban a kintről érkezett fény váltotta ki a vendégekből. A szomszédos épületek tetején elhelyezett nagy erejű fényvetők nem mindennapi árnyék-látványt varázsoltak a terem plafonjára. Testet öltött a pályázat célja! A terv tökéletes kivitelezéséért köszönet a For Event csapatának, akik az esten a technikai személyzetet is biztosították.

forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

We are BE LIGHT! – „Kapocs vagyunk az elektromos tervező és az építész között” (X)

We are BE LIGHT! – „Kapocs vagyunk az elektromos tervező és az építész között” (X)

Bemutatkozik a BE LIGHT! architekturális divíziója – interjú Timár Henrietta csoportvezetővel.

Hangulatvilágítás a FIAT 127 ajtajából

Hangulatvilágítás a FIAT 127 ajtajából

Designlámpa-válogatás a Be Light!-tól.

Megszületett a Love Lamp első limitált szériás kollekciója

Megszületett a Love Lamp első limitált szériás kollekciója

A Pablo egy-egy csillárból, állólámpából és falikarból áll.

Hirdetés