Ősfákkal szegélyezett villa a Budai hegyekben

A Csigaterv Építész Stúdió tervei alapján, a csillebérci lejtőkre épült lapostetős, táblás burkolatokkal és nagy üvegfelületekkel definiált épület tipikus modern ház, melyet külföldi előképek és a tiszta vonalak iránti határozott tulajdonosi vonzalom inspiráltak. A házat az OCTOGON Deco 2023/2-es lapszámában mutattuk be.
 


Az ősfás ingatlan 30-50 éves fenyői a tervezés során maximális előnyt élveztek, így alakult ki a szinteltérésekre is reflektáló, tagolt forma. A telek domborzati adottságai és a meglévő növényzet alakították az erdő és a város határán fekvő modern ház alaprajzát. Környezetével alkotott szoros kapcsolata nyomán az épület minden homlokzata önálló életre kel, teraszait márciustól novemberig változatos módokon lakja be a család és a baráti kör. Külseje ugyanakkor a preferált funkciókat, kényelmet és biztonsági igényeket egyaránt leköveti.

Szempont volt a kiterjedt baráti társaság fogadására alkalmas nappali tér, ahogy az intim terek mindegyikének külön bejárata és kertkapcsolata is. A ház összesen hét terasza minden időjárási körülményre, napállásra és tevékenységre kínál egy-egy ideális helyet, amire a növényzet természetes árnyékolóhatása csak rásegít. A homlokzatok síkjából kiugró árnyékoló megoldásokat szándékosan mellőzték, és az alsó sínes üvegkorlátok jóvoltából zavaró oszloprengeteg sem rontja az összhatást.

Kevésbé tűnik kézenfekvőnek, hogy a garázskapuk is disszonáns elemek lehetnek – itt azonban ezt szintén végiggondolták. A háborítatlan felületek érdekében kapu vagy egyéb nyom nélkül egyszerűen észrevétlenné tették a garázst. Az utcai homlokzat antracit panelekkel borított alsó része ránézésre csak a ráhelyezett fehér tömeg könnyed, kert fölött lebegő hatását hivatott biztosítani, valójában több beállós, föld alatti garázst rejt. Az épület karakterét adó jellegzetes, vöröses, Corten acél színű kompozitburkolat egyedi rendelésre készült, a garázs antracit borításával együtt.

 

 

Hasonlóan különleges a belső terek nyersbeton mennyezete, az összetett szellőztető-, világítás - és hangrendszert magukban foglaló födémekkel. Már a zsaluzáskor figyelni kellett a kiosztásra, de az eredmény páratlan látványt és élményt nyújt. Nemcsak a hűtés-fűtés-szellőzés vezérelhető helyiségenként, de a zenelejátszás, sőt a légtérillatosítás is.

Az ipari hatást és a modern keretek hűvösségét további barátságos mozzanatok oldják, mint a ház karakterét árnyaló rozsdavörös panelek a homlokzaton és a belső terekben. A kevés színt és a szürke különböző árnyalatait használó színskála reflektál a beton nyers és erőteljes jelenlétére, míg a puha szőnyegek és élénk kárpitok ennek keménységét ellenpontozzák. Az átgondolt részletek harmóniája és a felettük érzett őszinte öröm teszi szerethetővé ezt az otthont.
 

Alapterület: 423 m2
Tervező: Török Zoltán, Beke Dániel / Csigaterv Építész Stúdió

 

Csigaterv Építészeti StúdióWeb | Facebook | Instagram 

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Üdülés egész évben
  • 2022-09-21 09:00
  • Deco

Üdülés egész évben

Ízig-vérig kortárs és modern ugyanakkor otthonos villa Remeteszőlősön.

Nyugalom

Nyugalom

Családi ház, de meditációs központ is lehetne.

Bauhaus adaptáció
  • 2022-05-17 11:00
  • Deco

Bauhaus adaptáció

A csendes, zöldövezeti környezetben található Bauhaus-jellegű épület átalakítása és felújítása.

Hirdetés