Hirdetés
  • 2019-05-03 12:00
  • Deco

My little grandiose

A Berényi Balázs koncepciója alapján megvalósult lakás a klasszikus és a kortárs elemeit ötvözi. 

Hirdetés

Alig hagyjuk el az alagutat, a Krisztina téri templom után a gimnázium letisztult téglahomlokzatáról visszaverődik ez az ékszerdoboz. A míves homlokzat izgalmán túl a lépcsőházba lépbe egy régi kor szelleme ragad el. Ez nem véletlen, a bérház Kós Károly munkája. A keskeny foyert elhagyva érkezünk meg a világos lépcsőházba, mely a hatalmas hátsókert felé tereli a szemet, impresszív megnyitással az ősfákkal teli hangulatos ligetre. Buda egyik legszebb lépcsőháza ez, mindössze kilenc lakást szolgál.

Lakás az I. kerületben - építész: Berényi Balázs
A tervezési program kezdettől fogva egyértelmű volt: felfedni az elveszett, szofisztikált identitást a történelmi lakásban. Definiálni egy előkelő városi oázist Budapest első kerületében, közvetlenül a vár mögött. Létrehozni egy egyedülálló életteret, ahol vendégek és vendéglátók egyaránt otthon érezhetik magukat.

A teljes újrastrukturálással magas minőségű természetes anyagokat építettünk be, mellyel időtlenné tettük a teret. Ezt lelkes kísérletként is értelmezhetjük, új lelket adtunk a belsőnek. A lakás a funkcionalizmus ideáját és a letisztultság sikkjét táplálja - meséli Berényi Balázs.

Az újraépítés előtt apró ajtókkal leválasztott terek, leszakadó funkciók, alulvilágítottság és sötét tónusok, korszerűtlen műszaki megoldások, rendezetlen felületek, megoldatlan tárolás fogadta a belépőt. Mindeközben a fürdőszobában egy hatalmas sarokkád is rontotta a képet. Hogyan lehetett mindezt jobbá tenni? Egységes padlóburkolattal, az apró lakás funkcióinak szerves összekapcsolásával, a nyílások dinamikájának újrahangolásával és a fény vezetésével. Az építész koncepciója egy olyan nézőpont felvétele volt, ahol minden részlet megoldott, kapcsolatban áll a többivel és nem pazarol, csak az jelenik meg ami szükséges. A közlekedő gerincként hordja magán a többi funkciót, így egyrészt érvényesülni hagyja őket, másrészt új funkcióknak is teret ad. A lakás egyszerű megjelenését beépített bútorok és a tér maximális kihasználása jelenti, míg a geometriai fegyelmet a nem várt megoldások oldják fel.

Lakás az I. kerületben - építész: Berényi Balázs

Az eredeti ajtón keresztül érkezünk meg, ami tökéletes restaurált állapotában nyílik meg a belső tér felé. A rács organikus mintázata az apró csillárokon köszön
vissza. A légies folyosó egy hatalmas fa keretben ér véget, kijelölve a nappali bejáratát. Ebből nyílik egymással szemben a háló, a fürdő, a konyha és a gardrób is.
Míg az utóbbiak nyílásai tömören zárhatók, szolid kerettel kapcsolódnak, ezzel szemben kizárólag a háló dupla üveg ajtaja idézi vissza a modern alkóvot.

Helyreállítottuk a mennyezeti stukkót és megőríztk a két mennyezeti rozettát is, helyet adva a csillároknak.

A bal oldalon gardrób nyílik fel az ajtókon praktikus teljes alakos tükrökkel. A licthof fénye nem elég ide, az automatikus világítás is szükséges, hiszen nem csak kabátokat akaszthatunk a hatalmas sínre. A helyiségben egy pult is helyett kapott, magában foglalva a mosógépet és a hűtőt is. Ez a házimunka helyszíne is egyben, a rengeteg polc a falakon kitűnő megoldás az átlátható tárolásra.

Hasonló felnyíló dupla ajtón keresztül érkezünk meg az apró konyhába, ahol a fehér szín használata nyitja ki tekintetünk a felújított ablakkeret felé. Az ablak megvastagított könyöklője konzolasztalként szolgál a reggeli elfogyasztására, nyugtató kilátással az ősgesztenyés hátsó liget felé. A beépített gépek segítik az itt lakó életét, bár méretéből adódóan inkább melegítésre szolgál. Egy modern városi ember konyhája ez.

Lakás az I. kerületben - építész: Berényi BalázsAz egyik igazán váratlan megoldás a fürdő falban eltűnő tolóajtója után érhet. A grandiózus márvány mosdópult úszik a térben. Vizuálisan nyújtja és vezeti a tekintetet a tusoló hátsó falához. Nincs olyan hölgy, aki ne értékelné a két és fél méternyi szabad teret a készülődéshez. Ezt egy teljes faltól-falig tükör háttér emeli ki, ezzel is megduplázva a teret. A kompozíció centrumában a mosdó, melyet vertikálisan a csaptelep tagol. Az épített tusoló (a fürdőszoba területének a fele) egy egyszerű mozdulattal, az üvegajtó becsukása után használható. Így köti össze a két funkciót a hatalmas pult. A másik oldalon a konyhából beengedett fény festi meg a mennyeztet, alatta tároló rendszer, amiből sosem elég. Látható polcokkal és egy rejtett ajtóval a láttatni nem kívántaknak.

