Hirdetés

Interjú Scheer Sándorral a Groupama Aréna nemzetközi stadionépítési díjáról

Hirdetés

A kivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója szerint a fenntarthatóság is fontos szempont volt abban, hogy a Groupama Aréna lett 2014 legjobb új stadionja a rangos nemzetközi megmérettetésen.

Incze Péter 2. helyezést elért fotója

Milyen típusú díj a The Stadium Business Awards?
Nemzetközi szinten ez a stadionépítési szakma legkomolyabb elismerése. Az önmagát hat éve életre hívó szervezetben a világ minden pontjáról szerepelnek sportlétesítményeket építő, üzemeltető, fejlesztő és felújító szakemberek, konferenciájukon több százan vesznek részt. Ez az egyetlen megmérettetés, amely teljes egészében lefedi a globális szakágazatot. 16 kategóriában osztanak ki díjakat, a stadionok és a helyszínek mellett a rendezvényeket, a vezetőket és a felhasználói élményt is elismerik. A két legrangosabb díj az év stadionjának és az év új stadionjának jár, a Groupama Arénával ez utóbbit kaptuk meg. Már az is óriási rangot jelentett, hogy a 25, tavaly átadott létesítmény közül a szakmai zsűri szűkített listájára, a legjobb hat közé kerültünk, olyanok mellé, mint a bilbaói San Mamés vagy az amerikai Levi’s Stadium. Az pedig, hogy meg is nyertük a kategóriát, annak köszönhetően, hogy valóban kiváló stadionról van szó.

Makai Sándor 3. helyezést elért fotója

Mik a siker összetevői?
A magas szintű műszaki tartalom, az impozáns összkép, a fenntarthatóság, a nyereséges működés és a környezettudatosság. Minden zsűritag megemlítette az ár-érték arányt: a Groupama Aréna teljes költsége nem érte el az 50 millió eurót, míg a mezőnyben a következő ennek háromszorosáért épült fel, a többiek átlagköltsége pedig öt-hatszorosa volt. Megfelelőek az arányok, a méretek. Senki sem akart megalomán lenni, és 40-50-60 ezres nézőszámot megcélozni – a 23 700 is elegendő –, emellett a múzeum, az ajándékbolt és az étterem is pont akkora, mint kell lennie. Fontos volt, hogy rendkívül gyorsan, egy év alatt épült fel az aréna, és igazi látványossággá vált, hiszen Magyarország legmeghatározóbb megjelenésű sportlétesítménye, előtérben Európa legnagyobb sas szobrával. Emellett különleges megoldásokat is alkalmaztunk: a játékoskijáró dekorációjával például hónapokat töltöttünk, hogy fehér falak helyett más atmoszférában vonulhassanak a futballisták, más legyen a hangulat. Ez átjött a zsűritagoknak is.

Gehring János megosztott 1. helyezést elért fotója

A Market Építő Zrt. életében hova teszi a díjat?
Mindenképpen dobogós, csak két elismerés vetekedhet vele: 2007-ben „Az év munkahelye” volt a cég, 2008-ban pedig az ország leghatékonyabb vállalatának választották. Azért ilyen kedves, a szívünkhöz közel álló a díj, mert a labdarúgást szerető emberként külön öröm volt stadiont építeni, főleg, hogy gyerekkorom óta Fradi-szurkoló is vagyok. A foci a hobbim, az építőipar pedig a munkám, ezt a kapcsolatot pedig jól tudtam összeházasítani és kiaknázni. Komplex feladatunk volt, hiszen sok olyan tevékenységet végeztünk, ami túlmutat egy építőipari cégen, szinte fejlesztőként működtünk, terveztünk, terveztettünk.

Hegedűs Tamara megosztott 1. helyezést elért fotója

Milyen visszajelzéseket kapott eddig a stadion?
Magyarország most kezd rákerülni a sportberuházási világ térképére, hiszen korábban hosszú ideig nem voltak sportberuházások, nem építettünk komoly létesítményeket. Fontos volt, hogy Szekeres Tamás, a Ferencváros fejlesztési igazgatója is a kezdetektől fogva részt vett a projektben. Az egyesület megtaníttatta vele az iparágat, az évek során konferenciákon, szakmai rendezvényeken és továbbképzéseken is megjelent, tanult, képezte magát. Az ő kapcsolatai révén elkezdték bevezetni, megismertetni az új arénát, így már nagy várakozás előzte meg az átadást. A nyitómérkőzésen a Chelsea vezérkara is jelen volt, és ők is azt mondták, hogy ritkán látnak ilyen profi létesítményt. Az európai szövetség, az UEFA magas kategóriájú minősítést adott a stadionra. Akik látták, és jártak benne, azok valamennyien dicsérik.

