Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

A kanadai Omar Gandhi Architect boltozatos faburkolattal tervezett éttermet Matty Matheson séfnek, Torontó belvárosába. A Prime Seafood Palace névre keresztelt vendéglátóhely – a stúdió szavaival élve – „fénnyel elárasztott fa katedrális, melynek vázát a városképbe jól illeszkedő, átlagos téglaépület adja”. Az étterem egyedileg gyártott famunkáját a Coolican & Company jegyzi.

„Úgy hiszem, mindannyian más és más ötlettel ültünk a tervezőasztalhoz, de szerettük volna, ha egy olyan teret teremtünk, ami igazi meglepetés egy forgalmas utcában álló, egészen szerény, újépítésű, városi épületben” – jegyezte meg Omar Gandhi.

 

Az étterem főbejáratát kis kertrész választja el az utcától. A Torontó-szerte jellegzetes téglaépület homlokzatát fehérre festették, az étterem főétkezőjét a mennyezetről aláfüggesztett, fehér, boltozatos faburkolat uralja. „Helyi, természetes alapanyagokból épített vendéglátóhelyet szerettünk volna létrehozni, időtlen, a trendektől független terekkel” – mesél a részletekről az új-skóciai építésziroda.

 

 

A kiindulási pont a fa és fény kettőse volt, ennek megfelelően a főterem függesztett, fehér juharfa lamelláival optikailag megnyújtották a teret az ablakok felé. A bútorokat Matheson nagyapjának Prince Edward Island-en lévő étterme alapján bőrrel vonták be, míg a tetőablakon át beeső fényt a mennyezeten végighúzódó „faburkolatú felhő” szűri meg. Sőt, még a dupla belmagasságú, betonfalú, akadálymentesített mellékhelyiség is a tető ablakán át kap természetes megvilágítást. A helyiség további érdekessége Brandon Gore Erie-tó formájú mosdókagylója, közepén a Matheson farmját jelölő rézmunkával.

 

 

A főétkezőt tagoló fakorlát szintén függőlegesen rácsozott, a helyiség enteriőrjét sárgaréz elemek és lámpák színesítik. A teret tovább tágítja a bár teljes hosszában futó, konzolos szerkezetű, fa boltozat. A pult melletti átjárón keresztül egy privát étkezőbe jutunk, a másik oldalról pedig egy rámpán át a nyitott konyhába. Az étterem hátsó étkezője Ontario faházait idézi – a többitől némileg eltérő részletekkel operál: helyet kapott itt egy fatüzelésű kályha, a falakat tömör falapokkal burkolták, az udvar felé nyitott, üvegezett a homlokzata.

 

 

Az Omar Gandhi Architect-nél megálmodott fény-fa párosának homogenitását csak a finomívű réz, a hatalmas üvegtáblák és a lágy bőr részletek törik meg. A beeső fénnyel frigyre lépett, keresztben-hosszában lamellás, máshol tömör, natúr faburkolat légiessége vonzza-mozgatja a tekintetet, ahogy végignyújtózik a Prime Seafood Palace terein. Pont úgy, ahogy egy igazi katedrálisban.

 

 

Omar Gandhi Architect | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

 Kutatóállomás a lombok között

Kutatóállomás a lombok között

Az IAAC obszervatóriuma egy barcelonai erdőben. 

Közösen lakni_3

Közösen lakni_3

Nagyvárosi kihívások és co-living struktúrák

Hirdetés