Hirdetés
  • 2019-05-03 12:00
  • Deco

My little grandiose

A Berényi Balázs koncepciója alapján megvalósult lakás a klasszikus és a kortárs elemeit ötvözi. 

Hirdetés

Alig hagyjuk el az alagutat, a Krisztina téri templom után a gimnázium letisztult téglahomlokzatáról visszaverődik ez az ékszerdoboz. A míves homlokzat izgalmán túl a lépcsőházba lépbe egy régi kor szelleme ragad el. Ez nem véletlen, a bérház Kós Károly munkája. A keskeny foyert elhagyva érkezünk meg a világos lépcsőházba, mely a hatalmas hátsókert felé tereli a szemet, impresszív megnyitással az ősfákkal teli hangulatos ligetre. Buda egyik legszebb lépcsőháza ez, mindössze kilenc lakást szolgál.

Lakás az I. kerületben - építész: Berényi Balázs
A tervezési program kezdettől fogva egyértelmű volt: felfedni az elveszett, szofisztikált identitást a történelmi lakásban. Definiálni egy előkelő városi oázist Budapest első kerületében, közvetlenül a vár mögött. Létrehozni egy egyedülálló életteret, ahol vendégek és vendéglátók egyaránt otthon érezhetik magukat.

A teljes újrastrukturálással magas minőségű természetes anyagokat építettünk be, mellyel időtlenné tettük a teret. Ezt lelkes kísérletként is értelmezhetjük, új lelket adtunk a belsőnek. A lakás a funkcionalizmus ideáját és a letisztultság sikkjét táplálja - meséli Berényi Balázs.

Az újraépítés előtt apró ajtókkal leválasztott terek, leszakadó funkciók, alulvilágítottság és sötét tónusok, korszerűtlen műszaki megoldások, rendezetlen felületek, megoldatlan tárolás fogadta a belépőt. Mindeközben a fürdőszobában egy hatalmas sarokkád is rontotta a képet. Hogyan lehetett mindezt jobbá tenni? Egységes padlóburkolattal, az apró lakás funkcióinak szerves összekapcsolásával, a nyílások dinamikájának újrahangolásával és a fény vezetésével. Az építész koncepciója egy olyan nézőpont felvétele volt, ahol minden részlet megoldott, kapcsolatban áll a többivel és nem pazarol, csak az jelenik meg ami szükséges. A közlekedő gerincként hordja magán a többi funkciót, így egyrészt érvényesülni hagyja őket, másrészt új funkcióknak is teret ad. A lakás egyszerű megjelenését beépített bútorok és a tér maximális kihasználása jelenti, míg a geometriai fegyelmet a nem várt megoldások oldják fel.

Lakás az I. kerületben - építész: Berényi Balázs

Az eredeti ajtón keresztül érkezünk meg, ami tökéletes restaurált állapotában nyílik meg a belső tér felé. A rács organikus mintázata az apró csillárokon köszön
vissza. A légies folyosó egy hatalmas fa keretben ér véget, kijelölve a nappali bejáratát. Ebből nyílik egymással szemben a háló, a fürdő, a konyha és a gardrób is.
Míg az utóbbiak nyílásai tömören zárhatók, szolid kerettel kapcsolódnak, ezzel szemben kizárólag a háló dupla üveg ajtaja idézi vissza a modern alkóvot.

Helyreállítottuk a mennyezeti stukkót és megőríztk a két mennyezeti rozettát is, helyet adva a csillároknak.

A bal oldalon gardrób nyílik fel az ajtókon praktikus teljes alakos tükrökkel. A licthof fénye nem elég ide, az automatikus világítás is szükséges, hiszen nem csak kabátokat akaszthatunk a hatalmas sínre. A helyiségben egy pult is helyett kapott, magában foglalva a mosógépet és a hűtőt is. Ez a házimunka helyszíne is egyben, a rengeteg polc a falakon kitűnő megoldás az átlátható tárolásra.

Hasonló felnyíló dupla ajtón keresztül érkezünk meg az apró konyhába, ahol a fehér szín használata nyitja ki tekintetünk a felújított ablakkeret felé. Az ablak megvastagított könyöklője konzolasztalként szolgál a reggeli elfogyasztására, nyugtató kilátással az ősgesztenyés hátsó liget felé. A beépített gépek segítik az itt lakó életét, bár méretéből adódóan inkább melegítésre szolgál. Egy modern városi ember konyhája ez.

