Hegyek öröme egy városi lakásban

Hagyományunkhoz híven, ilyenkor év vége felé a legjobb anyagainkat ajánljuk nektek újraolvasásra! Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10, számára meghatározó projektet a 2023-ban megjelent lapszámokból. Ezúttal íme egy lakás, amit egy ókori fűszernövény inspirált OCTOGON Deco 2023/2-es lapszámából.
 


Ahogy azt a Salt Design tervezőitől már megszoktuk, minden projektjüknek adnak egy fantázianevet, amihez egy fűszernövényt választanak. Ezzel is jelezve, hogy egyedi hangulatú és stílusú enteriőröket terveznek, személyre szabott, minden apró részletre kiterjedő figyelemmel. Ez a budapesti lakás az oregánó nevet kapta.

Az oregánó szó görög jelentése a hegyek öröme. Úgy tartják, hogy az oregánó fűszeres, élénk illatát Aphrodite istennő hozta létre a boldogság szimbólumaként. Az ókorban elterjedt szokás volt, hogy a menyasszonyt és a vőlegényt oregánóból font koszorúval koronázták meg a boldog házasság reményében. Nem lehet véletlen, hogy épp ezt a fantázianevet kapta az a különleges hangulatú otthon, amit a Salt Design tervezői alakítottak ki egy fiatal párnak.
 


Bár a belmagasság kedvező volt, és a nyílászáróknak köszönhetően alapvetően világos terekkel dolgozhattak az új építésű házban, a tervezők mégis falakat mozgattak, ajtókat helyeztek át, és átszervezték a közösségi teret is, hogy tágas, jól használható és barátságos enteriőröket teremtsenek. A lakás talán leglátványosabb eleme az a boltív, ami a nappali és a vele egy térbe szervezett konyha és étkező fókuszpontjává vált. Zöldre festve mélységet ad a térnek, látványos vizuális elem, ami ugyanakkor hatásosan lágyítja az egyszerű egyenes vonalakkal kialakított modern lakás hangulatát.
 


Mivel a megrendelők pasztell színvilágot képzeltek el, a zöld szín mellett minden más szürkés és bézses árnyalatot kapott, beleértve a krém színű falakat is. A változatosan alkalmazott lágy tónusok mellett a tulajdonosok kifejezetten kerülni akarták a mintákat, így a tervezők erősen texturált, kárpitozott bútorokat és textileket választottak.

Emellett nem volt egyszerű feladat a megfelelő világítás kialakítása sem, mivel a lakásban mennyezeti hűtés-fűtést alakítottak ki, így a kiállások nem voltak mozdíthatók, ezért a lámpákat hosszú kábelekkel vezették a megfelelő helyekre. Bár az átszervezés miatt már eleve tágasabb helyiségeket kaptak – az eredetileg három hálószobából kettőt dolgozóvá alakítottak, ahol a gardróbot és egyéb tárolókat is elrejtették –, a tágasság érzetéhez az egységes laminált padló is hozzátartozik, éppúgy, ahogy a következetesen végig vitt, lágy tónusokkal játszó színvilág, ami még a fürdő hidegburkolatain is visszaköszön.
 


A kárpitozott ágy a megrendelők kérése volt, de a hozzá társított zöld színt és a krémes árnyalatokat, a párnákon és ágytakarókon felvonultatott változatos textúrákat már a lakás egész stílusához igazították a tervezők. Két kisebb fürdőből alakították ki a kényelmes méretű, zuhanyzóval és káddal is felszerelt fürdőszobát, ahol a hidegburkolatok változatos, finom árnyalatai ismétlik meg a lakás egészére jellemző színezést. Az íves tükrök és a zuhanyfülke szintén íves darabokból álló burkolata a nappali látványos boltívét idézi – ugyanakkor a mosdószekrény frontján a természetes fafelület is megjelenik.
 

Alapterület: 77 m2
Helyszín: Budapest, VIII. kerület
Tervezőfotó: Blandl Inez, Rádonyi Tünde / Salt Design

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Boltívek oregánóval fűszerezve
  • 2023-05-24 09:00
  • Deco

Boltívek oregánóval fűszerezve

Hegyek öröme egy városi lakásban

Fűszerből sincs hiány, de elmaradhatatlan a torta, a pezsgő és az örömkönnyek
  • 2022-11-09 09:00
  • Deco

Fűszerből sincs hiány, de elmaradhatatlan a torta, a pezsgő és az örömkönnyek

Interjú a Blandl Inezzel és Rádonyi Tündével!

A lélek sója
  • 2022-01-26 09:00
  • Deco

A lélek sója

Szofisztikált lakásfelújítás, praktikus és esztétikus terekkel, ahol a dekoráció és a legapróbb részletek is kitüntetett figyelmet kapnak, sőt, a Salt Design hitvallása szerint élettel és érzelemmel töltődnek fel. Cikkünk az Octogon Deco 2020/1-es lapszámából.

Hirdetés