• 2020-05-08 09:00
  • Deco

Pas de deux Budán

A Studio Arkitekter munkája a Deco magazin 2017/1-es lapszámából.

Téglafalszakaszok, tükröződő, transzparens és fafelületek, metrócsempe; szürkék, fehér és fekete, helyspecifikus bútorok adják a bázist egy budai, valamikor talán az 1980-as években épült társasházban található, átalakított lakásban. Molnár Szilvia írása a Deco magazin 2017/1-es – itt teljes egészében letölthető – lapszámából.

Jó lenne akkor belelátni egy otthonteremtő fejébe, amikor elhatározza, hogy szakemberre bízza lakása/háza korszerűsítését, mert érdekes gondolati és egyben érzelmi utazás végállomása az a pillanat, amikor megszületik a döntés: XY-ra bízom a feladatot. Izgalmas a kapcsolat a megbízó és a tervező relációban, hiszen sokszor akár egymást korábban nem is ismerők között ízlésbeli, esztétikai értékek mentén híd épül a megbízás által. A jó munkakapcsolat ugyanis nem csupán azt jelenti, hogy a tervező megérti megbízója igényeit, hanem van valamiféle már meglévő értékazonosság a két fél között. Egyszerűbben szólva, valójában – nem ritkán tudat alatt – én, mint a megbízó azért kérem fel az adott tervezőt, mert a megismert korábbi munkái olyan tervezői világot tükröznek, olyan karakterűek, amiket a sajátomnak érzek.

Amikor megpillantottam ezt a 60 négyzetméter körüli alapterületű lakást, nagyon átjött a fentiekben felvázolt, kegyelmi szituációt. A négy-öt hét alatt megtervezett és közel négy hónap alatt létrehozott új lakótér minden szegletén érezni a megbízó és a tervező közötti értékazonosságot. Na mármost, ha a tervezői oldal felől közelítek, akkor azt az attitűdöt, stílusjegyeket, tervezői eszközöket fedezem fel, amik sok esetben jellemzőek a Studio Arkitekter munkaira, mely stúdióban Csap Viktor az alapító és szakmai vezető.

Ilyenek a tér tágítását, az átlátásokat támogató megoldások, úgyis mint a tükrök, üvegfelületek alkalmazása; kevés színnel és anyaggal de azok oppozícióira építő komponálás – esetünkben a fekete, szürke, fehér, natúr színek; funkcióelrejtések és meghökkentő, látványos kialakítások.

Ez utóbbira „két fő táncost” (pas de deux) is láthatunk ebben a téri történetben. Ugyanis a kissé skandináv jellegű, de részleteiben egyúttal iparias ízű, a korábbi válaszfalak lebontásával alapvetően kéttraktusossá lett a lakásban, a fürdőszobát és a háló terét, valamint a konyha, illetve az azt követő étkező és nappali részeket üvegfalakkal határolt kád (!), valamint az aszimmetrikus polcosztású, szemrevaló, vérbő dekonstruktív darab: a könyvespolc választja el egymástól.


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Design booklet a Studio Arkitektertől
  • 2023-09-22 11:00
  • Deco

Design booklet a Studio Arkitektertől

Az elmúlt évtized legfontosabb munkáit összegzi

Múltidéző modern a Hotel Neptunban
  • 2020-05-22 09:00
  • Deco

Múltidéző modern a Hotel Neptunban

A Hotel Neptun kívülről úgy mutat, mint egy patinás pincekúria és egy K&K állomásépület szerelemgyereke, az igazi meglepetés a belső térben vár.

Hirdetés