• 2023-10-04 09:00
  • Deco

Színnel-lélekkel

Tiszta térszervezés egy budai családi házban

A legjobb dolog, ami egy újonnan épülő házzal történhet, ha az építészeti terv már a kezdetek kezdetén a belsőépítész kezébe kerül. Ezt támasztja alá ez a gazdag növényzettel övezett budai családi ház, melynek enteriőrjét a freeform.ourcollective két törzstagja, Bolgár Eszter és Csitári Tímea tervezte. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/3 számából.
 

 Akinek életmódja az utazás, otthon nyaral igazán. A tulajdonosok mindent elkövettek annak érdekében, hogy a kikapcsolódás teljeskörű legyen. Pontosan ezért kérték fel Bakody Orsolya kerttervezőt is a kert apró részletekbe menő megálmodására is. A fedett terasz kültéri étkező és lounge szerepét tölti be.

Bolgár Eszter és Csitári Tímea a tervezés és megvalósítás folyamatát csapatmunkaként fogják fel, ami köztük, a megrendelő, a szakágak, valamint a beszállítók között jön létre. Számukra a tervezés ez esetben sem zárult le a koncepció és kiviteli tervek átadásával, hiszen minden olyan munkafázisban, ami belsőépítészetet érintett, aktívan jelen voltak, támogatva a megrendelőt és segítve a kivitelező munkáját. A családi ház felépítése éveket vett igénybe, ezért a megvalósult végeredmény sikerét a megrendelővel kialakult bizalmi viszony szavatolta. 

„A tervezés folyamata kétirányú utca. Mi mindig értő figyelemmel hallgatjuk az ügyfelünket, igyekszünk beleélni magunkat a helyzetébe, megérteni a vágyait és az elképzeléseit. Ugyanakkor szakmai magabiztossággal közelítjük mindezt a realizálhatóhoz, és az esztétikailag helytállóhoz” – meséli Eszter. 


Ennél a háznál kérés volt az antracitszürke, valamint az élénk színek használata, ám ezek arányát és azt, hogy milyen formában jelenjenek meg, már a tervezőkre bízta az ügyfél. Szintén jó példa, a gyerekből éppen tinédzserkorba lépő családtag szobája, ahol azt szerették volna, hogy maradjon rózsaszín, csajos és kuckózós is, ugyanakkor legyen vagány és bátor, mint egy belevaló kosaras szobája. 

 


A tiszta térszervezés nagymértékben köszönhető annak, hogy a tervezők a kezdetek kezdetén bele tudtak szólni a válaszfalak elhelyezésébe. Az ő kezüket dicséri a lépcső kialakítása, ahol nemcsak a szerkezet és az anyag – használat, hanem a fényekkel és a geometrikus formákkal való játék is feladatuk volt.

Tervezői szempontból az a jó otthon, ami tükrözi egy család életmódját, habitusát. Ez a háromtagú család színes, mozgalmas életet él, és rengeteget utaznak. A rohanásból számukra az otthon kényelme, a családi és baráti együttlétek jelentenek kiszakadást. Ennek biztosít megfelelő színteret ez a kikapcsolódás megannyi formáját felsorakoztató, új otthon.

 

Belsőépítészet: Bolgár Eszter, Csitári Tímea / freeform.ourcollective
Helyszín: Budai zöldövezet
Alapterület: 166 m2 + 70 m2 terasz

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Nyugalom

Nyugalom

Családi ház, de meditációs központ is lehetne.

Nosztalgia

Nosztalgia

Családi ház Szemlőhegyen

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Egy bájos, kis léptékű családi ház nyerte el Svédország legrégebbi, legnagyobb presztízsű építészeti díját, noha olyan nagy név is a jelöltek közt szerepelt, mint a Bjarke Ingels Group.

Hirdetés