Az Oerol Festivalon bemutatott Plan B ember és természet kapcsolatának disztópikus vízióját vetíti elénk.

„A PLAN B installáció ‘ember és természet’ kapcsolatának disztópikus vízióját vetíti elénk: a zárójelbe tett természet csak éppen annyira létezik, hogy minket szolgáljon, minden más csak történelem, vagy skanzenben fenntartott ál-élő konstelláció – írja a MOME közleménye. – Ez nem egy reális kép, létünk ilyesféle módja elképzelhetetlen, de a környezetünkkel való bánásmódunk erre tereli társadalmunkat: a világban való berendezkedésünk koncepciója elszakít minket a környezetünktől.”

A tengerszint emelkedésével a hollandiai Terschelling szigete – a Föld számos más szegletével együtt – hamarosan eltűnik, átalakul. Az installáció egy archívum-szerű térsort  jelenít meg. Mit tartalmazna az a Terschelling szigetére épített archívum, mely a sziget létezésének részleteit őrizné? Emlékek, tárgyak, hangok, dialektusok? Élőlények, flóra és fauna? Az installáció ezen kérdésekre keresi a választ, kíséretképpen álljon itt néhány szó:

TUTAJOK

A vizek meghódításának legegyszerűbb és legősibb módja. Egyfajta úszó hajléknak is tekinthető, hiszen utasai életük minden aspektusát kénytelenek magukkal szállítani ebben az apró menedékben.

BŐR

Egyes elméletek szerint egy ‘élő’ épület három elemből áll: csontváz (struktúra), izom (belső terek) és bőr (homlokzat). Tutajaink - tűnékeny bőrükkel - a létezés e keskeny mezsgyéjén találhatók.

TÁBOR

Egy ideiglenes közösség együtt táborozik le szekereivel az út mellett, hogy éjszakára egy erődítményt, telepet alkosson. 


 
LÁMPÁK

A terschellingi ‘lakozás’ jelképeként összegyűjtöttünk 11 különböző lámpát, melyeket egyenként a tutajok belső terében helyeztünk el.

HANGOK 

Templomi szertartás, buszút, kocsmai élet, focimeccs, élelmiszerbolt… Olyan hangokat rögzítettünk a szigeten, melyek az emberi jelenlétet kommunikálják. Mindegyik tutaj befogadott egyet közölük.

Az installáció tíz napon keresztül állt Terschelling szigetén, és a tervek szerint a világ más pontjain is bemutatjuk a sziget megragadott részleteit, hogy azokon keresztül felhívjuk a figyelmet az emberi létezés törékenységére.

studioB

A ‘studioB’ a MOME Építészeti Intézete mellett Baló Dániel és Bene Tamás vezetésével működő stúdió. A stúdió keretében szervezett szemináriumok, előadások, workshopok és kurzusok a napjainkban elterjedt ‘spatial design’ fogalma köré rendeződnek, amit főként az ember és természet kapcsolata felől közelítenek meg. A stúdió arra igyekszik bátorítani a diákokat, hogy az építészet szigorú formáitól, szabályaitól és a funkcionalitástól elszakadva absztrakt gondolatokat és állításokat fogalmazzanak meg felhasználva és átalakítva az építészhallgatóként rendelkezésükre álló eszközöket. 

Az installáció a hollandiai Oerol Festival és a budapesti Placcc Fesztivál együttműködésében, a LAND (Land stewards AND artists) project részeként valósult meg. A LAND projektet az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatja.

A projekt a ‘studioB’ vezetésével, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete kreditált kurzusának részeként valósult meg.

PLAN B
HELYSZÍN: Terschelling, Hollandia, Oerol Festival
ÉPÍTÉS IDEJE: 2019. június, 2 hét előkészület, 1 hét helyszíni építés
KIÁLLÍTÁS IDEJE: 2019. június 14 -24 
FOTÓK: studioB
HANGTERV: studioB

OKTATÓK: Baló Dániel László, Bene Tamás
HALLGATÓK: Domokos Kázmér, Dresch Katalin Anna, Fazakas Imola Erzsébet, Fodor Zsófia, Hegyi Fanni, Heim Lehel, Krusinszky Kitti, Pintér Sára Lilla, Sebestyén Noémi Éva, Técsi Zita Mária, Zachár Dorottya
HEGESZTŐK: Galbács Márton, Bene Márton, Vujovits András, Jurasics László
PROJEKT KOORDINÁTOR: Nánay Fanni
KÜLÖN KÖSZÖNET: Marelie van Rongen, Kees Lesuis, Siart Smit, Marin de Boer, Káldy Gergely, Orr Péter, István Gergely

SZPONZOROK:
KÖNIGFRANKSTAHL
KRINNER EXPERT
BRENNENSTUHL
IRON TRADE HAVELLANT
JAF HOLZ UNGARN
AMP – Architecture Masterprize
FELLPACK
Magyarország Hollandiai Nagykövetsége
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fórum Kelenföld | FRISS DIPLOMA

Fórum Kelenföld | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A jövő étkezése | FRISS DIPLOMA

A jövő étkezése | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Önmagamra hajlok vissza | FRISS DIPLOMA

Önmagamra hajlok vissza | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés