Hirdetés

December 2-án otthonában, szerettei körében elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő. 88 éves volt. 

Hirdetés

December 2-án otthonában, szerettei körében elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő. 88 éves volt. Noha nem irodalmi magazin vagyunk, mégis szeretnénk elbúcsúzni a poétától, méghozzá Kisteleki Dóri rendkívüli, vegyes technikájú grafikai sorozatával, mely Juhász Álomhajnal asszonya című verséhez készült, diplomamunkaként.

Juhász Ferenc: A pegazus istállói, avagy Óda a szemetesekhez | Illusztráció (akril, farost, 2012)

Kisteleki Dóri az édesapja, Kisteleki Zoltán előadóművész által ismerkedett meg Juhász Ferenc költészetével. „Annyira elbűvölt Juhász Ferenc költészete, hogy a lélegzetem is elállt, amikor elkezdtem olvasni a burjánzó eposzait. – írta nekünk Dóri. Valamiféle rokonságot véltem fölfedezni. Az aprólékos (mikroszkopikus) kidolgozás, de egyben tökéletesen komplex/univerzális látásmód nálam csak törekvés marad persze, de ez lenyűgözött. Ezért választottam diplomamunkám témájául az egyik versét (Álomhajnal asszonya) amivel akkoriban leginkább azonosulni tudtam. Ezután elkezdtem kis kutatómunkát végezni, így jutottam el a diplomamunkám révén a költő lányához, Juhász Annához, akinek nyitottságáért, segítségéért és bizalmáért elmondhatatlanul hálás vagyok. Neki köszönhetem, hogy ott ülhettem vendégként (én és a képeim) A Pegazus istállói című kötet könyvbemutatóján, 2012-ben a New York Kávéházban.”

Juhász Ferenc: Fehér vasszék a kertben | Illusztráció (akril, farost, 2012)

Néhány szót Dóriról:
1987-ben született Budapesten. 2007-ben a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola könyvműves szakán érettségizett, majd a Kaposvári Egyetem Képgrafika szakán diplomázott, 2011-ben. Jelenleg grafikusként tevékenykedik, emellett a Nyugat Plusz - Független Szépirodalmi Folyóiratnak illusztrál, és gyakori, hogy versek ihletésére készít vegyes technikájú munkákat. De együttműködött korábban a Szabó Balázs Bandájával az Élet elvitelre videók elkészítésében (https://www.youtube.com/watch?v=nhO0mz5NF2Q&list=PLA7cBL9WBFMDviBREyHvqS5rVakZMnd--&index=1) és az Elefánt zenekarnak is készített grafikai munkákat. A legfrissebb munkái: https://www.behance.net/dorikisteleki

Juhász Ferenc: Az engem néző Isten | Illusztráció (akril, farost, 2012)

1, Juhász Ferenc: Az álomhajnal asszonya II. | Illusztráció. Vegyes technika, 2011
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A kortárs divat folytonosan megújuló sziluettjei

A kortárs divat folytonosan megújuló sziluettjei

Az I L L U S T R I műterem-galériában eredeti illusztrációk, kisszériás rajz- és jegyzetfüzeteket találsz.

Száz embert megkértek, hogy illusztráljanak egy-egy várost

Száz embert megkértek, hogy illusztráljanak egy-egy várost

A végeredményből elég pontosan kiderül, mivel lehet tökéletesen brandingelni a városokat.

Hirdetés