Villa a 12. kerületben 

Egy családi ház megtervezése mindig komplex feladat, amely során egyszerre jelent segítséget és komoly kihívást, ha a megrendelő konkrét elképzelésekkel érkezik. Így történt ez a Kettőpera Stúdió által tervezett A15 Villa esetében is: részletes program alapján, kifejezetten a 12. kerületben kívánta saját álomházát megépíttetni a leendő tulajdonos.
 

Fotó: Palkó György


A Kettőpera Stúdió építésziroda 2014-ben kapott felkérést egy családi ház tökéletes lokációjának megtalálására, valamint az ingatlan megtervezésére. Hosszas keresgélés után a Hegyvidék egy meredek utcájában találták meg a megfelelő telket, ahova a megrendelő egy természetes hangulatú házat képzelt el magának és családjának.

Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád épülete a környezet jellegzetességeiből ihletet merítve, mai formában ad választ a megfogalmazott szempontokra. A homlokzat rusztikusságát az egyedi elemekből álló, kézi vetésű téglaburkolat adja, ami tökéletesen harmonizál a lenyűgöző környezettel és az épület monolitikus megjelenésével.

 

Fotó: Danyi BalázsFotó: Danyi Balázs

 

Ezt az érzetet még inkább fokozzák a belső terekben uralkodó, meleg tónusú faelemek nyersbeton felületekkel kombinálva. Az enteriőrök otthonos és barátságos hangulatát a mindenütt látszó fafödémek és a parketta határozza meg, amihez gondosan megtervezett beépített bútorok tartoznak szintén fafrontokkal és bőr, illetve más természetes anyagokkal kárpitozott mobiliákkal. Alapvető cél volt a családi ház tervezésekor az épített és a természetes környezet határainak elmosása, természetközeli építészeti megoldások alkalmazása.

 

Fotó: Palkó György

Az építészek azt az élményt szerették volna nyújtani az épületben tartózkodók számára, mintha az őket körülvevő erdőben barangolnának. Mindezt a természetes anyaghasználat mellett hatalmas üvegfelületek, belső növényszigetek kialakításával biztosították. Így egyrészt a nyitottság vált alapélménnyé a belső terekben, másrészt rengeteg természetes fény jut be a házba. A Kettőpera Stúdió és a megrendelő hatékony együttműködéséből egy igazán karakteres, mégis mindenféle hivalkodástól mentes, letisztult és elegáns villa született a budai hegyekben, amelyen az ikonikus amerikai építész, Frank Lloyd Wright hatása is felfedezhető.

 

Fotó: Palkó György

 

Az épületet több rangos szakmai díjjal is elismerték: 2022-ben elnyerte Az Év Háza pályázat Családi ház kategóriájának fődíját, továbbá dicséretben részesült a Budapest Építészeti Nívódíja 2022 átadóján.

 

Fotó: Palkó GyörgyFotó: Palkó György
Fotó: Palkó GyörgyFotó: Palkó György

Fotó: Danyi Balázs

Építészet: Fazekas Katalin DLA, Vilics Árpád / Kettőpera Stúdió
Alapterület: 500 m2
Helyszín: Budapest, 12. kerület

 

 

Kettőpera Stúdió | Web | Facebook | Instagram

 

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Meghalt Tomay Tamás

Meghalt Tomay Tamás

Az építesz 72 éves volt.

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

A csodás panorámát kínáló budai villa az új fejlesztésű zsaluziákkal lesz teljes. 

Eladó Breuer Marcell egyik legfontosabb épülete

Eladó Breuer Marcell egyik legfontosabb épülete

A „Breuer on the Hudson” becenevű házat Breuer egy művész házaspárnak tervezte. 

Hirdetés