Lakás az I. kerületben - építész: Berényi BalázsAz egyik igazán váratlan megoldás a fürdő falban eltűnő tolóajtója után érhet. A grandiózus márvány mosdópult úszik a térben. Vizuálisan nyújtja és vezeti a tekintetet a tusoló hátsó falához. Nincs olyan hölgy, aki ne értékelné a két és fél méternyi szabad teret a készülődéshez. Ezt egy teljes faltól-falig tükör háttér emeli ki, ezzel is megduplázva a teret. A kompozíció centrumában a mosdó, melyet vertikálisan a csaptelep tagol. Az épített tusoló (a fürdőszoba területének a fele) egy egyszerű mozdulattal, az üvegajtó becsukása után használható. Így köti össze a két funkciót a hatalmas pult. A másik oldalon a konyhából beengedett fény festi meg a mennyeztet, alatta tároló rendszer, amiből sosem elég. Látható polcokkal és egy rejtett ajtóval a láttatni nem kívántaknak.

A szemben lévő háló jól kapcsolódik a lakás közepén a fürdővel. Az ágyat az olvasólámpákkal és ezzel együtt az intimitást egy üvegajtó szeparálja le a folyosótól.
Ennek kiegészítője a teret fellágyító függöny, mely egy hangulatos fészket teremt bármikor, és nem utolsó sorban óvja a privát szférát a látogatóktól. Az ágy
mellett megnyitott fal, az új ablakon keresztül teremt kapcsolatot a nappalival, diszkrét fényviszonyokkal kommunikálva.

Lakás az I. kerületben - építész: Berényi Balázs
A nappaliba vezető hangsúlyos fa keret megismétlődik a hátsó falon, helyet adva egy teljes magasságú gardróbszekrénynek. Felnyitásakor fénnyel borítja el a
szekrény zöld hátlapját, kiemelve a megannyi szisztematikusan tárolt divatos holmit. Ezeknek keretet a fehér rejtett szekrény-keretezés ad, szoborszerűen kiemelve a sejtelmes ablakot a háló felé. Ehhez szervesen kapcsolódik a teljes falat beborító polcrendszer, mely konzolos lemezei között teljes hosszban mozgatható ajtók futnak, biztosítva a tökéletes egyensúlyt a megmutatni és elrejteni kívánt között. Megtalálható itt a dolgozó rész, könyvespolc, bárszekrény, tv és még olvasósarok is kapcsolódik az ablak mellett. A függőleges fekete elemek tudatosan tagolják a szelíd szilfa struktúrát a csont fehér háttér előtt. A szabadon, a gardrób előtt álló asztal és szék kompozíció mobil, elemeivel kiegészíthető a tanulósarok, funkcionálhat szervírozó asztalként, illetve ebédlőként is. A felújított betétes ablakkeret lágy dupla függöny keretezést kap, ami előtt egy méretes kanapé áll. Bézs tónusa jól kiemeli az előtte lévő fekete lakk asztalt és a vastag puha akvarell szőnyeget. A térben a zöld és kék színek egészítik a szilfa, a fekete és fehér dinamikáját.

Olyan tér ez, ahol a világítás jelöli ki a funkciókat. Az álmennyezet stukkóval keretezi az eredeti rozetta báját a helyiség centrumában, puritán fehér színével és részletességével felülről szemléli a modern enteriőr színeit. Erre a koronát a letisztult modern csillár teszi fel, megadva a tiszteletet a ház eredeti alkotóinak.

A fejlesztés sikerét a tulajdonos, kivitelező és a tervező együttes igényessége és elhivatottsága jelentette. Egy fantasztikusan elegáns, jól használható, kényelmes és karakteres, igényes otthon jött létre.

 Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a karantén idején is kapható, a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken.Kapcsolódó cikkek

Fényjáték a lépcsőztes terekkel
  • 2020-06-17 09:00
  • Deco

Fényjáték a lépcsőztes terekkel

Felújított lakás a Batthyány utcában

A beton térhódítása
  • 2020-06-14 14:00
  • Deco

A beton térhódítása

Kevés anyag képes így megújulni, fejlődni és alkalmazkodni.

Elérhető árú új lakások építését ösztönöznék

Elérhető árú új lakások építését ösztönöznék

Jön a rozsdaövezetekre szabott városi otthonteremtési program.

Hirdetés