Két éve február végén adták át a XIII. kerületben, a Lehel tér közelében felépült Green House-t.

2013 február végén ünnepélyes keretek között adták át a XIII. kerületben, a Lehel tér közelében felépült Green House-t. Az új irodaház nemcsak méreteivel, hanem energiahatékony megoldásaival is kiemelkedő fejlesztésnek számít a magyar piacon.

Az elmúlt években az európai nagyvárosok után Budapesten is egyre több „zöld” irodaház épül, amelyek különböző környezettudatos minősítő rendszerek szerinti besorolásokkal büszkélkednek, a bérlők számára az átlagos épületekhez képest jóval kedvezőbb működési költségeket ígérve. Az amerikai U. S. Green Building Council által adományozott LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítés Silver fokozatát hazánkban elsőként az Infopark „E” épülete szerezte meg 2011-ben, 2013 februárjában pedig a K&H új székháza szerzett Gold minősítést. Emellett önálló bérlemények, irodák is kaphatnak környezettudatos minősítést a „LEED for Commercial Interiors” rendszerén belül. Magyarországon a DVM Group Bank Centerben lévő székhelye Silver, a Skanska Népliget Centerben található központja Gold szintet ért el, a Citibank Arena Corner épületében kialakított irodája pedig Platinum minősítést szerzett ebben a kategóriában. Az épületek sorában a legújabb, és a LEED önkéntes, pontozáson alapuló minősítési rendszerében a legmagasabb, Platinum előtanúsítási szintet elért fejlesztés a XIII. kerületi Green House, amely nevében is világosan jelzi a kitűzött célt: a „zöld irodaház” megteremtésére tett kísérletet.

fotó © Bujnovszky Tamás

A projekt egyik legfőbb erénye a kiváló helyszínválasztás: a Kassák Lajos–Lőportár–Tüzér utca által közrezárt terület a Váci úti irodafolyosó „hátországában”, a nagy zajtól és forgalomtól távolabb helyezkedik el, mégis tömegközlekedéssel, gépkocsival, biciklivel és gyalogosan egyaránt jól meg-közelíthető. A telek értékét tovább növeli, hogy észak felől a Kassák Park, délről pedig a Meséskert Óvoda földszintes épületegyüttese és udvara határolja. A szabadon álló beépítés kivételes lehetőséget adott egy fenntartható működésű, egészséges munkakörnyezetet biztosító épület létrehozására. Elhelyezkedésének köszönhetően az irodaház környezetének meghatározó elemévé vált, már messziről észrevehető.

A kompakt tömegképzés az energetikai szempontok mellett a megrendelő letisztult skandináv szemléletét tükrözi, amelyet a tervezők – Asa Haremst, Anders Svennington (White Arkitekter), és Pintér Tamás (DPI Design) – öntöttek végleges építészeti formába. Az utcák vonalához igazodó, U alaprajzú épület belső udvarával dél-délnyugat felé, az óvoda irányába fordul; a helyiségek a telepítésnek köszönhetően minden irányból kedvező természetes megvilágítást kaphatnak.



A homlokzatok tagolása az irodaházaknál gyakori – a pillérek síkjában megszakított – szalagablakos rendszert követi, a földszinten és a visszahúzott legfelső emeleten nagy üvegfelületekkel. A klasszikus méltóságot idéző, szimmetrikus tömegformát a részletek teszik változatossá: a főbejárat a középtengely helyett a Kassák Lajos utcai homlokzaton nyílik – ezt az itt elhelyezett kávézóval együtt jelzésszerű árkádsor emeli ki, amely a Lőportár utcai oldalra is átfordul. Az egyes homlokzati mezőket finom síkugrások keretezik, eltérő árnyalatú burkolattal. A sötétszürkés-zöldes tónusú felületeket zárterkélyhez hasonlóan előreugró, sárga dobozok élénkítik – ezek sajátossága, hogy csupán a rövidebb oldalakon rendelkeznek megnyitásokkal.

fotó © Bujnovszky Tamás

Az építési költségek optimalizálása érdekében a tartószerkezet és a homlokzatburkolatok jelentős része előregyártással készült. A hangzatos projektnév és a kiemelkedő tanúsítási szint ellenére az irodaházban nem alkalmaztak úttörő, egyedi technológiákat. A megfelelően szigetelt épületburok mellett az energiahatékony működést intelligens, szabályozható fényerejű világítás; az összegyűjtött és felhasznált csapadékvíz; a talajhő hasznosítása, valamint a részben napkollektorokkal előállított melegvíz biztosítja. A helyiségek temperálását speciális hűtőgerendák sora, és a távhőrendszerből nyert energia adja. A természet visszafogottan, a zöldtetők, az előcsarnokban látható vertikális növényfal, és a belső udvar révén van jelen, valamint tavasszal várhatóan a Lőportár utcai homlokzat elé épített pergolán is megjelenik. A kerékpárral munkába járók számára a teremgarázs mindhárom szintjén elegendő mennyiségű tárolóhely és zuhanyzós öltöző áll rendelkezésre.

fotó © Bujnovszky Tamás

A számítások szerint a Green House az átlagos irodaházakhoz képest 30%-kal kevesebb energiát, és 60%-kal kevesebb vizet használ majd fel, mely jelentős, rövid távon is megtérülő költségeket jelent. Az épület jó példa arra, hogy alapos tervezéssel, a jelenleg elérhető anyagokkal és kipróbált technológiákkal megvalósítható a magas szintű energiahatékonyság. Azonban a mindennapi használat mutatja majd meg a ház valódi teljesítőképességét, hogy elérhetők-e az előtanúsítással elismert energiafogyasztási értékek.

Szöveg: Garai Péter
Építész: Asa Haremst, Anders Svennington, Pintér Tamás
Fotó: Bujnovszky Tamás

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2013/2-es lapszámában.

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tartalommal összhangban

Tartalommal összhangban

Interjú Vesztergom Ádám építésszel.

Töretlen a Skanska sikere

Töretlen a Skanska sikere

A Skanska továbbra is őrzi a kelet-közép-európai irodafejlesztési piacon megszerzett vezető pozícióját. (x)

Új láncszem - A Váci Greens C épülete

Új láncszem - A Váci Greens C épülete

 A cél egy olyan komplexum létrehozása volt, mely a funkciójának él, a munkavégzéshez biztosítja a legideálisabb környezetet. 

Hirdetés