• 2022-08-24 09:00
  • Deco

Valóra vált víziók

Nem a lokáció vagy a szűkösség miatt döntött a házaspár az újabb építkezés mellett. Egyszerűen tanultak korábbi házukból, és pontosan meg tudták fogalmazni, hogy milyen terekre, stílusra és színekre, de főleg, hogy milyen praktikus megoldásokra vágynak annak érdekében, hogy otthonuk családias legyen, ugyanakkor megfelelő helyszíne lehessen a társasági életnek is. Cikkünk az OCTOGON Deco 2019/3-as lapszámából.
 


Ráhangolódásnak indult, később komoly munka lett belőle. „Többezer képet gyűjtöttem össze öt év alatt a Pinterestről, amiket sokszor szelektáltam. Egy idő után úgy éreztem, hogy ez a fórum lett a legjobb barátnőm” – emlékszik vissza a feleség a kezdetekre. Valójában ezek a képek itinerként szolgáltak a házhoz, behatárolták a stílust, szavak nélkül fogalmazták meg a pontos elképzelést. Amikor a pár kétszemélyes vacsorák keretében beszélte át az immár tizedére csökkentett képanyagot, ingatlanberuházóként és a kivitelezésben is jártas szakemberként a férj praktikusabb szemmel nézte át és szűkítette le a fotókat.

Ásztai Bálint építészt ezzel a kétszáz darabos fotógyűjteménnyel keresték meg, aki azonnal ráérzett az elvárásokra és az igényekre – már az első átküldött tervek nagyon közel álltak a véglegeshez. Az volt az elképzelésük, hogy a külső homlokzat sötét legyen, lehetőleg fekete, de a melegebb fajtából. Bár a főhomlokzat elsőre padlizsános tónusú lett, végül enyhe zöldes hatással érték el a fekete melegebb árnyalatát, viszont a festék újrakeverése miatt két hónapot csúszott a befejezés.
 


A belső terek kialakításával Dékány Annamáriát bízták meg – ahogy az építész, a belsőépítész is felmérte a család szokásait, elvárásait. Így derült ki, hogy a feleségnek nem a hatalmas, egybenyíló konyhák dobogtatják meg a szívét, sokkal inkább a kuckós, elszigetelt főzősarkokat szereti – cserébe az étkező, mint a családi élet fontos színtere, nagyobb teret kapott. Szándékosan nem akarták, hogy a nappali egybefolyjon a konyhával, ezért a ház L alakú adottságát használták ki a különböző funkciók elkülönítésére.

Szükség esetén a felső szint dupla ajtókkal való teljes hangszigetelése szintén elvárás volt, hogy a gyakran rendezett baráti összejövetelek ne zavarják a gyerekeket a felső szinten. A belső burkolatok és bútorok harmóniája már Katona Csabához, a Katona Manufaktúra tulajdonosához fűződik. „Csabának a fafelületek mellett szinte mindenre volt ötlete.” A falécekkel burkolt falakhoz ő javasolta a bőrrel burkolt lépcsőt, de a burkolatoktól a beépített bútorokig számos remek megoldással járult hozzá a ház esztétikus és otthonos belső tereihez.
 

A különböző fafelületek, a bőr borítású lépcső, a higgadt szürkészöld falszakaszok és a kárpitozott bútorok teszik otthonossá a földszinti helyiségeket, ahol a nyersbeton mennyezet és az egységes fapadló fogja össze a különböző funkciókból adódó változatos berendezést.

 

Alapterület: 320 m2
Helyszín: Nyék

Tervező: Ásztai Bálint, STOA Studio; Dékány Annamária belsőépítész; Katona Csaba, Katona Manufaktúra

 

 

 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Továbbszámlázhat az asztalos az otthonfelújítási programnál

Továbbszámlázhat az asztalos az otthonfelújítási programnál

A támogatás terasz kiépítésére, bővítésére is felvehető, és még a korlát is elszámolható.

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Carboland hőszigetelés a BodrogiBau Kft-től.

Négyszobás családi ház 34 millióért – elmélyültünk a Nemzeti Mintaterv Katalógusban

Négyszobás családi ház 34 millióért – elmélyültünk a Nemzeti Mintaterv Katalógusban

A célnak megfelelően, azaz családi házra vágyó megrendelőként néztünk szét a NMTK friss honlapján.

Hirdetés