Hirdetés
  • 2020-07-13 09:00
  • Deco

Mindentudó tetőterek

A tetőtéri helyiségek kihasználása

A tetőterek vonzereje azokban a ferde falsíkokban rejlik, amelyek egyszerre jelentenek előnyt és nyűgöt. Nem könnyű bánni velük, de egy kis odafigyeléssel jól funkcionáló és szerethető otthon válhat belőlük. A cikk eredetileg a DECO 2017/3-as lapszámában jelent meg.

Meghitt hálószobák

A ferde falak határolta tetőterekben kuckós, meghitt hangulatú hálószobákat lehet kialakítani, legyen szó franciaágyról vagy éppen gyerekszobáról, amelyben több fekhelynek kell megtalálni a helyét. Egy ilyen térben még a legmodernebb bútorok is otthonosabban hatnak, akár egyetlen ágy is elég ahhoz, hogy berendezettnek érezzük a helyiséget.

Romantikus és modern egyszerre, impulzív térélményt kínál, és pompás kilátással kecsegtet.

Noha a tárolás kérdése alaposan feladja a leckét, és leginkább egyedi, beépített bútorokban érdemes gondolkodni, alapos tervezéssel a korlátozott belmagasságot is javunkra fordíthatjuk: a ferde falsíkok óvó sátorként borulhatnak az ágyak fölé, de egy tetőtéri lakás legmagasabb pontján akár egy emeletes ágy is elférhet.

Tetőtéri irodák

A legfelső szinten kialakított tetőri lakások legnagyobb kincse a természetes fény, aminek semmi nem állhatja útját – leszámítva a nyári meleg miatt felszerelt árnyékolókat. Attól függően, hogy milyen irányú és mennyi fényre van szükség, az íróasztal elhelyezése nem jelenthet gondot, ha egy tetőri ablak közelében alakítjuk ki az otthoni iroda, vagy a tanulósarok helyét. Ráadásul a tető vonalát követő falszakasz felé fordított asztalok nagymértékben hozzájárulnak a gazdaságos helykihasználáshoz.

Konyhák méretre szabva

Hacsak nem áll rendelkezésre olyan tágas tetőtér, ahová egy hagyományos konyhabútor is elfér, akkor egyedi, méretre gyártott szekrényekkel lehet kihasználni a teret vertikálisan. Költségkímélőbb megoldás, ha a konyhát úgy tervezzük meg, hogy felülre nyitott polcok kerülnek, ezek könnyebben alkalmazkodnak a ferde vonalakhoz és az alacsonyabb belmagasságnál sem érezzük nyomasztónak vagy túlzsúfoltnak a helyiséget.

Mivel a tágasság érzete miatt célszerű kevesebb válaszfallal megoldani a tértagolást, az étkező általában a konyhával egy térben, lehetőleg ablak közelében kap helyet a tetőtéri lakásokban, és nem ritka, hogy tértagolóként funkcionál. 

Fürdőszobák a szabad ég alatt

Nincs lebilincselőbb és pihentetőbb, mint a felhős ég látványa a fürdőkádból nézve. Amennyiben az alapterület lehetővé teszi, egy fürdőkád a luxus és a kényelem érzésével ajándékoz meg a tetőtérben. Ha azonban helytakarékosabb variációra van szükség, az épített zuhanyzó lehet a leginkább célszerű, szépen kivitelezhető megoldás.

Szintén a térérzet miatt gyakori, hogy a tetőtéri fürdőket a hálóval egy helyiségben, üvegfallal vagy térhatároló nélkül, egyszerűen a burkolatváltással jelezve alakítják ki – így még lebilincselőbb látványt nyújtanak.


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Chili vagy bazsalikom? Lakásátalakítás Sasadon

Chili vagy bazsalikom? Lakásátalakítás Sasadon

A Salt Design keze nyomán dupla home office-ra hangolva született újjá a 80-as évekbeli típusház egyik lakása.

A vadabbnál vadabb belsőépítészeti ötletekből nincs hiány, de a megvalósítás fékekkel van tele? Ez lehet a megoldás!

A vadabbnál vadabb belsőépítészeti ötletekből nincs hiány, de a megvalósítás fékekkel van tele? Ez lehet a megoldás!

Felmérés mutatott rá: a hazai piacon hatalmas gondot okoz az egyedi lakberendezési elemek megalkotása.

Függönyt fel! - A Rumourban jártunk

Függönyt fel! - A Rumourban jártunk

Megnéztük Rácz Jenő Michelin-csillagos chef új éttermét. 

Hirdetés