• 2018-11-26 13:12
  • Deco

A tapasztalás tere

Az egyszemélyes lakatosműhelyből indult, Európa első számú ablakgyártója lett az Internorm.

Az Internorm nevével ezidáig letisztult formavilágú villaépületek bemutatásakor találkoztunk. Majd jött a hír, hogy a cég új, központi bemutatótermet nyitott, ahová mi is ellátogattunk. Akkor tehát lépjünk be, természetesen egy Internorm ajtón át.

Szellemváros. Így nevezték sokáig a 2000-es években Biatorbágyon elindult, majd a válság miatt leállt ingatlanberuházást, a Tópark projektet. Befektetők, lakást keresők, urbanisták egyaránt várták az újraindulást, ami úgy két éve meg is történt – már közel a befejezés. Aki nem rest, induljon el, ősztől akár BKV járattal is, és nézze meg ezt a város a városban jellegű, építészetileg is nagyon érdekes helyszínt.

Többször mentem el autóval a Tópark mellett. Feltűnt, hogy akkor kapott arcot, amikor az ablakok is bekerültek – a karaktert adó nyílászárók beszállítója az Internorm volt. A több mint 85 évvel ezelőtt, Ausztriában alapított, majd az egyszemélyes lakatosműhelyből Európa első számú ablakgyártójává fejlődött cég jó ideje van jelen Magyarországon központi bemutatóteremként is működő kirendeltséggel és partnerüzletekkel. Budaörsi központjukból idén nyár közepétől új, nagyobb, 400 négyzetméteres helyszínre, a szomszédos Tópark ingatlankomplexum M0-s felőli tömbjének földszintjére költöztek.

Köszönhetően a tágas térnek minden eddiginél gazdagabb kínálatot kaphatunk itt a négyféle stílusú – studio, home pure, home soft, ambiente – nyílászárókból. De az új helyszín lehetőséget ad arra is, hogy az Internorm nyílászárórendszerekkel tervező építészek, kivitelezők, viszonteladók szakmai találkozóhelye legyen. Nem beszélve arról, hogy a változatos vasalatokkal, hő- és hangszigeteléssel, beépítési mélységekkel, innovatív biztonsági megoldásokkal bíró (például ujjlenyomat-azonosítással kialakított ajtók) műanyag és műanyag-alumínium, valamint fa-alumínium kombinációjú ajtók, ablakok mintadarabjai bent, némely típusaik pedig már beépítve, a Tópark-komplexum homlokzatain is megszemlélhetők.

De mit tud nyújtani látványban, élményben az új központ? Az egyterű bemutatótér installációit az anyacég designteamje tervezte meg. Aki belép ide, rájön, hogy többről van szó, mint pusztán a funkció kiszolgálásáról. Ez a technológiák, stílusok, az egyértelmű tapasztalás tere, ahol világossá válik: egy ablak, ajtó megválasztásának milyen szerteágazó lehetőségei vannak. Milyen egy ablak? Fa, fém, műanyag, ilyen-olyan kamrás üveggel, mellékes ügy – gondoltam én. Korábban. A kanapésziget és a térré formált, céges arculati elemként is értelmezhető piros-fehér pult mellett szobányi méterű, doboztereket találunk, határoló falaikba építve ablakok, tolóajtók. Az installációkban egymás mellett láthatjuk, próbálhatjuk ki a legkülönfélébb stílusú, technológiájú nyílászárókat, de képet kaphatunk akár az aktuális fogantyúkról, színtrendekről is – érdekes, mint a tárgykultúrában, úgy itt is eljött a színek ideje: a sztenderd alap-, faszínek mellett akár kéket, padlizsánszínt is kérhetünk.

Továbbá az installációk a típusok evolúcióját is szemléltetik: a hagyományosnak mondható párhuzamos tolóajtó rendszerű teraszajtó mellett az emelő-toló, vagyis a küszöb nélküli szisztéma is jelen van. Ez az, aminek köszönhetően úgy érezheti a használó, mintha lakásának tere a kertben folytatódna. Különösen, ha az akár 270 cm magas tolóajtórendszert választja. A bejárati ajtókat önálló, szabadon álló installációban helyezték el, ám személyes kedvencem az a mosdó felé nyíló, rejtett vasalatokkal, síkban futó designnal, extra, 3 méter magas kerettel megalkotott ajtó, ami jól demonstrálja az Internorm kínálta technológiai lehetőségeket. Apropó, demonstráció! A nyílászáró-választás kényes pontja a hang- és a hőszigetelés kérdése. Itt ezekre is találunk egy-egy okos, szellemes installációt: előbbire egy Bose hangszórókkal felépített hang-, utóbbira egy hűtőszekrénnyel, hőmérővel kombinált hűtődoboz formájában. 

www.internorm.huOctogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni, valamint megvásárolhatod az újságárusoknál is.

Ezekben a Relay és Inmedio üzletekben biztosan megtalálod az Octogon Deco magazint:

Budapest: Árkád, Sugár, Allée, Mammut, Hegyvidék Központ, Aréna, Savoya Park, Campona, budaörsi Tesco, óbudai és soroksári Auchan, KÖKI Terminál, Batthyány tér HÉV, Deák tér, Kálvin tér, Ferenciek tere, Árpád híd, Örs vezér tere, Déli pályaudvar, Népliget, Nyugati pályaudvar, Blaha Lujza tér.

Debrecen (Malompark, Tesco, Árkád, vasút), Győr (Árkád és Győr Plaza), Kecskemét (Március 15. utca), Komárom (Igmándi utca), Miskolc (Tesco, Auchan), Nagykanizsa (pláza), Nyíregyháza (Korzó), Orosháza (vásárcsarnok), Pécs (Árkád), Sopron (Széchenyi tér, Tesco), Szeged (Árkád), Székesfehérvár (Alba Plaza, Auchan), Szolnok (Volán üzletház), Szombathely (vásárcsarnok, vasútállomás), Tatabánya (Vértes Center), Veszprém (Kossuth utca, buszpályaudvar), Zalaegerszeg (Tesco, buszpályaudvar).Kapcsolódó cikkek

Közelítő Valóságok: A MAACRAFT módszer - kiállítás

Közelítő Valóságok: A MAACRAFT módszer - kiállítás

A MAACRAFT egy nem mindennapi szociális vállalkozás, ahol magas minőségű design termékeket állítanak elő autista és értelmi sérült fiatalok és az őket segítő szakemberek. 

Csávás-Ruzicska Tünde keramikusművész

Csávás-Ruzicska Tünde keramikusművész

A FISE programja: SZILENCIUM című kiállítás. 

MOME Doktori Agora

MOME Doktori Agora

Idén másodszor. Az előadások és azt azt követő szakmai beszélgetés nyilvános és ingyenes.

Hirdetés