Hirdetés

Az erőteljesen szecessziós és art déco jegyeket magán viselő enteriőrt a Stühmer Csokoládégyár üzlete számára tervezték.

Az utóbbi időszakban Kaposvár arculata erőteljes változáson megy keresztül. Az Erzsébet Sörház ikonikus megújulása és a város újragondolt honlapja után, színvonalas dizájn belsővel megnyílt a Gard’Ann cukrászda. A cikk az Octogon Deco magazin 2018/2-es lapszámában jelent meg, amelyet itt tölthetsz le ingyen, pdf-ben.

Egészen a múlt század ’20-as éveinek végére nyúlik vissza a város központjában elhelyezkedő cukrászda története. Eredetileg

Kende Ferenc tervezte az erőteljesen szecessziós és art déco jegyeket magán viselő enteriőrt a Stühmer Csokoládégyár üzlete számára. Az idő múlásával azonban elveszítette e funkcióját és állagában erőteljesen megromlott a belső tér és a berendezés.

Horváth Annamária, a francia süteményektől ihletett cukrász, és az autentikus hagyományokkal rendelkező enteriőr sorsszerű találkozása bontakozik ki a szemünk előtt, amelyhez szükség volt a megújításra is. Kiss Miklós érzékenyen rátapintott arra a belsőépítészeti-arculati nyelvezetre, amely egyszerre folytatta e közel száz éves és műemléki védelem alatt álló tér hagyományait, ugyanakkor ötvözte mindezt a kortárs dizájn elemeivel. A színhasználatban – mivel a kiszolgáló bútor és szekrény megmaradt – restaurálással és újrafestéssel maximálisan az eredeti tér jellegzetességeit állította vissza.

A pasztell zöldes árnyalat a falakon és a mennyezeten is visszaköszön, ezt egészítik ki a rózsaszín ablakbetétek és a mosdóhoz vezető, szintén rózsaszín falfelületek.

Mindemellett a századfordulós hangulat kortárs arculati elemekkel is gazdagodott: az egyedi tapétákhoz a tervező régi könyvek madáralakjainak átszerkesztésével tette különlegessé a mintát – ez a cukrászda nevében is tükröződik.

De az egységes formavilág és az ornamentika nem csupán az enteriőrben bontakozik ki, hanem a teljes arculatban is, melynek része a névjegykártya, a csomagolódobozok vagy a kávéspoharak – így a vendégek ezt a minden részletre odafigyelő, mégis egységben gondolkodó látásmódot tapasztalhatják meg, ha beülnek a cukrászdába. A természetközeliség, a franciás ízek és a hangulat páratlan érzékkel harmonizál itt a hazai századfordulós szín- és formavilággal – a tervező minden bizonnyal Kaposvár egyik ékszerdobozát alkotta meg e meghitt és kifinomult belső térben.

Tervező: Kiss Miklós


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Építészet 2020: Torta+építészet

Építészet 2020: Torta+építészet

Az idei ország tortája egy olyan cukrászdában készül, ami maga is mintha sütemény lenne. 

Nemcsak az ország tortája különleges: az is, ahol készül

Nemcsak az ország tortája különleges: az is, ahol készül

A Hisztéria Cukrászda beltere maga is olyan, mintha egy finom süteménybe érkeznénk.

Ennél családiasabb cukrászda aligha lehet Budapesten

Ennél családiasabb cukrászda aligha lehet Budapesten

A Kemenes manufaktúra a Vámház körúton nyitott üzletet.

Hirdetés