Szilágyi István Szilárd közönség díjas fotója

Mire a legbüszkébb a díj kapcsán?
A mezőnyt végignézve arra, hogy a legkisebbként is megszavazták a legjobbnak a stadiont. Minden eleme jól ki van találva, egy gondolat mentén van felfűzve. Ritka, hogy ennyire átgondolt koncepciója legyen egy beruházásnak. 

Az elismerés minek a visszaigazolásaként fogható fel?
A kormány sportlétesítmény-beruházásait sokat kritizálják, de közben sikerült egy olyan stadiont építeni, amelyet az egész világ megsüvegel, a szakértők megemelik a kalapjukat. Ez egy visszajelzés, hogy felelősen és hatékonyan költöttük el az állam pénzét. Van értelme ilyen létesítményeket építeni, hiszen nyereséget termelnek. Ezen kívül megoldotta egy környék hasznosítását, felvirágoztatását is, mivel új ingatlanfejlesztések indulhatnak a stadion mellett. Feljavul egy környék. 

Kömöz Gergelynek a Bíráló Bizottság által díjazott fotója

Milyen a stadion kihasználtsága?
A közel egy év alatt több mint 160 rendezvényt tartottak a Groupama Arénában, és ezek közül mintegy harminc volt futballmérkőzés, vagyis a komplexum több mint egy stadion. Az üzleti életet is jól szolgálja ki, hiszen a VIP-részleg, a skyboxok értékesítése is jól alakult. A konferenciatermek is kihasználtak, legutóbb éppen egy szoftverfejlesztő-versenyt rendeztek bennük, 200 résztvevővel.

A díj hozzásegítheti a céget akár külföldi megbízásokhoz is?
Remélem, hogy hozzásegíti, de külföldön nehéz ilyen feladatokhoz jutni, mi pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarországon is koncentrálhatunk más megrendelésekre, hiszen épülnek még stadionok.

A Dagály mellett épülő uszodakomplexum a Market Építő Zrt. következő nagy projektje. Azzal a 2017-es elismerést célozzák meg?
A díj helyett leginkább akkor lennék elégedett, ha egy sikeres vizes-világbajnokságot tartanánk az új létesítményben, majd 2017 őszén az olimpiai rendezést is megnyerné Budapest, és az indoklásban az is szerepelne, hogy aki ilyen rövid idő alatt egy ilyen jó vb-t tud megrendezni, az az olimpiát sem fogja elrontani. Az uszoda építése mindennel együtt komplexebb feladatot jelent, más gondolkodást igényel. Az építés mellett a tervezés és a koncepcióalkotás is fontos. Szinte mindent mi végzünk: az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítését, és ezek egyeztetését a nemzetközi úszószövetséggel, a kulcsátadásig.Az épületről, környékéről készült felvételek a Magyar Építőművészek Szövetsége, az MMA és a Miniszterelnökség közös Nagypálya című fotópályázatának 1-3. helyezettjei és díjazottjai.

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/5-ös lapszámában. 

 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 121 - 2015/05. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Sorsok Háza, Sou Fujimoto, kilátó Galyatetőn, Lauder Óvoda


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

"Nincs is jobb annál, mint, amikor szabad kezet kapsz"

Interjú a Sütő Interior Architects vezetőpárosával: Sütő Katával és Sütő Lászlóval.

Komplex tervezésben gondolkodunk

Komplex tervezésben gondolkodunk

Interjú Oláh Éva projektvezetővel és Csiszér András design igazgatóval a Ludovika projekt és Budapest kapcsolatáról.

A Ludovika keleti kapujában

A Ludovika keleti kapujában

Skardelli György vezető tervezővel beszélgettünk a Ludovika Campushoz tartozó Sportközpont épületéről. 

Hirdetés