Hirdetés

Szőke Gábor Miklós szobrászművész studiójából seregnyi állatszobor kerül napvilágra. Földrészeket és óceánokat átszelve, innen, az egykori Weiss Manfréd Művekből indulnak el világkörüli útjukra.

Szőke Gábor Miklós szobrászművész studiójából seregnyi állatszobor kerül napvilágra. Földrészeket és óceánokat átszelve, innen, az egykori Weiss Manfréd Művekből indulnak el világkörüli útjukra. Sokan a Fradi-sas alkotójaként ismerik, de univerzuma hatalmas acél szobrain túl, újrahasznosított anyagból, kátrányból és talált tárgyakból létrehozott lényekre is kiterjed, amelyek dobermann-uralkodója, Dante által irányított birodalom, szerves és szervetlen részei.

Fotó © Timi Szoke

A tágas, 100 éves téglaépület emeletéről Dante őrkutyái tekintenek le a messzeségből betévedt idegenre. Az itt dolgozók ismerik az uralkodó nyelvét, a birodalmat otthonuknak és társasági életük fő színterének tekintik. Szőke Gábor Miklós és Hauer Berta - aki életben és munkában is társa - studiójában olykor több százan is megfordulnak egy-egy monumentális munka kivitelezése során. A munkafolyamatokat az emeleten található irányítóközpontjukból figyelik és koordinálják.

Fotó © Barbay Csaba

Az egyszerre tengeralattjáróra és katonai bunkerre emlékeztető, hegesztett és szegecselt acél kocka belsejébe, anno Pick Ede gyárában készült, masszív páncélajtón keresztül juthatunk be, ahol a mindenkori parancsoki iroda és tárgyaló kristálycsillárjai alatt újabb meghódításra váró terek és intézmények tervei terülnek el egy hatalmas hegesztett kutyalábakon álló tölgyfa asztalon.

Fotó © Barbay Csaba

A dolgozók kellemes hangulatáról céllövőldével és filmvetítésekkel gondoskodnak, utóbbi elengedhetetlen kísérője a felső iroda konyhájában álló pop-corn gép. A rozsdamentes-acél szobrok megvalósítása a művész egyes számú csarnokában történik, amely tervezőirodaként és bemutatóteremként is funkcionál, valamint itt találhatóak Szőke Gábor Miklós autógyűjteményének egyes darabjai, amelyek a szobrokkal együtt szezonálisan váltakoznak. A másik, 1000 nm2-es terület faraktár - és feldolgozóüzemben a művész fából készült szobrai készülnek. A csarnok hátsó részénél egy eredeti állapotában megőrzött, már múzeális értékű híddaru pihen 50 méter hosszú pályáján.

Fotó © Kovács Szilvia

Jellemzők:
- Kortárs műemlék
Egy olyan szobrászműterem és tervező studió került kialakításra, ami felszereltségében megállja a helyét egy építőipari vállalatnak is, mégis minden ízében tükrözi művész tulajdonosa stílusát.  A konyha, az öltöző, az irodahelyiségek, a bútorok, a korlátok és a lépcsők egytől-egyig a Gabor Miklos Szoke csapat munkái. A csarnok felújításakor fontos esztétikai szempontot képviselt a WM (Csepel) Művek egykori fényének visszaállítása, így rennoválásra került a teljes külső homlokzat, valamint megőrizték az ablakok eredeti kereteit, amelyekbe szigetelt ablakokat vágattak. A homlokzattól, a belső tereken át, az alkalmazottak egyenruhájáig az uralkodó színek: a fekete, vörös és a fehér.
- Munka és Szórakozás mindenek felett:
A megfáradt dolgozók kényelmét és pihenését az alkalmazottak személyiségének megfelelően alakították ki, a Dante birodalom ízlésének keretein belül. 
A studió teret ad különböző tematikus társasági eseményeknek, ahol a vendégek kutyamaszkokban, négykézláb közlekedhetnek. A csarnok tervezőiroda, műhely, bemutatóterem, kiállítótér, szórakozóhely és raktár is egyben.
- Önkifejezés és Funkció:
Ahová a szem ellát, az irányítóközpontban, valamint a többi teremben található szobrok, festmények, használati tárgyak, fogasok, tárgyalóasztalok, íróasztalok, bárpult és az ehhez tartozó világítás mind Szőke Gábor Miklós fantáziájának szüleménye, amelyet saját csapatával valósított meg. A tárgyaló hangszigetelt üvegfalain keresztül kilátás nyílik a súlyos szobrok reptetésére is, a 25 méter hosszú csarnok teljes hosszában kiépített 12 tonnát bíró fekete-vörös híddaru segítségével. Az emeletről lenézve látható a birodalom hasznos kelléktára: állványok, targonca, kosarasemelők, hegesztőgépek, fém- illetve faipari berendezések, amelyek nélkül elképzelhetetlen a művész szobrainak kivitelezése.

forrás: sajtóközlemény

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatóság, digitalizálás és kényelem Budapest új irodaházában

Fenntarthatóság, digitalizálás és kényelem Budapest új irodaházában

A Skanska átadta a Nordic Light Trio irodaházat.

Loffice: Új gyerek az osztályban

Loffice: Új gyerek az osztályban

A Loffice új épületéről Winkler Nóra írt az Octogon új számában.

Egy svéd ház, amely sokat tesz a közösségfejlesztésért

Egy svéd ház, amely sokat tesz a közösségfejlesztésért

A nyertes pályázat sikere részben a tervben megfogalmazott társadalmi felelősségvállalásnak köszönhető.

Hirdetés