Hirdetés

A kutatás következő fázisa a 12 hónapos monitorozás.

Hirdetés

A University of Sydney kutatói szén-dioxiddal dúsított cementet fejlesztettek ki, amely ipari melléktermékek felhasználásával készült, és többféle módon alkalmazható az építőiparban – írta a greendex.hu.

Az ausztrál kutatók által létrehozott „zöld” cement hamu, csiszolt üveg és gáz-halmazállapotú szén-dioxid egyedülálló keverékéből készült. A felhasznált hamu a szénégetésből származik, üveget pedig könnyűszerrel lehet ilyen módon újrahasznosítani. Főképpen annak a tudatában, hogy az Ausztráliában évente előállított 1,4 millió tonna üveg kevesebb mint felét hasznosítják újra.

Már ebben az egy esetben is az öko-járda 752 kg homok nehézgépi kitermelését és 327 kg szén–dioxid kibocsátását spórolták meg, és annyival kevesebb energiát vett igénybe, amennyiből lefőzhetnénk ezer csésze kávét. Ellentétben a hagyományos betonnal, az új anyag termelése egyáltalán nem energiaintenzív folyamat.

Az új technológia tulajdonképpen „bezárja” a szén-dioxidot ásványi formában a betonba, ezáltal megakadályozva azt, hogy az üvegházhatást okozó gáz bejusson a légkörbe.

A kutatáshoz kapcsolódó szervezetek közül kettőt is igazgató Ali Abbas kiemelte, hogy „a beton előállítása rendkívül sok energiát és nyersanyagot igényel, ugyanakkor az építőipar egyik legalapvetőbb anyaga. Ezért kerestünk egy kisebb energiaigényű megoldást, melynek során olyan anyagokat használtunk, amelyek máskülönben a szeméttelepen kötöttek volna ki.”

A kutatás következő fázisa 12 hónapos monitorozás, mely során kiderül, hogy az öko-járda várt módon teljesít-e, és ugyanúgy ellenáll-e mindennek, ahogy egy hagyományos beton. A kutatók remélik, hogy később kereskedelmi forgalomba hozzák a technológiát, és a hagyományos beton alternatívájaként bevezethetik a piacra.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A történelem és a kortárs találkozása Portóban
  • 2019-09-11 11:00
  • Deco

A történelem és a kortárs találkozása Portóban

Egy kiadós portói séta után elmerenghetsz azon, milyen titkokat rejtenek a középkori falak. 

Ipari negyed ipari épülete is lehet nagyon vonzó

Ipari negyed ipari épülete is lehet nagyon vonzó

Különleges geometriájú épületet kapott egy müncheni textilgyártó vállalat.

Megmozgatnál egy 25 tonnás betondarabot?

Megmozgatnál egy 25 tonnás betondarabot?

Jóformán súlytalan, puszta kézzel mozgatható betonelemeket állítottak elő egy kutatói együttműködés eredményeképp.

Hirdetés