Hirdetés

Az Aulich utcában álló, 1902-ben épült Havas-házban alakítottak ki egy egyszerre modern és klasszikus lakást az INSIDESIGN tervezői.

A Budapest belvárosában álló századfordulós ház díszítőjegyei ötvöződnek modern műszaki megoldásokkal és kortárs design bútorokkal, kiegészítőkkel ebben a nemrég átalakított és nagyvonalúan felújított polgári lakásban.

A fényárban úszó nappali terébe világos bútorok kerültek, amihez látványos, vidám színeket felvonultató kiegészítőket párosítottak a tervezők.

A Szabadság tér közvetlen közelében, az Aulich utca impozáns épületeinek sorában álló, 1902-ben Jónás Dávid és Heidelberg Sándor építészek tervei alapján épült Havas-ház homlokzatán barokkos és szecessziós díszítőelemek keverednek. Hasonló motívumok a lépcsőházban, majd a nemrég magas színvonalon felújított harmadik emeleti lakásban is visszaköszönnek csodálatos stukkók formájában, melyek az új falpanelekkel és felújított, eredeti nyílászárókkal kiegészülve határozzák meg a nagy belmagasságú lakás alaphangulatát.

A nappali hatalmas falfelületeit falpanelek tagolják, míg a lerakóasztalok lábai és az egyedi tervezésű fekete komód a látványos csillárra reflektál, illetve a matt és fényes felületek váltakozása hatásosan mozgatja meg az enteriőrt.A főháló falpaneljeihez harmonikusan illeszkednek a mennyezeti stukkók, a felújított nyílászárók, melyekhez klasszikus stílusú design radiátort és nyugalmat árasztó, halvány tónusú textíliákat és bútorokat választottak.

Kellemesen nagyvonalú térszervezését az INSIDESIGN tervezői, Sallói Csilla és Simkó Szilvia alakították ki, akiket a lakást befektetési szándékkal vásárló tulajdonos – aki maga is ingatlanfejlesztő – azzal bízott meg, hogy a közel száz négyzetméteres térben egy két hálós, két fürdőszobás otthont tervezzenek. A rendkívül rossz állapotban lévő ingatlan alaprajza – a bérház lakásainak korábbi feldarabolása miatt – kezdetben egyáltalán nem tűnt ideálisnak.

A folyosó terében kialakított konyha megjelenése szekrényekbe rejtett részeinek köszönhetően visszafogott. A hozzá tartozó étkezővel az elegáns sötétkék szín teremt kapcsolatot, ugyanakkor a burkolatváltás hangsúlyozza az eltérő funkciót.

Megfelelve a megrendelő igényeinek a tágas nappalit és a főhálót a benapozott, különleges panorámájú utcai front tengelyére szervezték, míg a vendéghálót és a második fürdőszobát – ahova a gépészet is került – a lakás hátsó traktusába, a bejárattal szembe helyezték át. Így tágas közlekedő tér jöhetett létre, itt kapott helyet a csak jelzésértékűen megjelenő konyha, amiben szinte minden konyhai gépet – a hűtő mellett a sütőt, a mikrót és a mosogatógépet is – a gardróbnak látszó szekrényekbe rejtettek.

A sötétkék tónus a fürdőszoba egyedi mosdószekrényén is megjelenik – az eleganciát a márványmintás burkolat és az arany falikarok fokozzák.A hálószoba és a fürdő közé egyedi gyártású tolóajtó került, melyet két oldalról tükrös gardróbszekrények kereteznek.

A lakás harmonikusan elegáns hangulatát az egységes anyag- és színhasználat teremti meg: a világos bútorok mellett a visszatérő mélykék bútorok és kiegészítők, illetve a változatosan megjelenő csillogó felületek a lakás összes helyiségben megjelennek.

A modern klasszikus stílushoz a legkorszerűbb megoldásokat párosították a tervezők: az okosotthon rendszer mellett a klímát a stukkók mentén kialakított résbefúvókkal oldották meg.

Szőnyegmintájú kőburkolat választja el optikailag az előszobát és a közlekedő terébe került konyhát. Az előszoba egészfalas tükre vizuálisan tágítja a teret, az aranyozott keretű bútorok pedig megalapozzák az egész lakás hangulatát.

A vendégháló a lakás hátsó traktusában kapott helyet.A kisebb fürdőszoba szerényebb méretben, de ugyanazt a designt hozza, mint a főhálóhoz tartozó párja.

Minimalista, letisztult berendezése mellett, a konyha és a közlekedő terét egészfalas tükörrel tágították – innen süllyesztett világítás vezeti a belépőt a lakás központi, étkezővel közös nappalijának tágas tere felé, ahol a világos tónusú bútorokat neves tervezők darabjai teszik különlegessé, és az igényesen összeválogatott kiegészítők is hozzájárulnak az enteriőrök magas minőséghez. Így a kulcsrakész, berendezett lakás új lakójának már csak a bőröndjét kell magával hoznia és máris élvezheti a belvárosi luxus nyújtotta kényelmet.

A cikk az Octogon DECO 2021/3-as lapszámában jelent meg.


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Nemcsak zöldebb, színesebb is lehet a Népszínház utca

Nemcsak zöldebb, színesebb is lehet a Népszínház utca

Új közösségi terek jöhetnek létre a kizöldülő utcaszakaszon.

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Egy apró skót falu, Gairloch múzeuma kapta meg az Art Fund Év Múzeuma díját.

Közösségi tervezéssel újul meg egy kedvelt pesti tér

Közösségi tervezéssel újul meg egy kedvelt pesti tér

A ferencvárosi Markusovszky tér 9000 négyzetméteren változik, a projekt a TSPC tervezőinek bevonásával készülhet.

Hirdetés