• 2018-11-26 13:12
  • Deco

A tapasztalás tere

Az egyszemélyes lakatosműhelyből indult, Európa első számú ablakgyártója lett az Internorm.

Az Internorm nevével ezidáig letisztult formavilágú villaépületek bemutatásakor találkoztunk. Majd jött a hír, hogy a cég új, központi bemutatótermet nyitott, ahová mi is ellátogattunk. Akkor tehát lépjünk be, természetesen egy Internorm ajtón át.

Szellemváros. Így nevezték sokáig a 2000-es években Biatorbágyon elindult, majd a válság miatt leállt ingatlanberuházást, a Tópark projektet. Befektetők, lakást keresők, urbanisták egyaránt várták az újraindulást, ami úgy két éve meg is történt – már közel a befejezés. Aki nem rest, induljon el, ősztől akár BKV járattal is, és nézze meg ezt a város a városban jellegű, építészetileg is nagyon érdekes helyszínt.

Többször mentem el autóval a Tópark mellett. Feltűnt, hogy akkor kapott arcot, amikor az ablakok is bekerültek – a karaktert adó nyílászárók beszállítója az Internorm volt. A több mint 85 évvel ezelőtt, Ausztriában alapított, majd az egyszemélyes lakatosműhelyből Európa első számú ablakgyártójává fejlődött cég jó ideje van jelen Magyarországon központi bemutatóteremként is működő kirendeltséggel és partnerüzletekkel. Budaörsi központjukból idén nyár közepétől új, nagyobb, 400 négyzetméteres helyszínre, a szomszédos Tópark ingatlankomplexum M0-s felőli tömbjének földszintjére költöztek.

Köszönhetően a tágas térnek minden eddiginél gazdagabb kínálatot kaphatunk itt a négyféle stílusú – studio, home pure, home soft, ambiente – nyílászárókból. De az új helyszín lehetőséget ad arra is, hogy az Internorm nyílászárórendszerekkel tervező építészek, kivitelezők, viszonteladók szakmai találkozóhelye legyen. Nem beszélve arról, hogy a változatos vasalatokkal, hő- és hangszigeteléssel, beépítési mélységekkel, innovatív biztonsági megoldásokkal bíró (például ujjlenyomat-azonosítással kialakított ajtók) műanyag és műanyag-alumínium, valamint fa-alumínium kombinációjú ajtók, ablakok mintadarabjai bent, némely típusaik pedig már beépítve, a Tópark-komplexum homlokzatain is megszemlélhetők.

De mit tud nyújtani látványban, élményben az új központ? Az egyterű bemutatótér installációit az anyacég designteamje tervezte meg. Aki belép ide, rájön, hogy többről van szó, mint pusztán a funkció kiszolgálásáról. Ez a technológiák, stílusok, az egyértelmű tapasztalás tere, ahol világossá válik: egy ablak, ajtó megválasztásának milyen szerteágazó lehetőségei vannak. Milyen egy ablak? Fa, fém, műanyag, ilyen-olyan kamrás üveggel, mellékes ügy – gondoltam én. Korábban. A kanapésziget és a térré formált, céges arculati elemként is értelmezhető piros-fehér pult mellett szobányi méterű, doboztereket találunk, határoló falaikba építve ablakok, tolóajtók. Az installációkban egymás mellett láthatjuk, próbálhatjuk ki a legkülönfélébb stílusú, technológiájú nyílászárókat, de képet kaphatunk akár az aktuális fogantyúkról, színtrendekről is – érdekes, mint a tárgykultúrában, úgy itt is eljött a színek ideje: a sztenderd alap-, faszínek mellett akár kéket, padlizsánszínt is kérhetünk.

Továbbá az installációk a típusok evolúcióját is szemléltetik: a hagyományosnak mondható párhuzamos tolóajtó rendszerű teraszajtó mellett az emelő-toló, vagyis a küszöb nélküli szisztéma is jelen van. Ez az, aminek köszönhetően úgy érezheti a használó, mintha lakásának tere a kertben folytatódna. Különösen, ha az akár 270 cm magas tolóajtórendszert választja. A bejárati ajtókat önálló, szabadon álló installációban helyezték el, ám személyes kedvencem az a mosdó felé nyíló, rejtett vasalatokkal, síkban futó designnal, extra, 3 méter magas kerettel megalkotott ajtó, ami jól demonstrálja az Internorm kínálta technológiai lehetőségeket. Apropó, demonstráció! A nyílászáró-választás kényes pontja a hang- és a hőszigetelés kérdése. Itt ezekre is találunk egy-egy okos, szellemes installációt: előbbire egy Bose hangszórókkal felépített hang-, utóbbira egy hűtőszekrénnyel, hőmérővel kombinált hűtődoboz formájában. 

www.internorm.hu


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

EGY FEDÉL ALATT / Ház a házban

EGY FEDÉL ALATT / Ház a házban

Hello Wood Kabinka popup powered by MaxCity & Matok Zsuzsi food-design.

A Google is elárulta a dátumot, 2030-ra jöhet a teljes karbonsemlegesség

A Google is elárulta a dátumot, 2030-ra jöhet a teljes karbonsemlegesség

2030-ra az energiafelhasználását is karbonmentes forrásokból szeretné biztosítani.

WAMP Design Vásár

WAMP Design Vásár

Nem lehet Design Hét WAMP Design nélkül: vár a Sirály sétány!

Hirdetés