Interjú Gutowski Róberttel.

A Sacré Cœur női szerzetesrend épületének megtervezésére felkért négy építésziroda tanulmányterveiből a te tervedet találta a bíráló bizottság a legjobbnak. Milyen programnak kellett megfelelnetek?
Valóban, a Gunther Zsolt, Nagy Tamás, Szendrő Péter építészek és az általam vezetett műhelyek pályamunkái közül végül a mi tervünket választották ki; a tanulmánytervet Bollók Gáspár, Dely-Steindl Barnabás, Hegyi Dezső, Kovács Hunor László, Lakner László és Rabb Péter kollégáimmal készítettük. A programban mélygarázs, kulturális, ifjúsági és közösségi centrum, háttérirodák és a rendház kialakítása szerepelt. A fenntartás segítését hosszabb távon is rugalmasan alakítható lakások, irodák, kollégium vagy oktatási funkciók jelentenék.

A Szentkirályi és Múzeum utca sarkán álló klasszicista tömb helyi védettséget élvez, korlátozott szerkezeti adottságai viszont nem tudják maradéktalanul kielégíteni a rend által megfogalmazott igényeket. Felmerült lehetőségként esetleg az épület elbontása is?
Igen, már a tervezési szempontok meghatározása is a főépítészi irodával történő egyeztetéssel készült, melynek során felmerült egy új épület lehetősége is. Egy esetleges bontással kapcsolatos pályázati kérdésfelvetésre többek között az adott reális alapot az, hogy az értékvédelmi dokumentáció alapvetően a szomszédos Mikszáth Kálmán téri iskolaépületre rögzített védendő elemek és a védett ingatlan megosztásra került. Hangsúlyozni szeretném, hogy a kiírás mind rekonstrukcióra, mind új építésre várt javaslatokat, vagyis elsősorban az építészeken múlt, mit tartanak helyesnek a személyes felelősségvállalásuk mellett. Ezen túl a meglévő épület sajnálatosan rossz állapotban van, komoly szerkezeti tehertételekkel, bombatalálattal, tömedékelt pincékkel, beszakadt födémekkel.

Milyen beépítés mellett döntöttél és hogyan szerettél volna a műemléki környezetben megjelenni? Fontos szempont volt a lehető legnagyobb szintterület elérése?
Az elsődleges szempont az illeszkedés volt, ezért a program megvalósításában megbízónk tágabb szabadságot adott. A mi tervünk döntően a két utca térfalai által létrejövő sarokhelyzet természetes módon történő kezelésére helyezte a hangsúlyt. Javaslatunk mintegy ötödével marad el a megvalósítható alapterülettől, tehát nem ez volt a döntő. Arányosság, funkcionalitás, fenntarthatóság és a szerethetőség voltak a legfontosabb szempontok. Fontos, hogy elmondjam, a pályázati értékelés rendkívül részletes volt, mégis a száraz pontozáson túlmutatóan külön büszkeséggel tölt el, hogy házunkat a nővérek, a bécsi tartományfőnökség, a felkért építészek, a főépítészi iroda és a tervtanács is egyöntetűen, szinte közfelkiáltással választotta ki.

Milyen visszajelzéseket kaptál a tervvel kapcsolatban?
Szakmai oldalról, a további pályázók közül is, több megerősítés érkezett, amiknek nagyon örültünk. Ugyanakkor néhány sajtóorgánumban méltatlan és felületes írások jelentek meg, ezek bizonytalanná tették a helyi közélet támogatását. Nehéz helyzet alakult ki, mert ez a történet eddig transzparens módon fejlődött, bevonva a kerület szakmai vezetését is mind az előkészítés, mind a továbblépés során. A pályázat által nyújtott előnyök, a sokrétű megvalósíthatóság célja is elsősorban a nyitott, széleskörű párbeszéd keresése lett volna, de ez most némileg megtorpant.

Más nővérrendnek is dolgoztok, jelenleg egy zarándokház terveit készítitek egy ausztriai helyszínre. Hol tartotok a munkában?
Így van, Mariazell belvárosában épülne fel egy zarándokház egy régi épület komoly átalakításával. Elindítottuk az engedélyezési eljárást, jelenleg a műemlékvédelmi egyeztetéseket végzi Boczkó Ákos kollégám. Bízunk benne, hogy jövőre megkezdődhet az építkezés.

Az Interjú nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2016/02 -es 126-os lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 126 - 2016/2. lapszámában

A lapszám tartalmából:

 KWK Promes nyaraló, Zselici Csillagpark, Zrínyi-vár, Hotel Moments, River Estate, Studio Arkitekter iroda

\r\n\r\n

 


Megnézem Előfizetek



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt az IPARTERV 50+ kiállítás

Megnyílt az IPARTERV 50+ kiállítás

Az IPARTERV 50+ című csoportos tárlat az 1968-as és 1969-es Iparterven kiállító művészek legújabb munkáiból, illetve a már lezárt életművek legutóbbi szakaszából ad válogatást. 

Kunyhó az erdő szélén

Kunyhó az erdő szélén

Hétvégi ház Kővágószőlősön.

Fénnyel teli villaépület

Fénnyel teli villaépület

A Dúzs-Kuknyó ház cselekményszövésének alapja egy északi tájolású ház, melyben a vezérmotívum a fénykezelés lett.

Hirdetés