Hirdetés

Tervezés, kivitelezés, karbantartás

A nyári élmények nagy része a vízhez kapcsolódik, hiszen a kánikulában egy jót csobbanni, a medence partján napfürdőzni egyet jelent a felfrissüléssel, újjászületéssel, a közös élmények pedig összehozzák a családot és a barátokat. Akiknek saját medencéjük van, azoknak a nyaralás házhoz jön – hiszen a nap bármely szakában gondtalanul élvezhetik a víz nyújtotta kikapcsolódást. A medenceépítés azonban alapos előkészítést, gondos tervezést és precíz kivitelezést, valamint folyamatos karbantartást igénylő feladat, aminek részleteiről Dr. Borsos Attilát a Tó2 – Your Outdoor Living / Desjoyuax-medencék ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Dr. Borsos Attila, a Tó2 – Your Outdoor Living / Desjoyuax-medencék ügyvezető igazgatója

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a medence számára ideális helyet, és melyek a legfontosabb előkészítési munkák?
A medence helyét érdemes úgy meghatározni, hogy lehetőleg déli vagy délkeleti fekvésű területen legyen, vagyis törekedjünk arra, hogy a lehető legtöbb napfény érje. Ügyeljünk arra is, hogy a kert fái és a lakóépület ne árnyékolják be a medencét. Lehetőleg ne ültessünk a közelében lombot és termést hullató fákat, valamint olyan növényeket, melyeknek erős gyökérzete későbbi növekedésük során kárt tehet a medence szerkezetében. Ideális, ha a medence szervesen kapcsolódik a teraszhoz, ezzel megnövelhetjük a kinti teret, és egyszerűbb lesz a medencét megközelíteni, használni. Bár a legjobb helyszín a sík terület, a lejtős terep sem kizáró ok. A sziklás talajjal szemben a homokos talaj a legkönnyebben megmunkálható, és a vízelvezető képessége is jó. Magas talajvíz esetén a vizet el kell vezetni. Fontos a helyi közművek pontos feltérképezése a medence telepítése előtt – szükség esetén gondoskodni kell áttelepítésükről – illetve elérhető távolságban áramforrást is kell biztosítani.

Milyen az ideális medence formája, mérete?
A ház stílusa alapvetően meghatározza az építendő medence megjelenését is. Praktikus szempontból a téglalap forma a legszerencsésebb, ám tervezéskor figyelembe kell venni, hogy kik fogják elsősorban használni a medencét, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hányan és jellemzően melyik korcsoport tagjai használják majd. A medence mérete természetesen függ a helyszín adottságaitól is, azt azonban jó tudni, hogy már egy 6 X 3 méteres medencében is egész kényelmesen lehet úszni. A medencéket általában 120 cm mélyre tervezik, ám kialakítható a medence egyes részein ettől eltérő, 150 cm-es mélység is.

Milyen technikával oldjuk mega vízforgatást, fűtést?
A Desjoyaux egyedülálló szabadalmánál a medence körül nem alkalmaznak csöveket, a víz kiszívása és visszaáramoltatása ugyanazon az oldalon történik, így a medencében lévő víz folyamatosan cirkulál. Sokkal hatékonyabbak a textilszűrők a hagyományos homokszűrőkkel szemben, tisztításuk nagyon egyszerű, alkalmazásuk nem igényel külön aknát, és nem kell a csatornahálózathoz sem csatlakoztatni. A víz forgatásáról egy speciális szivattyú gondoskodik. Fűtésre szolgál a gépészeti dobozba kötött elektromos fűtőtest, de elképzelhető napelemhez, napkollektorhoz vagy a kazánhoz csatlakoztatott megoldás is. A medence vizének fűtésével akár két hónappal is meghosszabbítható az átlagos fürdési szezon.

Kiknek ajánlható a medencevilágítás?
Aki teheti éljen ezzel a lehetőséggel. Csodás esztétikai élményt kínál, ráadásul használata lehetővé teszi, hogy akár este vagy éjszaka is használhassuk a medencét. Vannak cégek, mint például a Desjoyaux, melyek medencéikhez az alapfelszerelés részeként biztosítják a világítási funkciót is. Alternatívaként színváltós LED projektorok is beépíthetők, ezeket távirányító segítségével lehet működtetni. A Desjoyaux JD pilot konzolja alkalmazásával a lakásból is szabályozhatjuk a medence összes funkcióját: a lámpát, a szűrőt és a sóadagolót is.

Melyek a legfontosabb karbantartási, tisztítási munkák?
A medence víztisztító berendezésének szűrőjét – a víz szennyezettségétől függően – hetente egyszer vagy kétszer célszerű kitisztítani. A medence alján összegyűlő homokszemcséket a gépházhoz csatlakoztatott kéziporszívóval, vagy elektromos robottisztítóval lehet eltávolítani – ez utóbbi egy kétórás program keretében körbejár és összegyűjti a lerakódott szennyeződéseket. A mechanikusan elvégzett műveleteken túl szükséges a víz biológiai tisztításáról is gondoskodni. Mint ismeretes, a mikrobák és a baktériumok a klór hatására elpusztulnak, ezért heti mindössze egyetlen, a szűrőbe behelyezett klórtablettával megoldódható a probléma. A másik megoldás a sós víz technológián alapszik, ami nemcsak környezetbarát, hanem jóval kevésbé irritálja a bőrt is. Arra viszont figyelni kell, hogy ennél a meg- oldásnál nem lehet a medence folyamatosan letakarva. Fontos, hogy a medence falára rakodó, vízkő és napolaj okozta szennyeződéseket is rendszeresen eltávolítsuk.

Hogyan készüljünk fel a téli hónapokra, milyen lehetséges lefedési technikák alkalmazhatók?
A hideg beállta előtt a medencében található víz szintjét kevéssel a szkimmer (beszívó nyílás) alá kell vinni, és az algaképződés megakadályozása érdekében fényzáró fóliával kell az egész medencét letakarni. Mínuszok esetén, ha befagy a víz, a jégdarabok sérüléseket okozhatnak a medence falán, amit egy, a víz felszínén úszó, fagyálló bójasorral lehet megakadályozni. A medence vizét téli algaölővel kell kezelni, a kiszerelt szivattyút száraz, fagytól védett helyen kell átteleltetni. Többféle típusú medencefedési mód ismert: választhatók kifejezetten a téli időszakra valók, valamint négy évszakos modellek is, rolós illetve polikarbonátos kivitelben. A medence téli felkészítése 3-4 órát vesz igénybe.

Tovább a TÓ2 oldalára!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Tudatos vásárlás: válassz jót, válassz egyszer
  • 2021-06-11 07:00
  • Deco

Tudatos vásárlás: válassz jót, válassz egyszer

A Tó2 projekt cégei odafigyelnek arra, hogy tartós, jó minőségű termékeik minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. 

A Tabánban debütált az öntözőzsák

A Tabánban debütált az öntözőzsák

Mert egy fát nem elég elültetni, életben is kell tartani.

A bejrúti robbanás letarolta a helyi kreatívipart is

A bejrúti robbanás letarolta a helyi kreatívipart is

Az építészek és a tervezők egy része azon gondolkodik, hogyan lehetne újraépíteni a várost, van azonban, aki biztosan távozik Bejrútból. 

Hirdetés