Erős állítás és egyben tagadás is ez az egyszerű geometriai formákból építkező ház. 

A hazai képzőművészetet jól ismerők számára Balatonboglár a Körmendy-kápolnában jó negyven évvel ezelőtt, néhány nyáron át zajló neoavantgárd szellemiségű események miatt fontos helyszín. A többségnek pedig megmarad a Siófok helyett kellemesebb, csendesebb déli parti, nyári nyaralóhelynek. S vannak, mind többen, a szerencsés kétlakiak, akik tavasztól őszig a Balatonnál laknak. 
Néhány hete jártunk Bogláron, amely település a jelenkori építészetét tekintve finoman szólva nem túl izgalmas helyszín. Azonban a tóparttól egy utcányira megpillantva a Paládi-Kovács Ádám tervei alapján megszületett nyaralóépületet, úgy érezzük, van remény, hogy a tucat-mai mellett megnyíljon az út a kortárs építészet előtt. 

Kis hétvégi telken áll a nyaralónak szánt, de gépészeti, kényelmi szempontból teljes évben lakóházként is remekül szolgáló épület. Tervi megformálásában döntő szerepe volt az építész javaslatának, ami mozzanat, valljuk be, a hazai megbízó-tervező viszonylatban egyáltalán nem általános. Bogláron az építészi tapasztalat, szaktudás győzött, mert a megbízó házaspár, túllépve a saját ötleteken, skicceken abszolút nyitott volt, hitt az építész ízlésében, gyakorlatában. Jó hallani és leírni ezt. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

Erős állítás és egyben tagadás is ez az egyszerű geometriai formákból építkező ház. Annak tudatában írom le ezt, hogy már első látásra tisztában vagyok/vagyunk a tömbformálás forrásvidékével: ez az 1920-30-as évek modernizmusának egyterű, racionalizált, teraszos weekend-építészete. Nem titkoltan ez, a helyszínhez (Balaton, tópart) adekvát épülettípus ihlette a tervezőt, amikor a boglári nyaraló-lakóház formáját definiálta. Ugyanakkor amint letette voksát mellette, anyaghasználatával, merészen megtört kontúrjaival túl is lép az eredetileg könnyű felépítményű, kompakt archetípuson. Ennek az állító-tagadó koncepciónak a végeredményeként a ház sikeresen ötvözi az urbánus lakóház óvó-védő, állandóságot és biztonságot sugárzó jellegét a tájra, a környezetre nyitottabb, „hajlékonyabb” nyaraló-karakterrel. Érthető, hogy egy ilyen épületnek a szomszédos házakkal való kapcsolata nehézkes: az épület tudatosan nem akar beilleszkedni az egységesnek nem mondható arhitekturális környezetbe, inkább lehetséges új választ szeretne adni a kortárs építészet eszközeivel.

Fotó © Bujnovszky Tamás

Ez a ház önmagában is feltűnő, de a környező téglafalú, hol tornyos, hol nyeregtetős házak szomszédságában mindenképpen túlhajtottnak tűnhetnek a látszóbeton árnyékolók, előtető, a vakolt falrészekkel váltakozó, önálló rácsszelvényekből felépített külső gabionhomlokzatok. Feltűnő, mégsem látványépítészetet szemlélünk. Mint lényegében minden Paládi-Kovács épületnél, a belső funkciók, igények lekövethetőek a külsőn is. Például a déli (kerti) homlokzat sarokablakos fala mögött a konyhapult szalad végig, a magasított, teli-ablakos oldal a belső tér „szívét”, a nappalit vezeti be.

Fotó © Bujnovszky Tamás

A nappalit és a megemelt teraszt a high-tech ízű pergola árnyékolja le, látszóbeton gerendáit – szögtöréseiket, a gerendái közötti távolságot – a napjárásnak megfelelően helyezték el. Szemben a déli homlokzattal, a telek teljes szélességében, egyúttal a kert lezárásaként egy tárolóval, nyári konyhával kapcsolt külső terasz áll, hátsó falán megismétlődik az épület gabion-hálós burko-lata, amely fal a vasút felé zajvédő falként is szolgál. Ez az egységesítő, zárt kompozíciót létrehozó gesztus ismerős lehet olvasóink számára, hiszen az építész a korábbi, eltérő építészeti világú, Balatonszepezdre tervezett családi háza (OCTOGON 2013/5) esetében is hasonlóan gondosan járt el.Építészet: Paládi-Kovács Ádám (Paládi Építész és Mérnök Kft.)
Építész munkatárs: Szilágyi Balázs
Generálkivitelező: Bérces Péter 
Tervezés éve: 2012
Átadás éve: 2014
Összes beépített terület (bruttó): 130m2

Szöveg: Molnár Szilvia
Építész: Paládi-Kovács Ádám
Fotó: Bujnovszky Tamás

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/6-os lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 122 - 2015/6. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Balaton, Tomay Tamás, Paládi-Kovács Ádám, debreceni holokauszt emlékmű, CEU, Sheila O’Donnell és John Tuomey, Váci Greens C


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Így fest a rendszerváltás a magyar tenger partján

OCTOGON hunters I A legszebb balatoni kilátók

OCTOGON hunters I A legszebb balatoni kilátók

Levadásztuk a legszebb balatoni kilátókat.

Hirdetés