A szemben lévő háló jól kapcsolódik a lakás közepén a fürdővel. Az ágyat az olvasólámpákkal és ezzel együtt az intimitást egy üvegajtó szeparálja le a folyosótól.
Ennek kiegészítője a teret fellágyító függöny, mely egy hangulatos fészket teremt bármikor, és nem utolsó sorban óvja a privát szférát a látogatóktól. Az ágy
mellett megnyitott fal, az új ablakon keresztül teremt kapcsolatot a nappalival, diszkrét fényviszonyokkal kommunikálva.

Lakás az I. kerületben - építész: Berényi Balázs
A nappaliba vezető hangsúlyos fa keret megismétlődik a hátsó falon, helyet adva egy teljes magasságú gardróbszekrénynek. Felnyitásakor fénnyel borítja el a
szekrény zöld hátlapját, kiemelve a megannyi szisztematikusan tárolt divatos holmit. Ezeknek keretet a fehér rejtett szekrény-keretezés ad, szoborszerűen kiemelve a sejtelmes ablakot a háló felé. Ehhez szervesen kapcsolódik a teljes falat beborító polcrendszer, mely konzolos lemezei között teljes hosszban mozgatható ajtók futnak, biztosítva a tökéletes egyensúlyt a megmutatni és elrejteni kívánt között. Megtalálható itt a dolgozó rész, könyvespolc, bárszekrény, tv és még olvasósarok is kapcsolódik az ablak mellett. A függőleges fekete elemek tudatosan tagolják a szelíd szilfa struktúrát a csont fehér háttér előtt. A szabadon, a gardrób előtt álló asztal és szék kompozíció mobil, elemeivel kiegészíthető a tanulósarok, funkcionálhat szervírozó asztalként, illetve ebédlőként is. A felújított betétes ablakkeret lágy dupla függöny keretezést kap, ami előtt egy méretes kanapé áll. Bézs tónusa jól kiemeli az előtte lévő fekete lakk asztalt és a vastag puha akvarell szőnyeget. A térben a zöld és kék színek egészítik a szilfa, a fekete és fehér dinamikáját.

Olyan tér ez, ahol a világítás jelöli ki a funkciókat. Az álmennyezet stukkóval keretezi az eredeti rozetta báját a helyiség centrumában, puritán fehér színével és részletességével felülről szemléli a modern enteriőr színeit. Erre a koronát a letisztult modern csillár teszi fel, megadva a tiszteletet a ház eredeti alkotóinak.

A fejlesztés sikerét a tulajdonos, kivitelező és a tervező együttes igényessége és elhivatottsága jelentette. Egy fantasztikusan elegáns, jól használható, kényelmes és karakteres, igényes otthon jött létre.

 



Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni, valamint megvásárolhatod az újságárusoknál is.

Ezekben a Relay és Inmedio üzletekben biztosan megtalálod az Octogon Deco magazint:

Budapest: Árkád, Sugár, Allée, Mammut, Hegyvidék Központ, Aréna, Savoya Park, Campona, budaörsi Tesco, óbudai és soroksári Auchan, KÖKI Terminál, Batthyány tér HÉV, Deák tér, Kálvin tér, Ferenciek tere, Árpád híd, Örs vezér tere, Déli pályaudvar, Népliget, Nyugati pályaudvar, Blaha Lujza tér.

Debrecen (Malompark, Tesco, Árkád, vasút), Győr (Árkád és Győr Plaza), Kecskemét (Március 15. utca), Komárom (Igmándi utca), Miskolc (Tesco, Auchan), Nagykanizsa (pláza), Nyíregyháza (Korzó), Orosháza (vásárcsarnok), Pécs (Árkád), Sopron (Széchenyi tér, Tesco), Szeged (Árkád), Székesfehérvár (Alba Plaza, Auchan), Szolnok (Volán üzletház), Szombathely (vásárcsarnok, vasútállomás), Tatabánya (Vértes Center), Veszprém (Kossuth utca, buszpályaudvar), Zalaegerszeg (Tesco, buszpályaudvar).



Kapcsolódó cikkek

Itt a bizonyíték: 19 négyzetméter is elég

Itt a bizonyíték: 19 négyzetméter is elég

Még a térérzetre és a helyiségek szeparálására is gondolt a tokiói építész.   

Lakás, szobák nélkül
  • 2019-05-20 11:36
  • Deco

Lakás, szobák nélkül

A belső falakat kivették, a funkciók leválasztása a kreativitás diadala.

Időtálló eklektika
  • 2019-03-21 14:15
  • Deco

Időtálló eklektika

Gyárfás Miklós és Szigeti Zsófi építész-stylist házaspár együtt alakította át budapesti bázisát. 

Hirdetés