Hirdetés

Jánszky Györgyi Teréz építészmérnök-építőművész enteriőrterve.

Hagyományunkhoz híven, visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 számára meghatározó projektet a 2022-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Múltidéző loft sármosan az OCTOGON Deco 2022/6-os lapszámából.


Az egykori gázcsövekben elvezetett elektromos kábelek, egy százötven éves kád, lecsupaszított falak és mennyezet, valamint a tárgyakhoz kapcsolódó megannyi történet teszi különlegessé ezt az eklektikusan berendezett belvárosi lakást.


Hogyan fér meg egymás mellett a nyerstégla, egy régi bokszzsák és egy színes, graffitiszerű alkotás a mennyezeten, aminek még funkciója is van? Az utóbbi években újra divatos eklektikus lakberendezési trendnek szerencsére itthon is vannak követői. Szembemenve a minimalista, letisztult lakásokkal, itt-ott visszatér a régiségek, a történettel átitatott tárgyak szeretete, a különböző korok és stílusok ízléses vegyítése.

Ennek a régi-új irányzatnak izgalmas példája a belvárosban található extravagáns lakás, ami Jánszky Györgyi Teréz építészmérnök-építőművész tervei alapján kelt új életre.
 


A századfordulós, műemléki épület elszenvedte a huszadik század viszontagságait: a háborúban megsérült a homlokzata, lakásait feldarabolták, ezt követően pedig éveken át leharcoltan, régi fényétől megfosztva állt. A belsőépítészeti koncepció magja a feltárulkozás, a múlt visszafejtése és a régi újraértelmezése volt.

Egy olyan megközelítés, ami a megőrzést tartja az egyik legfontosabb értéknek, miközben erősen épít a szabadszellemű tulajdonos személyiségére és sokszínű hobbijaira. Így a visszabontott, pucér szerkezet, a változatos sporteszközök, valamint a kortárs fotográfia mind megtalálták helyüket az enteriőrben. Itt szinte minden részletnek saját története van. Például a belső nyílászárók mind eredetiek, és azok, amikre az átalakítás során mégsem volt szükség, tükörkeretként, vagy éppen a gardróbszekrény ajtajaként születtek újjá.

Az értékmegőrző attitűd nemcsak a lakás meglévő elemeire korlátózodott, hanem a bútorokra is. Izgalmas példa az újrahasznosításra a háló alacsony franciaágya, amit egy építkezés során elbontott tetőgerendákból állítottak össze.


Megmaradtak az eredeti, falakon kívül futó gázcsövek is, amikbe elektromos kábeleket vezettek. Egy egyszeri és megismételhetetlen kompozíció született loft hangulatban, ahol a hatalmas biliárdasztal egy perc alatt étkezővé alakítható át, ha ráengedik a mennyezeten látható graffitivel díszített falapot. A kivitelező a tulajdonos édesapja volt, aki azóta is gyakran tölti idejét fiával ebben az eklektikus otthonban, akár a konyhapult mellett beszélgetve, akár a nappaliban jógázva.
 

A konyhában is megjelenik a feltárulkozás gondolatisága: a serpenyők és konyhai eszközök egy mennyezetről lelógó tárolón csüngnek. Ez a fajta kaotikus rendezettség a lakás összes helyiségében érzékelhető.

Alapterület: 130 m2
Helyszín: Budapest belváros

Tervező: Jánszky Györgyi Teréz


 

További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Otthonos eklektika: lakás a Bazilikánál
  • 2020-06-29 09:00
  • Deco

Otthonos eklektika: lakás a Bazilikánál

Éppúgy helyet kaptak benne a vintage bútorok, mint az indusztriális stílus, vagy épp a retro. 

Stilizált hullámok és pazar kilátás a BudaParton

Stilizált hullámok és pazar kilátás a BudaParton

Bokrétáztunk a BudaPart E épületénél.

Medence az átriumban, meditáció bármikor

Medence az átriumban, meditáció bármikor

A Török Csongor által tervezett hódmezővásárhelyi családi ház.

Hirdetés