Hirdetés

Villa a 12. kerületben 

Egy családi ház megtervezése mindig komplex feladat, amely során egyszerre jelent segítséget és komoly kihívást, ha a megrendelő konkrét elképzelésekkel érkezik. Így történt ez a Kettőpera Stúdió által tervezett A15 Villa esetében is: részletes program alapján, kifejezetten a 12. kerületben kívánta saját álomházát megépíttetni a leendő tulajdonos.
 

Fotó: Palkó György


A Kettőpera Stúdió építésziroda 2014-ben kapott felkérést egy családi ház tökéletes lokációjának megtalálására, valamint az ingatlan megtervezésére. Hosszas keresgélés után a Hegyvidék egy meredek utcájában találták meg a megfelelő telket, ahova a megrendelő egy természetes hangulatú házat képzelt el magának és családjának.

Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád épülete a környezet jellegzetességeiből ihletet merítve, mai formában ad választ a megfogalmazott szempontokra. A homlokzat rusztikusságát az egyedi elemekből álló, kézi vetésű téglaburkolat adja, ami tökéletesen harmonizál a lenyűgöző környezettel és az épület monolitikus megjelenésével.

 

Fotó: Danyi BalázsFotó: Danyi Balázs

 

Ezt az érzetet még inkább fokozzák a belső terekben uralkodó, meleg tónusú faelemek nyersbeton felületekkel kombinálva. Az enteriőrök otthonos és barátságos hangulatát a mindenütt látszó fafödémek és a parketta határozza meg, amihez gondosan megtervezett beépített bútorok tartoznak szintén fafrontokkal és bőr, illetve más természetes anyagokkal kárpitozott mobiliákkal. Alapvető cél volt a családi ház tervezésekor az épített és a természetes környezet határainak elmosása, természetközeli építészeti megoldások alkalmazása.

 

Fotó: Palkó György

Az építészek azt az élményt szerették volna nyújtani az épületben tartózkodók számára, mintha az őket körülvevő erdőben barangolnának. Mindezt a természetes anyaghasználat mellett hatalmas üvegfelületek, belső növényszigetek kialakításával biztosították. Így egyrészt a nyitottság vált alapélménnyé a belső terekben, másrészt rengeteg természetes fény jut be a házba. A Kettőpera Stúdió és a megrendelő hatékony együttműködéséből egy igazán karakteres, mégis mindenféle hivalkodástól mentes, letisztult és elegáns villa született a budai hegyekben, amelyen az ikonikus amerikai építész, Frank Lloyd Wright hatása is felfedezhető.

 

Fotó: Palkó György

 

Az épületet több rangos szakmai díjjal is elismerték: 2022-ben elnyerte Az Év Háza pályázat Családi ház kategóriájának fődíját, továbbá dicséretben részesült a Budapest Építészeti Nívódíja 2022 átadóján.

 

Fotó: Palkó GyörgyFotó: Palkó György
Fotó: Palkó GyörgyFotó: Palkó György

Fotó: Danyi Balázs

Építészet: Fazekas Katalin DLA, Vilics Árpád / Kettőpera Stúdió
Alapterület: 500 m2
Helyszín: Budapest, 12. kerület

 

 

Kettőpera Stúdió | Web | Facebook | Instagram

 

 


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Energiatudatos, egyedülálló árnyékolók az Archishade-től

Energiatudatos, egyedülálló árnyékolók az Archishade-től

A beépített termékek elhozzák a mindennapi luxust.

Téli rege
  • 2021-11-29 11:00
  • Deco

Téli rege

Praktikusan átalakított belső terek, amiket egyedi megoldások tesznek igazán stílusossá. Egy különleges télikerttel rendelkező sashegyi villa alsó szintjének teljes átalakulása otthonos, polgári lakássá. Cikkünk az OCTOGON Deco 2020/6-os lapszámából.

Mindörökké nyár
  • 2021-07-30 08:00
  • Deco

Mindörökké nyár

Tengerparti nyaralások emlékét idéző, belső tereiben mégis modern családi ház Solymáron.

Hirdetés