Hirdetés

Az építészet nyelvén beszélni a halálról olyan, mint gúzsba kötve kötéltáncolni.

Hirdetés

Végsőkig individuális, szekularizált világunkban az építészet nyelvén beszélni a halálról olyan, mint gúzsba kötve „kötéltáncolni”, a hagyomány védőhálója nélkül. Az építész feladata, hogy saját személyes vízióját követve választ adjon a végső kérdésre, elfogadhatóvá tegye a létezés végességét.

fotó © Ligetvári Dorottya Sára

Ligetvári István ravatalozója Dabas-Gyónon nem öltözik a hagyomány unalmas és hazug jelmezébe. Hófehér falak megtört, szokatlan elemek együttese, ahol a szem hiába kutat ismerős motívum után. A lélekharang önálló haranglába két egybevágó négyszögből áll össze, sem párhu-zamos él, sem derékszög nem segíti a forma befogadását. A harangot magát fekete lamellák takarják: mintha egy hipermodern hangszóró állna a zöld füvön és hirdetné a veszteséget.

fotó © Ligetvári Dorottya Sára

A fehér épület – zöld természet ellentét teljesen koncepciózus. A ravatalozó mellett futó fehér kerítés, mely még az épület oldalára és tetejére is felkúszik, mintha egy félbehagyott keret lenne, elhatárolja egymástól a „vadont” és az épített, azaz „kulturált” környezetet. A hosszú, teljesen homogén fehér felület csak a fák lombkoronájának mozgalmas háttere előtt tud igazán kibontakozni, azzal folytonos ellentétben képes csak saját lényegét megmutatni. A támfal magának az életnek is a szimbóluma: emelkedik, eléri csúcspontját, majd visszahanyatlik a földbe. A csúcspont itt maga a ravatal, ahonnan az élet teljessége látszik: a befejezett élet méltóságából lehet csak megítélni az embert.

fotó © Ligetvári Dorottya Sára

Az épület homlokzatán található az egyetlen klasszikus értelemben vett jel, utalás csupán, mégis felkelti a néző figyelmét egy ilyen tudatosan visszafogott környezetben: egy fekete kereszt. Arányai azonban több, mint szokatlanok. Vízszintes szára sokkal hosszabb, mint a függőleges, és utóbbi nem a szimmetriatengelyen található. Mintha el lenne forgatva és le lenne az egyik oldala vágva a klasszikus szimbólumnak. A tekintet óhatatlanul is el akar fordulni 90°-kal, keresve a megszokott nézőpontot, belekapaszkodni az ismertbe. Aztán felötlik egy másik lehetséges értelmezés: ennek a keresztnek a közvetlen elődje nem a kereszténység, hanem Piet Mondrian képei.

fotó © Ligetvári Dorottya Sára

Az egymást keresztező fekete vonalak a homlokzat síkjába, és az arra fektetett falemezre éppen úgy illeszkednek, mint a holland festő képein az egyenesek a színes felületekre. Az épület bal oldalán és tetején végigfutó betonkeret is a képiséget erősíti, mint a mély rámák a polgári szalonok falán lógó festményeken, keretezi és felerősíti a vizualitását saját középpontjának. Azonban Ligetvári épületén a fekete egyeneseknek és falapoknak komoly funkciójuk van: tolófalként magának a ravatalozó központi terének a nyílászárói. Az elcsúsztatható színes felület a modernitás álmát idézi Theo van Doesburg mobil építészetén keresztül, ahogy a ravatalozó hófehér kockája is hasonló előképek visszhangja.

fotó © Ligetvári Dorottya Sára

Nyers, faszínű bútorai szigorú geometriájukkal a platóni tökéletes formákat, a felülvilágító a természetfölöttit idézi. A bejárattal szemközti falon, a szárnyasoltárok mintájára, hármas osztatú üvegablak áll, Balogh Eleonóra munkája. Az anyagában és témájában is transzcendens képen absztrakt madarak repülnek az éjszaka sötétjéből a nyári égbolt kékjén keresztül a béke fehér végtelenjébe.Vezető tervező: Ligetvári István
Társtervező: Kovács Zoltán
Építész munkatársak: Ligetvári Dorottya Sára (harangláb terv), Kántor Csaba, Timmer Dániel
Üveg triptichon: Balogh Eleonóra 
Bútortervek: Ligetvári István, Kovács Zoltán
Tervezés éve: 2014
Átadás éve: 2015
Alapterület (bruttó): 128,50 m2

Szöveg: Gárdonyi László
Építész: Ligetvári István
Fotó: Ligetvári Dorottya Sára 

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/5-ös lapszámában. 

 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 121 - 2015/05. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Sorsok Háza, Sou Fujimoto, kilátó Galyatetőn, Lauder Óvoda


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Hotel Moments lenyűgöző múltja és ihletett felújítása

A Hotel Moments lenyűgöző múltja és ihletett felújítása

Felfedeztük a négycsillagos Hotel Moments múltját és jelenét.

Itt nem vagy egyedül - Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány központja

Itt nem vagy egyedül - Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány központja

A pasztelles színek miatt mintha kicsit Wes Anderson gyerekeket és felnőtteket egyaránt elbűvölni képes mozijában lennénk.

Az éltető kert - A Mill Park irodaház

Az éltető kert - A Mill Park irodaház

Ami igazán felejthetetlenné teszi ezt az épületet, az az 5500 négyzetméteres kert, ami az irodaházak világában egyedülálló koncepció.

Hirdetés