Hirdetés

Erdei lak és modern otthon egyben

A lejtős telek 70-es években épült támfalai jelölték ki a helyet a háznak, maradandó kapcsolódási pontot alkotva a biatorbágyi zártkertes, hétvégi házas múlt és a nagy ütemben kertvárosiasodó jelen között. Fák fölött kikandikáló erdei lak, egyben modern otthon szemléli innen a tájat egy ideje. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/3 lapszámából.


Biatorbágy zártkertes övezete átalakulóban van. A város szélén található egykori hobbitelkeken egyre több a lakóingatlan, melyek a régi nyaralók közé vegyülve meglehetősen heterogén, átmeneti képet mutatnak. Az átalakulás lehetséges hatásaival számolva a FOND Stúdió alkotóközösség építészei már a helyszínkeresésben is segítették a tulajdonost. Így esett a választás egy völgyre néző, fás duplatelekre, amely természeti értékei miatt várhatóan sokáig háborítatlan marad.

Az izgalmas építészeti feladatot jelentő lejtős szituációhoz a felszíni vízelvezetés és a statika kihívásai társultak, a készen talált házhely ugyanakkor előremozdította a projektet. A telkek korábbi tulajdonosa ugyanis jól terhelhető földteraszokat alakítottt ki terméskő támfalakkal a 70-es években. Az általuk közrefogott legnagyobb sík tökéletes építési teret kínált egy hosszúkás, a kerthez szervesen kapcsolódó otthon számára, amihez egyetlen fát sem kellett feláldozni. 
 


A ház léptéke, színei és formái a mértéktartásról és észszerűségről szólnak. Anélkül is izgalmas, hogy minden helyet el akarna foglalni, vagy harsány gesztusokat tenne az utcaszint felé – könnyed és otthonos. A földszinti nappali tér és az emeleti privátszféra hagyományos rendszerét itt a bejárat emeleti helyzete módosította annyiban, hogy a privát terek funkcionális lehatárolhatósága kiemelt figyelmet kapott a tervezés során.

Konzolos megoldással került a nagyobb alapterületi igényű hálószobaszint a keskeny földteraszon álló közösségi helyiségekre. Az emelet előreugró élei időjárás elleni védelemként funkcionálnak; nyári időszakban a növényzettel és a fák lombjával együtt passzív módon akadályozzák a túlhevülést, ami a délkeleti tájolással járó folyamatos benapozásnál fontos szempont. A zöld növények ehhez jól hasznosítják a házi szennyvízkezelő tisztított vizét is. A természet adta lehetőségekkel és 21. századi megoldásokkal alacsony fenntartási költségű, hatékonyan működő épület jött létre, amely barátságos arányaival jó példa lehet a környék új lakói számára.
 

Tervező: Cserháti Csinszka, ifj. Szakál Ferenc, Csorba Réka Júlia, Felcsuti Anna / FOND Stúdió

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Innovatív, modellértékű középiskolai fejlesztés Biatorbágyon 

Innovatív, modellértékű középiskolai fejlesztés Biatorbágyon 

Elindult a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium fejlesztése. 

Átadás előtt a Budapest-Balaton kerékpárút újabb szakasza

Átadás előtt a Budapest-Balaton kerékpárút újabb szakasza

A fővárostól a Balatonig vezető kerékpárút Biatorbágyig tartó szakasza lassan elkészül.

Az itáliai reneszánsz találkozása a modern olasz designnal

Az itáliai reneszánsz találkozása a modern olasz designnal

Így lesz egy XV. századi toszkán villából ikonikus bútorokkal berendezett modern otthon.
 

Hirdetés