Az elismerést a Z.ESTILO stúdió nyerte el a Laurel Budapest étterem belsőépítészetével.

2019-ben a LOSZ Év Lakberendező Teamje díjat a Zámbó Tímea, Tóth-Vincze Martina, és Szilvás Zsófia alkotta Z.ESTILO Belsőépítész Stúdió nyerte el, a stúdió alapítója, Zámbó Tímea pedig az Év Lakberendezője 2019 szakmai díját is megkapta. 2018 tavaszán, a Budapest belvárosában található, Laurel Budapest étterem pince- és földszinti üzlethelyiségének belsőépítészeti tervezésére kaptak megbízást, most megmutatjuk nektek a végeredményt. 

A koncepció kialakítását, a vázlat- és jóváhagyási terveket több hónapos egyeztetés előzte meg, majd ezt követően készítették el az üzlethelyiség kiviteli terveit, melyet a tulajdonossal és a generálkivitelezővel egyeztetve véglegesítettek.

A Z.ESTILO feladata volt, hogy a kétszintes, 400 négyzetméteres üzlethelyiségben helyet kapjon egy referencia könyvesbolt, egy kávézó, ezen felül pedig egy bor- és tapas bár, valamint egy fine-dining étterem, ezen funkciókhoz tartozó kiszolgálóhelyiségekkel.

Az üzlethelyiség két szinten helyezkedik el: a földszinten található, utcafronton elhelyezkedő könyvesbolt, kávézó és a belső udvarra néző borbár, a pinceszinten pedig a fine-dining étterem a látványkonyhával, valamint a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel, tárolókkal. A pinceszinti üzlethelyiség bővítésével kialakításra kerültek még saját, valamint kiadásra szánt bortrezorok. Az egyes funkciók térbeli elhatárolásán túl az eltérő nyitva tartási idő is segíti a vendégek tájékozódását. A könyvesbolt-kávézó nappal működik, míg az esti órákban ezen funkciók tereit is a borbár hasznosítja. 

Koncepció

„A kertet választom és a könyvtárszobát, a hallgatag sétákat, a szótlan imát és a csendes üldögélést” – az építésziroda Hamvas Béla gondolataira alapozta a belsőépítészeti koncepciót, mely során a természetes anyagok használatával, különböző zöld felületek megjelenítésével igyekeztek felidézni a liget hangulatát a belvárosban.

A kávézó vendégterének karakteres formavilágát, határozott telített színeit finom, szőlőfürtökre emlékeztető világítótestek, kedvesen leomló zöld növények törik meg, így az olvasók puha bársony fotelekből élvezhetik az első napsugarak és a burjánzó zöld látványát.

A kávézó-könyvesboltban kiemelkedő szerepet kapott a galéria, mely a könyvek bemutatásán túl egy kis olvasósarok kialakítására is lehetőséget adott, ahonnan a kávézó terének izgalmas felülnézeti látványa tárul fel. A galéria alatt helyezkedik el a könyvraktár is, mely az esti műszak során ruhatárként is funkcionál. A könyvesbolt-kávézóból a következő funkció helyiségébe, a borbárba lépünk, ahol az vendégtérben egy egyedileg tervezett hidegpult és a hozzá tartozó tároló szekrények is helyet kaptak. Az enteriőr kialakításánál arra törekedtek, hogy a kifinomult elegancia mellett elsősorban kedvességet sugározzon.

Egyszerű, letisztult formavilág, természetes anyaghasználat, mély, életteli színek kontrasztja kelti életre a teret. A borbár „szívében” a közel 400 palack tárolására alkalmas egyedi tervezésű borhűtő található, mely a tervezői és kivitelezői csapat kreatív együttműködése során született.

