A 11. kerületi, hajdani “Csonka” majd “Április 4.” Gépgyár volt szerelőcsarnoka az ArtKraft új otthona. 

Ipari és gyári épületek iránt érzett szenvedélyük miatt az új irodát és a hatalmas raktárat csak speciális helyen tudták elképzelni. Így esett a választás a 11. kerületi, hajdani “Csonka” majd “Április 4.” Gépgyár, volt szerelőcsarnokára, melynek betongerendáin ma is működő ipari daru mozog.

A hatalmas, közel 500 m2, 9 m belmagasságú gyárcsarnokban hónapokig folyt a munka, melynek során megőriztek minden ipari jellegét. A raktárban két szinten futnak az ablakok, így világos, fényes, padlózata pedig aszfalt és beton. A hatalmas térből 50 m2 -es rész lett leválasztva, alaposan szigetelve, melyet irodának és konyhának használnak. Ebbe a térbe egy régi budapesti bérház vaskapuján keresztül jutunk be. 

A háttérben a régi fagyis tábla mellett bújik meg a teakonyha. A kiskonyha plusz fényt egy zöld, eredeti osztott ipari ablakon keresztül kap. 

A teakonyha előtt egy kávézó-beszélgető rész található, ahol a kávézó asztal öntvénylába régi tűzoltópumpából, tetőlapja pedig régi bontóasztalból lett átalakítva, mellette retró kárpitos csehszlovák szék és egy fémszék áll. A nagyméretű fém fiókos szekrény, rajta régi kék lámpával kissé leválasztja ezt az intimebb teret a csarnokból.

A vaskapu mellett raklapokból épített lépcső vezet fel a galériára. A lépcsőkorlátot régi faevezők adják, az előtte látható régi kerti pad, szürkére festett lécei rímelnek a raklapokra.

A galéria tetejére ömlik be a fény a hatalmas ablakokon, ahol ipari lámpák sorakoznak és régi munkavédelmi plakátok nézegethetőek. Itt tárolják a sérülékeny darabokat, mint régi színház domborműveink vagy a szecessziós fodrászberendezés.Retro Electrolux, ma is működőképes hűtő áll a sarokban, felső-szekrények helyett egykori öltöző szürke faakasztói szolgálnak polcként. 

A világítást egy vegyigyár robbanásbiztos lámpái adják. Egy uzsonnához oda lehet ülni a régi gyalupad-tetőből készült, vasvázas asztalhoz, melyet Bosch műhelyszék egészít ki. A betonpadlóhoz rímel az egyszerű, szürke Zalakerámia csempe.

A teakonyha mögött egy régi hatalmas, fa jégszekrény szolgál beépített szekrényként, mely sok mindent elnyel. A jégszekrény eredeti vasalatai, kilincsei, szellőzőnyílásai megtörik a halványsárga felületet.

Arrébb, a kézmosó egy laboratórium fehér porcelán mosogatója volt, fölötte régi, sokosztatú malomablak van átalakítva tükörré. A helyiség világítását egy 30-as évekbeli porcelán-üvegbúrás falikar biztosítja. A burkolat egy 40-es években épült balatoni villa antik cementlapjaiból áll össze.

Leghátul, az irodában az eredeti, halványkék színű, egykori műhelyasztal fogja meg a tekintetet. A falon régi cégtáblák, zománctábák lógnak, valamint egy régi fekete mágneses iskolai táblára lehet jegyzeteket tűzni. 

Újabb különlegesség, hogy a padló szétbontott raklapok deszkáival van burkolva, ami igazán strapabíró, miután olajjal kezelték. Rajta egy patinás szőnyeg teszi melegebbé a teret.

A karfás fekete Eames szék eredeti darab, melyet egy nyeregre emlékeztető szék és egy fém rácsos szék egészít ki. 

A lámpák igazán egyediek. A mennyezeti kékbúrás lámpa régi kihúzható géplámpa volt egykoron, az íróasztalon egy Fase Madrid Boomerang 64 íróasztali lámpa. A sarokban Kaesz Gyula felesége, Lukáts Kató tervezte Stühmer fémdobozából kialakított állólámpa áll.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Emberközpontú építészet: várostervezéstől az irodabelsőkig

Emberközpontú építészet: várostervezéstől az irodabelsőkig

Az Agora Budapest londoni építésze és a Kinnarps „Next Office” szakértője tartott inspiráló előadást.

TérSzimfóniák kiállítás
  • 2018-04-24 22:03
  • Tér

TérSzimfóniák kiállítás

A FISE Galériában (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) rendezett fotókiállításon Réthey-Prikkel Tamás fotográfus munkái lesznek láthatóak. 

Az okos konyha értéke
  • 2018-04-23 20:10
  • Tér

Az okos konyha értéke

Akár 15 millió forinttal növelhetik az okos konyhai megoldások egy ház értékét Európában.

Tetőtértervező applikáció
  • 2018-04-12 17:44
  • Tér

Tetőtértervező applikáció

Tetőtértervező applikációt fejlesztett a VELUX Cégcsoport.

Bátor nyílászárók alumíniumból
  • 2018-03-26 15:38
  • Tér

Bátor nyílászárók alumíniumból

Az üveggel és az alumíniummal a legmerészebb álmok is megvalósíthatók.

Lagom
  • 2018-03-22 09:33
  • Tér

Lagom

Skanska HQ Budapest. 

Hirdetés