Hirdetés

Beszélgetés Laczkó-Pető Bálint építésszel.

Technológia és épület az ipari építészetben szorosan összefüggő fogalmak, a köztük lévő párbeszéd pedig a speciális elvárások és a szükséges funkciók maximális kiszolgálására törekszik. Egy fapellet üzem esetében milyen műszaki folyamatok határozzák meg a tervezés menetét?
Fontos kérdés volt a tervezés kiindulásakor, hogy hogyan lehet egy gyártási folyamat azonos magával az épülettel. A völgy természeti erőforrásai jelentették a nullpontot, az erre ráépülő technológiát pedig először a hazai erdőgazdálkodási gyakorlathoz kellett illeszteni, figyelembe véve a magyarországi üzemekben alkalmazott tisztító és kérgező berendezések működési elvét. Ehhez egyébként egy itthoni fapellet üzem jelentette a technológiai mintát. Utána a gyártási láncból létrehoztam egy keretprogramot, amely a haszonanyag mozgási útvonalait pneumatikus és mechanikus szállítási módokból építi föl. Ez tartalmazza a géplánc elemeinek elhelyezési- és szerviztér igényét is. Végül az így kapott algoritmust egy véges elemes programmal és az anyaghasználati szempontok figyelembevételével, faszerkezetre optimalizáltam. Ez az optimalizált térrács tulajdonképpen a gyártástechnológiára írt keretprogram háromdimenziós vetülete, és magának az üzemnek a fa tartószerkezete.

Diplomamunkád egyik vezérgondolata a helyi erőforrásokra épülő hatékony stratégia megvalósítása, amely állandó körforgásban tartja az épületet. Milyen távlati célokat fogalmaz meg a tanulmány?
A kiválasztott helyszín a Bükki Nemzeti Park nyugati kapujánál található. A csekély környezetterhelés és az üzemi szinten megjelenő gazdasági hatékonyság ebben az Eger környéki, leszakadó régióban egyszerre válik fontossá. Úgy gondolom, hogy a fellelhető érdemi erőforrások mindegyik elemét használó folyamat lehet leginkább fenntartható.  Felsőtárkányban a helyben halmozódó erdőgazdálkodási hulladék, illetve az üzem közvetlen környezetében az alacsony termőértékű földeken termesztett energianád, mint fűtőanyag folyamatos jelenlétének köszönhető, hogy állandóan működőképes, „szuverén” az üzem. A késztermék pedig, a jó fűtőértékű szén-dioxid, semleges égésű tüzelőanyagként egy természetvédelmi területen ideális, környezetbarát alternatívát jelent az intézményi és lakossági felhasználásra egyaránt. Tulajdonképpen az elhalt fából olyan fűtőanyagot állít elő, amelynek későbbi elégetése a légkör szempontjából az erdei fák természetes korhadásával egyezik meg. Az üzem ipari épületként is a Bükk hegység belső körforgásába illeszkedik, tartó- és homlokzatszerkezetei túlnyomó részben rétegelt-ragasztott faelemekből állnak.

Kortárs megoldások és hagyományos szerkezeti játékok jellemzik a látványos térképzést, ahol a felhasznált anyagok is konzekvensen követik a koncepciót. Milyen szerkezetépítési szempontok határozzák meg a tömegalakítást?
A digitális előregyártás-előregyárthatóság – több előnyével együtt – priori szerepet játszik a szerkezetépítésben. Az építéstechnológiai viszonyokat és a Bükk időjárási körülményeit figyelembe véve, a tartószerkezetileg jól méretezhető elemekből összeálló, nagy méretpontossággal előre gyártott rendszer nemcsak megkönnyíti, hanem fel is gyorsítja az építést. Alkalmazásával egyébként a helyszíni munkálatok és hibalehetőségek is csökkenek. Azt a térrácsot, amely eléri a legkedvezőbb térfogatot és teherbírást a minimális szerkezeti vastagság és tömeg mellett számítógéppel kellett sztenderdizálni, hogy kivitelezhető legyen.  A teljes fa térrács mindössze 3 elemtípusból áll össze, a rétegelt-ragasztott fa rudak csatlakozása a teljes szerkezetben pedig összesen 4 fajta acél kötőelemmel oldható meg. A homlokzati formavilág alapját a téli és nyári napfordulókon vizsgált nappalifény-szimuláció adta, ahol változó paraméterként jelenik meg a falemez függönyszerkezet áttört struktúrája. (A konzulensek dr. Markó Balázs DLA és dr. Kiss Gyula DLA voltak)

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/7-es lapszámában. 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 123 - 2015/7. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Sarepta-ház, Balaton, Zala Springs Golf Resort, Harri Koskinen, Skyscanner iroda, Marionett


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Racionalitás és megépíthetőség

Racionalitás és megépíthetőség

Peschka Alfréd mesélt nekünk az NKE Rendészettudományi Karának új épületéről. 

„Fantasztikus, hogy milyen erőt sugároz ez az épület”

„Fantasztikus, hogy milyen erőt sugároz ez az épület”

Szalay Tihamér, az MD Studio vezető tervezője mesélt az NKE restaurált főépületéről.

Nemcsak kiszolgálni, de inspirálni is az épületben lévő életet

Nemcsak kiszolgálni, de inspirálni is az épületben lévő életet

"Valójában a térélmény az, ami az egyetemiséget adja."

Hirdetés