Interaktív világítás, ami a zajt is csökkenti

MOME x BE LIGHT! pályázat, 5. rész.

A MOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett következő pályázatok Cserba Anna, Nagy Tamás, Németh Soma közös munkája, mely a Lyra címet kapta.

„Egy olyan lámpacsalád létrehozása volt a célunk, ami indirekt fényt ad az alatta időző embereknek. Kollekciónk három darabból áll, melyből kettő reflexiós felülettel rendelkezik – egy kisebb és egy nagyobb méretű –, illetve egy világítótestből, ami a legkisebb a trióból. Utóbbi elem a két nagyobb testre direkt módon világít, így azok indirekt fényt képesek maguk alá vetíteni, érdekes megvilágítási képet adva a káprázás elkerülésével. A két funkció kiegészíti egymást, együttműködésükkel jön létre a világítás installáció.

Felső-közép kategóriájú hotelek lobbyjába terveztük a kollekciót, egy olyan térbe, ahol napközben természetes fénnyel léphet reakcióba, az esti órákban pedig saját fényforrásai által világít.

Törekedtünk a tükröződő felületek és nézőpontváltás alapján létrejövő interaktivitásra, ami játékosságával dobja fel a teret. A tervünkben a skálázhatóság kérdése is megjelenik, az elemek számának és helyzetének változtatásával többféle alapterületű, belmagasságú térben is elhelyezhető. 

A kollekció nagyobb darabjainak külső felületét akusztikai textillel borítottuk, így a fény tükrözése mellett a hangok visszaverődését is képes csillapítani. A belső tükröződő felületek anyaga és felületkezelése is változtatható a visszavert megvilágítási képekkel kapcsolatban támasztott igények alapján."

A BE LIGHT! világítástechnikai cég együttműködése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel idén év elején indult. A program szakmai előadásokkal indult, amelyet a BE LIGHT!, valamint Püspök Balázs tartott. Itt a világítástechnika és a fénytervezés alapjaival lehetett megismerkedni, majd a diákok 3-4 fős teameket alkotva nekiálltak a koncepciók kidolgozásának.

A MOME x BE LIGHT! pályázat a Lighting Design határait feszegeti különböző tervezési körülmények között Püspök Balázs, a MOME új akadémiai igazgatójának koordinációjával. A kurzus célja egyedi fényinstalláció, világítótest tervezése egy hotel funkciójú épület közösségi terébe.

Az előző hallgatói munkát itt találod.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészet az Alpok napos oldaláról | Architectural Matters

Építészet az Alpok napos oldaláról | Architectural Matters

Folytatódik a MOME építészeti előadás sorozata

„Mi ebben hiszünk, a józan, holisztikus gondolkodás jövőjében”

„Mi ebben hiszünk, a józan, holisztikus gondolkodás jövőjében”

Fenntarthatósági tematikánk kapcsán osztjuk meg újra az estudio Herreros partnerével, Jens Richterrel készült interjúnkat

Új tudományterület forradalmasíthatja a közlekedést

Új tudományterület forradalmasíthatja a közlekedést

Futurisztikus járműveket és elektromos versenyautót is bemutattak a Kognitív Mobilitás konferencián

Hirdetés