Hirdetés

A Börze egy olyan multifunkciós kávéház és étterem, ahol reggeltől estig zajlik az élet.

Hirdetés

Bisztrókonyha és grand café, étterem és gyarmatárukereskedés, reggeliző és delikátesz – Párizs, Bécs, Budapest. Sokat és nagyot merít az új, belvárosi Börze, ráadásul egyszerre az előző és a mostani századelőből. A cikk eredetileg a Deco magazin 2018/1-es számában jelent meg.

Adja magát a Szabadság tér sarkán Börze névvel nyitni vendéglátóhelyet, hiszen egyik oldaláról a valahai Tőzsdepalotára látni – ahol egyébként a déli szárny földszintjén Upor József nagykávéháza működött jó száz éve. Budapest egyik legszebb terének ma is erős a vonzáskörzete: bankközpontok, hivatalok, minisztériumok emelkednek itt egymás mellett,

nem véletlen, hogy a Börze sem egy apró kávézó lett, inkább multifunkciós kávéház és étterem, ahol reggeltől estig zajlik az élet. A kivitelezést mindenre kiterjedő, hosszas tervezési folyamat előzte meg. Lengyel Márton építész koncepciójának alapját a klasszikus kávéházi és éttermi világ ötvözése jelentette – kortárs részletképzéssel és anyaghasználattal.

A térben minden mobília és burkolat egyedi tervezésű és gyártású, ennek köszönhető a végeredményként kialakult tudatos és hiteles összkép. A bejáratnál a hetvenes évek reklámplakátjai és szemet gyönyörködtető újságválaszték fogad, de még hangsúlyosabb a többféle, hidegtálakat és italokat kínáló szigetpult.

Erős és új elem a törzsvendégekre úgy gondolni, hogy a Börzében előforduló kedvenc ízeiket – a borokat, a szószokat és a sajtokat – meg is vásárolhatják. A Szabadság tér és a Nádor utca sarkán álló helyiségben – ahol valaha ABC működött, majd 13 évig üresen állt – most a patinás réz- és fa, vagy éppen bordó bőrkárpitok sötétebb tónusait a tekintélyes belmagasság és a padlóburkolat méhsejt mintázatú mozaikja oldja fel, nem is beszélve az olyan látványos megoldásokról, mint a pultok egyszerre játékos és elegáns terazzo burakolata, vagy a világítással kiemelt, boltíves látványraktár.

A Börze sikere szinte garantált, márcsak a tapasztalati háttér miatt is: ugyanis tulajdonosai működtetik a híres Menza Éttermet, de az építész is bizonyított már, elég csak a budapesti Ramenkát vagy a Liberté Kávéházat említeni.

A cikk az OCTOGON Deco 2018/1-es lapszámában jelent meg. A lapot itt tudod letölteni teljes egészében.Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a karantén idején is kapható, a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken.Kapcsolódó cikkek

Fekete kávé fehér falak közt

Fekete kávé fehér falak közt

A japán Nendo House tervezte az Arabica Coffee új, kuvaiti üzletét.

Skardelli: Nagyon bántó, picit rosszindulatú is, amit az új Puskás-stadionról állítanak

Skardelli: Nagyon bántó, picit rosszindulatú is, amit az új Puskás-stadionról állítanak

Skardelli György Ybl Miklós-díjas építész, az új Puskás Ferenc Stadion vezető tervezője a Sport TV-ben beszélt a létesítményről.

Törökbálinton és Kaposváron is épül SPAR

Törökbálinton és Kaposváron is épül SPAR

Törökbálinton szupermarketet, Kaposváron hipermarketet épít a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Hirdetés