A földszinten alakították ki a mozgássérült mosdót, melynél a szükséges paraméterek betartása mellett figyeltek arra is, hogy ez a tér is elegáns és jól használható legyen. A borbárból a lépcsőn keresztül a pincehelyiségbe jutunk, ahol először a látványkonyha, majd a boltíves étterem letisztult látványa fogad bennünket. A 30 férőhelyes éttermi tér kiegészítéseként, egy rejtett ajtón keresztül a privát terembe jutunk, ahol nagyobb asztaltársaságoknak (8-10 főig) tudnak külön termet, ezzel pedig átlagon felüli kiszolgálást biztosítani. A látványkonyha tervezése során a Z.ESTILO konyhatechnológus szakemberekkel dolgozott együtt.

A konyhát és éttermet kiszolgáló helyiségek egy hosszú folyosóra lettek fűzve; itt található egy kisebb várakozó tér, külön női- és férfi mosdó, illetve a konyha közvetlen közelében egy fehér mosogató helyiség. A folyosó folytatását már csak a személyzet veheti igénybe; itt kapott helyet a személyzeti öltöző-mosdó, a szárazáru raktár, az előkészítő helyiségek, valamint a hűtőkamra is. A folyosó végéhez érve az étterem privát bortrezorjába érünk, ahol egy közel 1000 palack tárolására alkalmas, egyedileg tervezet bortároló található. A privát bortrezor után egy borkóstolásra is alkalmas nagyobb trezorban találhatjuk magunkat, ahol száz darab bérbeadásra szánt zárt bortároló került kialakításra.

Anyagok, világítás, gépészet

A földszinti vendégterekben padlófűtés került kialakításra – kihagyva a két bárpult és a borhűtő területét, - melyre mindkét térben greslap padlóburkolat került, egyedi lerakási mód alapján. A vendégtér áramló térérzetét elősegítve falazatot ezen a szinten nem építettek, csupán a gépészeti szerelvények kerültek eltakarásra. A falfelületekre mindkét helyiségben vinyl tapéta került, mely kevésbé sérülékeny és könnyen tisztítható.

A világítás tervezésénél ügyeltek arra, hogy minden funkciót megfelelően kiszolgáljon, így a gipszkarton álmennyezetbe süllyesztett spot lámpákon kívül, függesztett és falon elhelyezett fényforrásokat is terveztek, mindegyiket dimmelhető kivitelben.

A pinceszinti étteremben szintén padlófűtés került kialakításra, melyre a könnyebb takaríthatóság érdekében betonhatású greslap került. Az oldalfalakra szórt fehér nemesvakolat került, a boltíves tégla mennyezet pedig a falakhoz hangolva, antikolt hatást kapott. A világításnál itt is több alternatíva került kialakításra: hangulatos padló megvilágítás, több izzós mennyezeti lámpák, sínrendszeres spot lámpák, falikarok biztosítják éppen az adott funkcióhoz igazodó fényviszonyokat.

A konyhába és a kiszolgálóhelyiségekbe a szabványnak megfelelő csúszásmentes padlóburkolatot terveztek, a falakra pedig klasszikus fehér csempeburkolatot - ezzel növelve a tér érzetét.  Az étteremhez tartozó közösségi térben, illetve a folyosón padlóburkolatként betonhatású greslapot alkalmaztak, ezt kiegészítve a falakra absztrakt mintás, visszafogott színvilágú vinyl tapéta került.

A mosdó helyiségekbe fehér márványmintás kerámia burkolatot terveztek, valamint az egyedi, világosszürke öntött mosdók fölé fehér kör mozaik burkolat került. A visszafogott színvilágú burkolatokat olyan kontrasztos, fekete színű kiegészítőkkel tettük mozgalmassá, mint a karakteres csaptelep, hozzá tartozó fali kerámia szappantartóval.

Forrás: Z.ESTILO Belsőépítész Stúdió


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Geometria a magasból: gyönyörű fotókon Barcelona

Geometria a magasból: gyönyörű fotókon Barcelona

Mogyorósy Márton drónfotói új perspektívából mutatják meg nekünk Barcelonát. 

Fekete kávé fehér falak közt

Fekete kávé fehér falak közt

A japán Nendo House tervezte az Arabica Coffee új, kuvaiti üzletét.

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, a megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

Hirdetés