Hirdetés
  • 2020-07-13 09:00
  • Deco

Mindentudó tetőterek

A tetőtéri helyiségek kihasználása

Hirdetés

A tetőterek vonzereje azokban a ferde falsíkokban rejlik, amelyek egyszerre jelentenek előnyt és nyűgöt. Nem könnyű bánni velük, de egy kis odafigyeléssel jól funkcionáló és szerethető otthon válhat belőlük. A cikk eredetileg a DECO 2017/3-as lapszámában jelent meg.

Meghitt hálószobák

A ferde falak határolta tetőterekben kuckós, meghitt hangulatú hálószobákat lehet kialakítani, legyen szó franciaágyról vagy éppen gyerekszobáról, amelyben több fekhelynek kell megtalálni a helyét. Egy ilyen térben még a legmodernebb bútorok is otthonosabban hatnak, akár egyetlen ágy is elég ahhoz, hogy berendezettnek érezzük a helyiséget.

Romantikus és modern egyszerre, impulzív térélményt kínál, és pompás kilátással kecsegtet.

Noha a tárolás kérdése alaposan feladja a leckét, és leginkább egyedi, beépített bútorokban érdemes gondolkodni, alapos tervezéssel a korlátozott belmagasságot is javunkra fordíthatjuk: a ferde falsíkok óvó sátorként borulhatnak az ágyak fölé, de egy tetőtéri lakás legmagasabb pontján akár egy emeletes ágy is elférhet.

Tetőtéri irodák

A legfelső szinten kialakított tetőri lakások legnagyobb kincse a természetes fény, aminek semmi nem állhatja útját – leszámítva a nyári meleg miatt felszerelt árnyékolókat. Attól függően, hogy milyen irányú és mennyi fényre van szükség, az íróasztal elhelyezése nem jelenthet gondot, ha egy tetőri ablak közelében alakítjuk ki az otthoni iroda, vagy a tanulósarok helyét. Ráadásul a tető vonalát követő falszakasz felé fordított asztalok nagymértékben hozzájárulnak a gazdaságos helykihasználáshoz.

Konyhák méretre szabva

Hacsak nem áll rendelkezésre olyan tágas tetőtér, ahová egy hagyományos konyhabútor is elfér, akkor egyedi, méretre gyártott szekrényekkel lehet kihasználni a teret vertikálisan. Költségkímélőbb megoldás, ha a konyhát úgy tervezzük meg, hogy felülre nyitott polcok kerülnek, ezek könnyebben alkalmazkodnak a ferde vonalakhoz és az alacsonyabb belmagasságnál sem érezzük nyomasztónak vagy túlzsúfoltnak a helyiséget.

Mivel a tágasság érzete miatt célszerű kevesebb válaszfallal megoldani a tértagolást, az étkező általában a konyhával egy térben, lehetőleg ablak közelében kap helyet a tetőtéri lakásokban, és nem ritka, hogy tértagolóként funkcionál. 

Fürdőszobák a szabad ég alatt

Nincs lebilincselőbb és pihentetőbb, mint a felhős ég látványa a fürdőkádból nézve. Amennyiben az alapterület lehetővé teszi, egy fürdőkád a luxus és a kényelem érzésével ajándékoz meg a tetőtérben. Ha azonban helytakarékosabb variációra van szükség, az épített zuhanyzó lehet a leginkább célszerű, szépen kivitelezhető megoldás.

Szintén a térérzet miatt gyakori, hogy a tetőtéri fürdőket a hálóval egy helyiségben, üvegfallal vagy térhatároló nélkül, egyszerűen a burkolatváltással jelezve alakítják ki – így még lebilincselőbb látványt nyújtanak.Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a karantén idején is kapható, a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken.Kapcsolódó cikkek

Egy befalazott szecessziós szobát élesztett újra a Beefbar

Egy befalazott szecessziós szobát élesztett újra a Beefbar

Befalazták, hogy a nácik ne tudják lerombolni, de most újra megelevenedik az Art Nouveau.

Üveg a belsőépítészetben
  • 2019-12-04 07:00
  • Deco

Üveg a belsőépítészetben

Az üveg egyre sokoldalúbban használható a belső terekben is: akadnak térhatárolók, helytakarékos ajtók, de a színek és minták sem állnak távol tőlük.

Textil, ami öltöztet
  • 2019-12-01 14:00
  • Deco

Textil, ami öltöztet

Szőnyeg, bútorkárpit, függöny? A textilek megkerülhetetlenek: praktikusak, esztétikusak és stílust teremtenek.

Hirdetés