Családi ház Újhartyánban.

Az OCTOGON Deco 2021/3-as lapszámában közölt, Újhartyánban felépült villa szép példája a külső és belső megjelenés összhangjának. A harmóniához az alapakkordot az építtető, az építészek és a belsőépítészek gondolati összhangja jelentette. Ebben a házban minden a megrendelőért van, organikusan él vele együtt, az eredménnyel, egymás munkájával pedig az összes résztvevő maximálisan elégedett.
 


Az épület Ligetvári István és Ligetvári Dorottya munkája, karakteresen egyszerű, a hagyományos nyeregtetős háztípus kortárs átirata. Az építtető harmincas éveiben járó fiatal pár, kutyákkal és nyuszikkal, valamint nagyon határozott elképzelésekkel. Ez utóbbi nagy segítséget jelentett a belső tereket tervező Hadnagy Tímea számára. Az összekötő szálat az építészek és a köztük a megbízó ízlése jelentette, ami olyannyira egyértelmű volt, hogy bár az építészektől függetlenül érkezett hozzájuk a megbízás, kiderült, hogy régi családi ismerőseik tervezték a házat, így nem okozott gondot a közös hang megtalálása.

 

 

A lakótér eleve magától értetődő, logikus elrendezést mutatott: hagyományos, két traktusos lakóház, tetőtérbeépítés nélkül, ahol az egyik traktus a nappali funkciókat, a másik a hálószobákat fogadja be. A sötét színű magastetős tömeghez fehér lapostetős toldalékok kapcsolódnak – garázs, bejárati előtető, terasz, illetve a nappali terek sávja; a funkcionális elosztás már a tömegről jól leolvasható. Ugyanilyen egyértelműen közli a külső azt is, milyen vizuális világ áll közel a megbízók szívéhez: olyan minimál, ami egyszerűségében is otthonos. Összefogott formák, akromatikus színvilág, meleg, világos színű fa, és magas minőségű anyaghasználat, illetve részletképzés.

A megbízó maximalizmusa a tervezők elmondása szerint nemhogy nem fékezte, de lendületet adott a közös munkának, a végeredmény pedig pontosan olyan lett, amilyet a beköltöző pár magának elképzelt, és ennél jobb érzés tervezők számára aligha létezik. A határozott megbízói igényeknek a belsőépítészek erős szakmai háttérrel adjanak minőségi formát, mind az anyagválasztás, mind az egyedileg tervezett szerkezetek, berendezések terén.

A megbízó egyértelmű igénye volt, hogy a tér átláthatóságát ne bontsák meg a bútorokra kipakolt tárgyak, vagy drapéria. A lakótér nagyvonalúságának kulcsa a végigfutó mikrocement padlóburkolat és teljes hosszanti falat elfoglaló tároló egységes kompozíciója.

 

 

Ebben a lakótérben minden négyzetcentiméter nagy gonddal tervezett, az ülőbútorokon és a világításon kívül az összes bútorzat egyedi tervek alapján készült. A szürke-fehér-fekete színvilágba némi kölcsönös kompromisszum árán néhány „ütős” színt is sikerült becsempészni, ám az összhatás egységes maradt. A minimált általában keménynek, hidegnek tartjuk, és alapvetően az is a célja, hogy tiszta erőt sugározzon. Ezt a kívül-belül fegyelmezett házat mégis csak azzal a szóval jellemezhetjük: barátságos.

 

Helyszín: Újhartyán
Alapterület: 207 m2
Építészet: Ligetvári István, Ligetvári Dorottya 
Belsőépítészet: Hadnagy Tímea, Ulmann István, Edvi Zsófia, Timmer Dániel – Studio This
Studio This | Web | Facebook | Instagram
 További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Hogyan kellene, hogyan lehetne?

Hogyan kellene, hogyan lehetne?

Családi ház Makkosmárián a Nanavízió tervezésében.

Egymásra nézve

Egymásra nézve

Családi ház Rákosmentén. Cikkünk az OCTOGON magazin 176-os (2022/4-es) lapszámából.

Hirdetés