2022. szeptember 13-án és 14-én találkoztak Prágában a Visegrádi országok építőművész szövetségeinek vezetői és a Szlovén Építész Szövetség delegáltjai, hogy tisztelegjenek a 150 évvel ezelőtt született Jože Plečnik építész és a Visegrádi Négy országok (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország) építészeinek munkássága előtt. Ebből az alkalomból adták át az idei Jože Plečnik - 2022 Közép-európai építészeti díjat is. 
 


Jože Plečnik szlovén építész kivételes kulturális örökséget képvisel, nemcsak szlovén, hanem az európai és nemzetközi építőművészet terén is. A díjat 2018-ban alapították azzal a céllal, hogy kiemelje a 21. századi cseh és szlovák építészet jelentőségét. A rangos elismerés az idén Közép-Európai Építészeti Díj címmel egészült ki, hogy a Cseh Köztársaságon kívül a Visegrádi 4 országok építőművészetét és a régió vendégországainak építészeti munkásságát is felölelje, illetve lehetőséget teremtsen a nemzetközi együttműködésre, olyan intézményekkel, mint a Nemzetközi Építészszövetsége (UIA) és az UNESCO.
 

A díjat minden országból öt személy kaphatta meg az alábbi kategóriák szerint:  

I. Építészeti tevékenységek
II. Tudományos, kutatási, publikációs és pedagógiai tevékenység
III. Szakmai tevékenységek az örökségvédelem területén
IV. Független építész közéleti tevékenység vagy más szakmai csoportok, műhelyek, kézműves műhelyek vezetése az épített környezet minősége érdekében.A díjat a magyarok részéről Balázs Mihály, Gutowski Róbert, Krizsán András, Nagy Csaba és Zoboki Gábor építész vehette át a cseh köztársasági elnöktől.

 
Balázs Mihály / Tudományos, kutatási, publikációs és pedagógiai tevékenység

Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas, Príma Primissima díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja. Gazdag alkotói életpályája, valamint folyamatos szakmai-közéleti szerepvállalása mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának 1986 óta főállású, megkerülhetetlen hatású, iskolateremtő oktatója. 
 

Gutowski Róbert / Építészeti tevékenységek

Hivatását alkotóközösségben gyakorolja. Építészirodájának felkészültsége és szaktudása különösen összetett tervezési feladatok sikeres megvalósításában mutatkozik meg. A Robert Gutowski Architects épületei jellemzően érzékeny városépítészeti kontextusban, műemléki és világörökségi környezetben valósultak meg. Nemzetközi elismertségét a Pannonhalmi Főapátság épületegyüttesében megvalósult koncertterem hozta el. Jelenleg a Budavári Királyi Palota komplex rekonstrukcióján dolgozik, amely a Duna-parti látkép újjászülető ékességeként egészen kivételes történelmi távlatokkal bír.
 

Krizsán András / Független építész közéleti tevékenység vagy más szakmai csoportok, műhelyek, kézműves műhelyek vezetése az épített környezet minősége érdekében

Az építész alkotómunkáinak eredménye különösen a Balaton-felvidéken sűrűsödnek, de számos egyházi épület tervezője is, mint az Evangélikus Hittudományi Egyetem kollégiuma, a Kastélydombi Luther kápolna és SAREPTA lakócentrum. Tudományos munkájának eredményeként, Somogyi Győző festőművésszel közösen könyvet írt a „Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete” címmel, majd 2013-ban megírta a „Balaton-felvidéki építészeti útmutató” című nagyhatású tervezési segédletét, amely a későbbiekben minden Település Arculati Kézikönyv előképe és mintájaként szolgált. Kezdeményezője és alapítója a ma már több mint tíz éve működő „Nagyapám Háza” népi építészeti mester-inas képzésnek, ahol az évek során több száz fiatal ismerhette meg a hagyományos házépítés technikáit a gyakorlatban. 

2016 óta a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke. Vezetése alatt megújult az idén 120 éves szervezet, és számos szakmai és közéleti programmal bővült a hazai építész közélet. A hazai tevékenysége mellett aktív szerepet játszik az Építészek Nemzetközi Szövetségében (UIA), és különösen sokat köszönhetünk neki, hogy a visegrádi országok építész szövetségeihez virágzó kapcsolat fűzi a magyar építészeket


Nagy Csaba / Szakmai tevékenységek az örökségvédelem területén

Ybl és Prima Primissima díjas építész az Archikon Architects vezető tervezőjeként számos kiemelkedő jelentőségű műemléképület rekonstrukcióját tervezte. A századfordulós épületek közül a Hagyományok háza otthonául szolgáló Budai Vigadó, az Andrássy úti paloták közül Hotel Moments, vagy az Andrássy 52 alatti szálloda, korábban a Szabadság tér 14 mind a magyar műemlékvédelem és kortárs építészet találkozásának meghatározó példáivá váltak. A századfordulós műemlékeken túl a modern építészeti műemlékek újjáélesztésében is meghatározó szerepet tölt be, a Margitszigeti Palatinus strand korai modern főépülete, mely a 30-as évek végén épült, vagy a 80-as években készült Láng művelődési ház rekonstrukciója is sokszor díjazott, hivatkozott példává vált Budapesten.


Zoboki Gábor / Építészeti tevékenységek

Kossuth- és Ybl-díjas építész, egyetemi tanár. A ZDA iroda alapító tervezőjeként már fiatalon jelentős középületeket tervezett, nevéhez fűződik a Művészetek Palotája, vagy a sencseni Nanshan Kulturális és Sportközpont. Kreatív alkotóként számos régi épület újragondolása fűződik a nevéhez, például a budai hegyvidéken Lóvasút épületéből alkotott kulturális központot, majd a volt Ganz Művek egyik csarnoképületét alakította át a Nemzeti Táncszínház otthonává és előadótermévé. Szintén hozzá fűződik az Ybl Miklós tervezte Operaház komplex rekonstrukciója, amelyet az állam Kossuth –díjjal ismert el.


Gratulálunk a díjazottaknak a rangos nemzetközi elismeréshez!
 


A díjazottak teljes listáját később közöljük!

 

Forrás: MÉSZ

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egykori gyárépületből kreatív központ Prágában

Egykori gyárépületből kreatív központ Prágában

Jól megfér egymás mellett a magaskultúra és a mainstream. 

Visszatérnek a villamosok a prágai Vencel-térre

Visszatérnek a villamosok a prágai Vencel-térre

Teljesen megújítják a cseh főváros ikonikus terét. 

A retró hűtők, az iPhone és a punk találkozása
  • 2019-06-14 13:00
  • Deco

A retró hűtők, az iPhone és a punk találkozása

Szétloccsant a fehér festék ebben prágai a borbárban.

Hirdetés