• 2018-03-22 09:33
  • Tér

Lagom

Skanska HQ Budapest. 

Mindenekelőtt oldjuk fel gyorsan a főcímet. Lagom. A svédek „éppen elég” életfilozófiája, egyes források szerint nagyon régre megy vissza, mintegy esszenciája a gránitra épült ország szellemiségének. Egyensúlyban a természettel, kiegyensúlyozott élet, praktikusság, puritanizmus, csak semmi felesleges tér, tárgy és holmi. És hasonlók. A svéd Skanska új magyarországi irodájának belsőépítészében is felsejlik a lagom.

fotó @ Batár Zsolt 

Tavaly ünnepelte a magyarországi piaci jelenlétének 30. évfordulóját ez a neves, építőipari és ingatlanfejlesztésben érdekelt vállalat. A Skanska-irodaépületek voltak az elsők itthon, amik a ma már általánosnak mondható fenntartható építészeti, gépészeti megoldásokat, az emberközpontú munkahely létrehozását hirdették, de a pár éve az irodai munkakörnyezetben is megjelent well-being szemlélet egyik úttörői is a svédek voltak. 
Saját építésű budapesti irodaházuk, a bő egy éve átadott Nordic Light falain belül rendezkedtek be, valamivel kevesebb, mint 500 négyzetméteren, 25 munkatárssal.

fotó@Batár Zsolt

Belsőépítészeti manifesztumuk alapja, amit a LAB5 építésztervezőivel közösen fektettek le, a fent említet munkahelyi well-being: alacsony zajszint, megfelelő természetes és mesterséges világítás és légcsere. S ha ez megteremtődött, akkor az adott tevékenységekre kell szabni a munkateret, de úgy, hogy a cég jellegénél fogva a funkciószervezés fundamentuma a kommunikáció, a kollaboráció. Így sok a találkozópont a térben, olyan kiteresedések, amik bútorozása, berendezése alapból a kommunikációt segíti elő. És – ez is példája az „éppen elég”-nek – a bútorok kiválasztása jól átgondolt, sok közülük egyénileg állítható, kevés, de a hosszú távú berendezkedést tükrözi a burkolati anyagok, a színek megválasztása. Semmi sem önmagáért vagy pusztán a dekorációért van, minden az egyszerű használatot, tájékozódást, a térben való könnyű mozgást szolgálja. S persze ez is a Skanska-cégfilozófia példája, hogy egy komplett növénysziget burjánzik ebben az irodában, ám nem zárhatom úgy a soraimat, hogy nem jelzem, a belsőépítészeti munkákban itthon úgy tűnik számomra, hogy a LAB5 kezdett el a leghamarabb (és koncepcionálisan) gondoskodást igénylő zöld növényeket betervezni a közületi munkáiba.

fotó@Batár Zsolt

Fotó @ Batár Zsolt

 
Reméljük a szakmai siker sem marad el, mert az Iroda.hu/Az Év Irodája, valamint az Archdaily for the Building of the Year 2018 nevezettjei között egyaránt szerepel a Skanska-központ.

fotó@Batár Zsolt

Szöveg: Molnár Szilvia
Vezető tervezők: Erdélyi Linda, Dobos András, Gáspár Virág Anna, Korényi Balázs (LAB5 architects)
Tervező munkatársak: Nyerges Judit, Sipos Rebeka, Szegedi Zoltán
Fotó: Batár Zsolt
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Átadták a Skanska legújabb fejlesztését, a Mill Park irodaház komplexumot

Átadták a Skanska legújabb fejlesztését, a Mill Park irodaház komplexumot

A Budapest 9. kerületében található Mill Park a Skanska nyolcadik magyarországi fejlesztése. Az irodaház területének 90 százalékára már megkötötték a bérleti szerződéseket. 

Új üzletág-igazgató a Skanska Építő Románia és Magyarország vállalatok élén

Új üzletág-igazgató a Skanska Építő Románia és Magyarország vállalatok élén

A Skanska Építő Románia és Magyarország vállalatok üzletág-igazgatójának Jakub Krenket nevezték ki.

Jakub Krenk az új üzletág-igazgató a Skanska élén

Jakub Krenk az új üzletág-igazgató a Skanska élén

A Skanska Magyarország, a világ egyik vezető ingatlanfejlesztő és kivitelező cége hazai leányvállalatának közlése szerint, a Skanska Építő Románia és Magyarország vállalatok üzletág-igazgatójának Jakub Krenket nevezték ki.

Elkezdődött a Nordic Light irodakomplexum harmadik fázisának építése

Elkezdődött a Nordic Light irodakomplexum harmadik fázisának építése

A Skanska mintegy 29 millió eurós befektetéssel valósítja meg a Budapest 13. kerületében található 14.000 négyzetméternyi bérelhető irodaterületet kínáló Nordic Light irodakomplexum harmadik, befejező fázisát. 

A Skanska az Erste Alapkezelőnek értékesítette a Mill Park irodakomplexumot

A Skanska az Erste Alapkezelőnek értékesítette a Mill Park irodakomplexumot

A Skanska eladta a két épületből álló Mill Park irodakomplexumát az Erste Asset Management GmbH egyik leányvállalata, az Erste Alapkezelő Zrt. ingatlanalapnak. 

Intelligens épületüzemeltetési rendszert fejlesztett a Skanska

Intelligens épületüzemeltetési rendszert fejlesztett a Skanska

Az irodaházakra fejlesztett szoftver egy bármely felhasználó által elérhető mobil applikációt és egy, a bérlők és az épületfenntartók rendelkezésére álló internetes portált foglal magában.

Hirdetés