Családi ház Újhartyánban.

Az OCTOGON Deco 2021/3-as lapszámában közölt, Újhartyánban felépült villa szép példája a külső és belső megjelenés összhangjának. A harmóniához az alapakkordot az építtető, az építészek és a belsőépítészek gondolati összhangja jelentette. Ebben a házban minden a megrendelőért van, organikusan él vele együtt, az eredménnyel, egymás munkájával pedig az összes résztvevő maximálisan elégedett.
 


Az épület Ligetvári István és Ligetvári Dorottya munkája, karakteresen egyszerű, a hagyományos nyeregtetős háztípus kortárs átirata. Az építtető harmincas éveiben járó fiatal pár, kutyákkal és nyuszikkal, valamint nagyon határozott elképzelésekkel. Ez utóbbi nagy segítséget jelentett a belső tereket tervező Hadnagy Tímea számára. Az összekötő szálat az építészek és a köztük a megbízó ízlése jelentette, ami olyannyira egyértelmű volt, hogy bár az építészektől függetlenül érkezett hozzájuk a megbízás, kiderült, hogy régi családi ismerőseik tervezték a házat, így nem okozott gondot a közös hang megtalálása.

 

 

A lakótér eleve magától értetődő, logikus elrendezést mutatott: hagyományos, két traktusos lakóház, tetőtérbeépítés nélkül, ahol az egyik traktus a nappali funkciókat, a másik a hálószobákat fogadja be. A sötét színű magastetős tömeghez fehér lapostetős toldalékok kapcsolódnak – garázs, bejárati előtető, terasz, illetve a nappali terek sávja; a funkcionális elosztás már a tömegről jól leolvasható. Ugyanilyen egyértelműen közli a külső azt is, milyen vizuális világ áll közel a megbízók szívéhez: olyan minimál, ami egyszerűségében is otthonos. Összefogott formák, akromatikus színvilág, meleg, világos színű fa, és magas minőségű anyaghasználat, illetve részletképzés.

A megbízó maximalizmusa a tervezők elmondása szerint nemhogy nem fékezte, de lendületet adott a közös munkának, a végeredmény pedig pontosan olyan lett, amilyet a beköltöző pár magának elképzelt, és ennél jobb érzés tervezők számára aligha létezik. A határozott megbízói igényeknek a belsőépítészek erős szakmai háttérrel adjanak minőségi formát, mind az anyagválasztás, mind az egyedileg tervezett szerkezetek, berendezések terén.

A megbízó egyértelmű igénye volt, hogy a tér átláthatóságát ne bontsák meg a bútorokra kipakolt tárgyak, vagy drapéria. A lakótér nagyvonalúságának kulcsa a végigfutó mikrocement padlóburkolat és teljes hosszanti falat elfoglaló tároló egységes kompozíciója.

 

 

Ebben a lakótérben minden négyzetcentiméter nagy gonddal tervezett, az ülőbútorokon és a világításon kívül az összes bútorzat egyedi tervek alapján készült. A szürke-fehér-fekete színvilágba némi kölcsönös kompromisszum árán néhány „ütős” színt is sikerült becsempészni, ám az összhatás egységes maradt. A minimált általában keménynek, hidegnek tartjuk, és alapvetően az is a célja, hogy tiszta erőt sugározzon. Ezt a kívül-belül fegyelmezett házat mégis csak azzal a szóval jellemezhetjük: barátságos.

 

Helyszín: Újhartyán
Alapterület: 207 m2
Építészet: Ligetvári István, Ligetvári Dorottya 
Belsőépítészet: Hadnagy Tímea, Ulmann István, Edvi Zsófia, Timmer Dániel – Studio This
Studio This | Web | Facebook | Instagram
 További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Folytatódik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Az építész iskolájának volt tanítványai vásárolták meg.

Hirdetés