Családban marad.

A Costes Downtown elegáns, a szó klasszikus és nem divatos értelmében. Kifogástalan, de ezzel nem hivalkodik, és vendégeitől nem „várja el” az etikettet. Az első Michelin-csillagos magyar étterem fivére semmiben sem hasonlít azokhoz a vendéglátó-ipari egységekhez, amelyek szomszédságát adják Budapest belvárosában. A sztárséf, Miguel Rocha Vieira új konyhája jó helyre és jó kezekbe került a budapesti Vigyázó Ferenc utcában. A Lánchíd pesti hídfőjéhez vezető szűk utcácskában nemrég nyitott a szépséges Prestige hotel (OCTOGON 2015/3) és szerződött társa, a Ráday utcai Costes új hídfőállása, a Costes Downtown. Gerendaiék méltó partnerre találtak Mazen Al Ramahiban: a hozzáértéssel és tisztelettel felújított, elbűvölő Hild-ház úgy simul bele térben és időben a belvárosi szövetbe, ahogyan a portugál konyhaművész pazar fogásai a magyar kulináriába. 

fotó © Filep Kriszta

Az étterem, amely nemcsak a betérőket, hanem a szállóvendégeket is kiszolgálja, az épület megőrzött klasszikus formavilágába illő, de azt nem ismétlő enteriőrt kapott. A szépség, amely itt sem él önálló életet, hanem a kényelmet szolgálja, a Costes Downtown berendezésében a natúr fa, a tégla és a mindenütt burjánzó növényzet harmóniájából fakad. A földszínek és a zöld hullámzása otthonossá teszi a teret, így aztán annak sem kell feszengenie, aki tudja, hogy luxusétteremben ül, és az is megnyugvásra talál, aki messziről repült, intim óráit szállodai szobákban tölti egy ideje. 

fotó © Filep Kriszta

Azon, hogy a menü és a tálalás zavarba ejtő, nem lehet segíteni. Bár a várakozás feszültségét valamelyest oldja a hatalmas látványkonyha, ahol a munkát elsősorban Vieira egykori sous chefje, Tiago Sabarigo irányítja, az ott tányérra kerülő kompozíciókról az embernek csak percek után jut eszébe, hogy ez valami olyasmi, amit meg lehet ennie. Azok, akik már jártak a Ráday utcai Costesben, hamarabb rájönnek erre. Nem lepi meg őket az sem, hogy itt homárt nem kapnak: a Costes Downtown is helyi és szezonális alapanyagokból dolgozik, a magyar konyha ízvilágában forog. 

kép © Octogon

A tervező olyan környezetet teremtett, amelyben minden ezt szolgálja. A letisztultságukban egyszerű megoldásokat a legmodernebb épületgépészet, konyhatechnológia, világításvezérlés is támogatja. Vörös Virág érti, hogy a séf csapatának és a vendégeknek kell egymásra találniuk – engedi, hogy ezé az interakcióé legyen a főszerep. Így aztán a Costes Downtown, amely egyszerre keresetlenül hétköznapi és egzotikus tájakat idéző, befogadja és nem beengedi az érkezőt.

Szöveg: Flóri Anna
Belsőépítész: Vörös Virág
Fotó: Filep Krisztina

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/07 -es számában. 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 123 - 2015/07. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Sarepta-ház, Balaton, Zala Springs Golf Resort, Harri Koskinen, Skyscanner iroda, Marionett


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fine dining akvárium

Fine dining akvárium

Vendégeit várja Európa első víz alatti étterme.

Látogatóban Clarisse-nál
  • 2022-06-15 11:00
  • Deco

Látogatóban Clarisse-nál

A BOTANIQ Turai Kastély ötcsillagos hotel bisztróétterme.

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

Hirdetés