Hirdetés
  • 2021-10-11 08:00
  • Deco

Időtálló elegancia

Kertesházakkal vetekedő, nyugodt életformát kínál a lejtős terepre épült hét sorház Budán, ami 21 otthonnak ad helyet.

A ma már klasszikusnak számító budai lakópark tervezéséért több díjban és elismerésben részesültek az építészek, Cságoly Ferenc és Keller Ferenc. Az 1998 és 2001 között megvalósult beruházást időtlen nagyvonalúság, a hegyvidék különleges adottságaihoz való maximális alkalmazkodás, és impozáns zöld környezet jellemzi. Cikkünk az Octogon Deco 2020/4. lapszámából.

Kertesházakkal vetekedő, nyugodt életformát kínál a lejtős terepre épült hét sorház Budán, ami 21 otthonnak ad helyet. A kétszintes lakások hatalmas üvegfelületekkel tagolt homlokzata a távolban körvonalazódó városra néz, közvetlen kertkapcsolatukról a zöld növények fölött szinte lebegő, stégre emlékeztető, korlátok nélküli teraszok gondoskodnak.

A szalonszerű nappali az időtlen klasszikus stílust képviseli elegáns bútoraival, egyedi, beépített könyvespolcával és kazettás falburkolatával, amelyben a rejtett ajtó egy praktikus tárolóba vezet.

Ez a hangulatos, emberléptékű, kanyargós kis utakkal tarkított lakópark, ápolt megjelenésével minden bizonnyal pozitív energiákkal tölti fel az itt lakókat. Három éve vásárolta meg japán tulajdonosától új otthonát a fiatal, kisgyermekes család. Mindenképpen fel szerették volna újítani az éveken át folyamatosan kiadott lakást, így célszerűnek tűnt egyúttal néhány átalakítást is elvégeztetni. A belsőépítészeti munkákra a család régi barátját, Szépfy-Borbás Réka enteriőrtervezőt kérték fel, aki érzékenyen reagált a hely építészeti kihívásaira.

A csillogó, fényes felületek mellett a fafrontok kölcsönöznek otthonos hangulatot a klasszikus eleganciával berendezett terekben, amihez bársonyos textíliák és más, minőségi anyagok társulnak.

 Megnyitották az étkező felé a korábban szűk, zárt konyhát, néhány térelválasztó falszakasz közbeiktatásával mégis megőrizték az eredeti arányokat – ezzel érdekes átlátásokat alkotva az egyedi étkezőasztallal berendezett, elegáns étkező felől.

Alaprajzi módosításokat végeztek a földszinten, ahol az eredetileg külön helyiségben kialakított konyhát megnyitották az étkező-nappali felé. Így az eredeti arányok tiszteletben tartásával, a korábbinál sokkal praktikusabban használható, nagyvonalú tér jöhetett létre. Megoldásra várt a tárolás kérdése is, amit beépített szekrényekkel, valamint az emeletre vezető lépcső alatti rész és a nappaliból elcsent néhány négyzetméternyi terület segítségével oldott meg a tervező.

Az intim zóna helyiségeiben szándékosan visszafogott színeket alkalmaztak: a szürke, a sötétkék és a fehér megnyugtató árnyalatai pihentető légkört teremtenek – nem is beszélve a hatalmas üvegfelületeken keresztül feltáruló természetes környezet látványáról.

A bejárati ajtó mellett az egyedi lerakóasztal és a hozzá illő falikar elegáns kompozíciója, illetve a hatalmas tükörfelületek előlegezik meg a lakás egész hangulatát.Az elegáns fürdőbe antracit és fehér, fényes felületű és nagy méretű burkolatot választottak, ami a tükrökkel kiegészítve hatásosan tágítja a teret, az otthonos hangulatról pedig az egyedi mosdószekrény gondoskodik.

Bár az eredeti beosztást megőrizték, a privát szférát jelentő emeleti helyiségek enteriőrjei szintén megújultak. Alapvetően kortárs klasszikus stílust kapott a lakás, elegáns, kazettás falburkolatokkal, a visszafogott színek mellett egy-egy karakteresebb, sötétkék és mélyebb zöld színfolttal. A kifinomult csillogást sem nélkülöző berendezés mellett műtárgyak és festmények emelik a helyiségek fényét, a lakás otthonos hangulatát pedig a több helyen feltűnő fafelületek adják.

 

Tervező: Szépfy-Borbás Réka

 

Még több fotóért katt a képgalériára!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Plasztikus villa a hegyen
  • 2022-05-31 09:00
  • Deco

Plasztikus villa a hegyen

Fischer József és Kozma Lajos budai villáinak kortárs átirata, Rosta S. Csaba és Szabó Renáta tervezésében.

Cseresznyeszüret

Cseresznyeszüret

Újjászületett sorház Prága zöldövezetében.

Magyar tervezők egyedi grafikái a Dürer Kertet támogató merchandise termékeken

Magyar tervezők egyedi grafikái a Dürer Kertet támogató merchandise termékeken

A változatos grafikájú termékek megvásárlásával az új Dürer Kert nyitását segíthetjük.

Hirdetés