Hirdetés

Interjú Gutowski Róberttel.

A Sacré Cœur női szerzetesrend épületének megtervezésére felkért négy építésziroda tanulmányterveiből a te tervedet találta a bíráló bizottság a legjobbnak. Milyen programnak kellett megfelelnetek?
Valóban, a Gunther Zsolt, Nagy Tamás, Szendrő Péter építészek és az általam vezetett műhelyek pályamunkái közül végül a mi tervünket választották ki; a tanulmánytervet Bollók Gáspár, Dely-Steindl Barnabás, Hegyi Dezső, Kovács Hunor László, Lakner László és Rabb Péter kollégáimmal készítettük. A programban mélygarázs, kulturális, ifjúsági és közösségi centrum, háttérirodák és a rendház kialakítása szerepelt. A fenntartás segítését hosszabb távon is rugalmasan alakítható lakások, irodák, kollégium vagy oktatási funkciók jelentenék.

A Szentkirályi és Múzeum utca sarkán álló klasszicista tömb helyi védettséget élvez, korlátozott szerkezeti adottságai viszont nem tudják maradéktalanul kielégíteni a rend által megfogalmazott igényeket. Felmerült lehetőségként esetleg az épület elbontása is?
Igen, már a tervezési szempontok meghatározása is a főépítészi irodával történő egyeztetéssel készült, melynek során felmerült egy új épület lehetősége is. Egy esetleges bontással kapcsolatos pályázati kérdésfelvetésre többek között az adott reális alapot az, hogy az értékvédelmi dokumentáció alapvetően a szomszédos Mikszáth Kálmán téri iskolaépületre rögzített védendő elemek és a védett ingatlan megosztásra került. Hangsúlyozni szeretném, hogy a kiírás mind rekonstrukcióra, mind új építésre várt javaslatokat, vagyis elsősorban az építészeken múlt, mit tartanak helyesnek a személyes felelősségvállalásuk mellett. Ezen túl a meglévő épület sajnálatosan rossz állapotban van, komoly szerkezeti tehertételekkel, bombatalálattal, tömedékelt pincékkel, beszakadt födémekkel.

Milyen beépítés mellett döntöttél és hogyan szerettél volna a műemléki környezetben megjelenni? Fontos szempont volt a lehető legnagyobb szintterület elérése?
Az elsődleges szempont az illeszkedés volt, ezért a program megvalósításában megbízónk tágabb szabadságot adott. A mi tervünk döntően a két utca térfalai által létrejövő sarokhelyzet természetes módon történő kezelésére helyezte a hangsúlyt. Javaslatunk mintegy ötödével marad el a megvalósítható alapterülettől, tehát nem ez volt a döntő. Arányosság, funkcionalitás, fenntarthatóság és a szerethetőség voltak a legfontosabb szempontok. Fontos, hogy elmondjam, a pályázati értékelés rendkívül részletes volt, mégis a száraz pontozáson túlmutatóan külön büszkeséggel tölt el, hogy házunkat a nővérek, a bécsi tartományfőnökség, a felkért építészek, a főépítészi iroda és a tervtanács is egyöntetűen, szinte közfelkiáltással választotta ki.

Milyen visszajelzéseket kaptál a tervvel kapcsolatban?
Szakmai oldalról, a további pályázók közül is, több megerősítés érkezett, amiknek nagyon örültünk. Ugyanakkor néhány sajtóorgánumban méltatlan és felületes írások jelentek meg, ezek bizonytalanná tették a helyi közélet támogatását. Nehéz helyzet alakult ki, mert ez a történet eddig transzparens módon fejlődött, bevonva a kerület szakmai vezetését is mind az előkészítés, mind a továbblépés során. A pályázat által nyújtott előnyök, a sokrétű megvalósíthatóság célja is elsősorban a nyitott, széleskörű párbeszéd keresése lett volna, de ez most némileg megtorpant.

Más nővérrendnek is dolgoztok, jelenleg egy zarándokház terveit készítitek egy ausztriai helyszínre. Hol tartotok a munkában?
Így van, Mariazell belvárosában épülne fel egy zarándokház egy régi épület komoly átalakításával. Elindítottuk az engedélyezési eljárást, jelenleg a műemlékvédelmi egyeztetéseket végzi Boczkó Ákos kollégám. Bízunk benne, hogy jövőre megkezdődhet az építkezés.

Az Interjú nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2016/02 -es 126-os lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 126 - 2016/2. lapszámában

A lapszám tartalmából:

 KWK Promes nyaraló, Zselici Csillagpark, Zrínyi-vár, Hotel Moments, River Estate, Studio Arkitekter iroda

\r\n\r\n

 


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

2019/5-ös lapszám

- 2019/5

Többgenerációs, átalakított családi ház a Pilisben, tágas terek időtlen eleganciával párosítva Budán, egy Belvárosi lakás, ami egy külföldön élő házaspár második otthona, buja egzotikus terek a bulinegyedben, és egy sarokablak köré szervezett otthon, ahol a tervező bátran bánt a feketével. Az Octogon DECO őszi lapszámában a változatos lakásbelsők mellett a kényeztető textilekre koncentrálunk és mutatunk néhány példát arra, hogy milyen változatosan alkalmazható az üveg a belsőépítészetben. Emellett showroomokba látogatunk és végül a Hilton elegáns belső terei mellett az éttermét is kipróbáljuk.   

2019/4-es lapszám

- 2019/4

Pasaréti társasház, Bauhaus lakóház és kőbányai lakóparki otthon is bekerült a Deco utolsó nyári lapszámába, amelyben már a hűvösebb időkre is gondolunk. Fókuszba került Paller Eszter, az őszinte, empatikus terek alkotója. A Bazárban közelebb hozzuk a Távol-Keletet és méltatjuk a székérzéket, az Újdonságok közül a mosdókra és a garázskapukra figyeltünk, gasztronómiáról Tabányi Gábort, a Corvin Gastropub konyhafőnökét kérdeztük. 

Horizont

153 - 2019/5

Széles perspektívát kínál az augusztus elején megjelent számunk, így nemcsak az utolsó nyári hónap minden egyes napsugarát szívhatjuk magunkba a vízpartokon vagy a világ elől elbújva, de különböző világokban is elmerülhetünk az Octogont olvasva.

Hirdetés