Hirdetés
  • 2022-08-17 09:00
  • Deco

Hurrá, nyaralunk!

A balatonakarattyai ház tökéletesen belesimul a tájba, és belülről nem csak a látvány, de a természetközelség élményével is megajándékozza lakóit.

Hogyan lehet egy hajdani balatoni kúriát új életre kelteni? Vissza kell térni az alapokhoz, majd következhetnek a rusztikus és modern hozzávalók vegyesen, amiket a Balaton és a környező táj látványa koronáz meg. Cikkünk az OCTOGON Deco 2019/3-as lapszámából.
 


Még évekkel ezelőtt szeretett bele a család a balatonakarattyai ház elődjébe – sokáig vártak, míg a tulajdonosai lehettek. A felmérések során azonban hamar kiderült, hogy alapjaira kell bontani az épületet, így lényegében újraépítették az egész házat. Amit megtartottak az a tornác, és a bejárati lépcsősor volt: ezzel is emléket állítottak a korábbi kúriának – az építészeti és a belsőépítészeti munkálatok egyaránt Paller Eszter belsőépítész nevéhez fűződnek.

Az alapkoncepció az volt, hogy minél inkább megnyissák a tereket a természetes környezet és a kilátás felé. Ezt a szerepet töltik be az osztott ablaküveges, harmonika-tolóajtók – segítségükkel a kint és a bent szinte eggyé válik. A kúria jelleg leginkább az alsó szinten érvényesül: a fa különböző árnyalatai, a szürkés-fehér színvilágú bútorok, a visszafogottan mintás textilek, és a földszint különböző pontjain felbukkanó vidám, sárga színfoltok együttesen vidéki hangulatot teremtenek. Fontos szempont volt, hogy minél több családtag és a barátok is kényelmesen elférjenek a házban, sőt, akár ott is alhassanak.
 


A tágas terek mellett a többfunkciós bútorok is hozzájárulnak a férőhelyek számának növeléséhez – ilyenek a kényelmes, kinyitható kanapék és fotelek. A modern, szinte lebegő lépcsősor az emeleti szobák pihentetően puritán világába vezet. Itt szándékosan az egyszerű letisztultságra törekedett a tervező, hogy a kilátás minél hangsúlyosabb szerephez jusson. Így a lejtős domboldalra épült ház szinte transzparenssé válik a rengeteg ablakfelületnek köszönhetően, ezáltal még közvetlenebb kapcsolatba kerül a kerttel, ahol a tulajdonos aktív részvételével készített terasz mellett a medencéből is feltárul a balatoni táj látványa.

Bravúros szerkezeti megoldásoknak köszönhető, hogy a ház tökéletesen belesimul a tájba, és belülről nem csak a látvány, de a természetközelség élményével is megajándékozza lakóit. Emellett értékes, új színterévé vált a családi élet mindennapjainak – az egész éven át tartó nyaralás élményét kínálja.
 

Alapterület: 145 m2
Helyszín: Balatonakarattya

Tervező: Paller Eszter Interior Design
Belsőépítész munkatárs: Baisánszki Lívia

 

 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Hruscsov a hálóban
  • 2021-09-29 08:00
  • Deco

Hruscsov a hálóban


A Weiner Judittal közösen tervezett lakásbelsők egyfajta galériaként is tükrözik Weiler Péter látásmódját.

Megjelent az első őszi Deco
  • 2021-09-20 09:34
  • Deco

Megjelent az első őszi Deco

Itt a 2021/4-es lapszám!

Octogon Deco 2021/4

- 2021/4

Megjelent a DECO őszi lapszáma, amiben hazatérve a nyaralás után megnézzük, milyen újdonságok vannak a bejárati ajtók és garázskapuk terén, bemutatunk egy felismerhetetlenségig átalakított, a tárgyak bűvöletében megalkotott budai „üvegpalotát”, egy különleges térélményeket nyújtó családi házat, és egy szentendrei újépítésű társasház penthouse lakását. Fókusz interjúnkban Mauricio Flores chilei származású belsőépítésszel beszélgettünk.

Hirdetés