• 2022-11-03 09:00
  • Deco

Karakteres kontrasztok

Új építésű, szerkezetkész lakás a várnegyed egyik csendes utcájában.

Merész húzások és precíz számítások alakították a Vár alatti, új építésű társasházi lakás hangulatát, amik a tulajdonos által megadott egyetlen szempont, az éles kontrasztok mentén épültek egymásra. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/5-ös lapszámából.

 

Új építésű, szerkezetkész lakás berendezésére szólt a felkérés a várnegyed egyik csendes utcájában, ami egy tudatos, milliméter pontosan kivitelezett koncepció alapján valósult meg. Erős kontrasztok iránti vonzódását adta meg egyedüli támpontként a húszas évei elején járó férfi tulajdonos a tervező, Járai-Szeglet Orsi számára. Ehhez, valamint a készen kapott válaszfalakhoz és kiállásokhoz igazodva született meg az egyedi terv, ami bátor ötletekkel és rejtett harmóniákkal operál.
 


A fekete és fehér felületek dinamikája mellett számos ellentétpár érvényesül: egyenesek és ívek, letisztult és rusztikus felületek, kemény és puha, modern kontra régi. A harmonikus egésszé összegyúrt koncepcióban pedig olyan design ikonok jelennek meg, mint Michel Ducaroy 70-es évekbeli kanapéja, a Togo, ami egyszerre képvisel lágyságot és maradandó értéket – nemcsak az ismert forma és ergonómia miatt, hanem mert a családban már volt egy ilyen darab korábban, és ez az otthonosság újabb dimenzióját jelenti a tulajdonos számára.

Hozzá hasonlóan hatásos fókuszpontokat minden helyiségben találunk, és az egész lakásban visszatérnek bizonyos karakteres formák és színárnyalatok.
 


Gránit pult és hátlap vonzza a tekintetet a konyhában. Extrém, fekete festés a meglepetés erejével hat a szűk előszobában, mivel a tőle elvárt nyomasztó hangulatnak nyoma sincs, sőt, a tér inkább kitágul. A háló grandiózus, egyedi falburkolata minden jelenlévő színt és anyagot összegez, mellette ellenpontként a lakás egyetlen, vibrálóan színes pontja jelenik meg, egy absztrakt kortárs festmény.

Jellemző a külföldi és hazai elemek átgondolt vegyítése, egymást erősítő hatása – ilyen többek között a magyar műhelytől vásárolt étkezőasztal, ami körül holland design székek sorakoznak.

Az összes helyiségre jut valami nagyvonalú megoldás, amelyek egybefogják a minden apró részletében kidolgozott, határozott vízió törekvéseit.


Bár sok apróságon már nem lehetett változtatni a projekt kezdetén, a tervező jó térkiosztással dolgozhatott, és új tulajdonosi igények sem merültek fel a munka kilenc hónapja alatt. Így következetesen végigvihette a kiegyenlített arányokra és minőségi, fenntartható anyagokra épülő elképzelését.

 

Helyszín: Budapest, I. kerület
Alapterület: 67 m2

TervezőJárai-Szeglet Orsi

 

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Érzékeny maximalizmus, őszinteség és a munkákat lezáró mosoly
  • 2022-09-14 09:00
  • Deco

Érzékeny maximalizmus, őszinteség és a munkákat lezáró mosoly

Interjú Járai-Szeglet Orsi belsőépítésszel!

Jön a 360 Design Budapest

Jön a 360 Design Budapest

Világszínvonalú formatervezők a főszerepben.

A hazai márkák legjobbjai között a Market

A hazai márkák legjobbjai között a Market

A MagyarBrands „Kiváló Üzleti Márka” díját kapta meg a Market Építő Zrt.

Hirdetés