Hirdetés

Professzionálisan, hosszú távon értékálló anyagok alkalmazásával, letisztult formákat választva alkotta meg a tereket Dékány Annamária.

Professzionálisan, hosszú távon értékálló anyagok alkalmazásával, letisztult formákat választva alkotta meg Dékány Annamária azt a családi, háromszintes, minőségi ingatlant, amelynek legfőbb inspirációs forrásául a tulajdonos természetszeretete és természetes fény iránti vágya szolgált.

Fotó © Batár Zsolt

Tetten érhető a végeredményen, hogy Annamária nem csak belvárosi étterem (ld. Bábel) és iroda, de privát terek hangulatteremtésében is otthonosan mozog. Mindez persze cseppet sem meglepő, hiszen a Bábel étterem, de az irodai munkái is olyan terekként hódítják meg a látogatókat, amelyek „magukban hordozzák” a privát zónákra jellemző intim hangulatot, miközben betöltik a klasszikus értelemben vett közösségi tér/vendégtér funkciókat. Végtére is, ez az időtálló, emberarcú és szerethető belsőépítészet kulcsa. Úgy áll a helyzet, hogy egy ’80-as évekbeli, teraszosan beépült budai telken találja meg új otthonának helyszínét, egy kis alapterületű, háromszintes sorház formájában a családapa.

Fotó © Batár Zsolt

Itt egyedül és időszakosan a gyerekkel élne, nagy tempóval, tudatosan diktálva a kialakítás ütemezését, amelyből a kivitelezésre másfél hónap marad. Eleve adott a falfűtés, a gipszkarton mennyezet és a hozzá applikált világítás, a tölgyfa padlóburkolat, a térszervezés. Kihívás lehetett ez a tervezőnek, hogy mindezekkel az adottságokkal olyan otthont nyújtson  a családnak, amelyben a gyerekek csellengésre hajlamos játékai épp úgy kordában tarthatóak, mint az apa főzésszeretetével járó edényhalmok és a kísérő, kevésbé reprezentatív konyhai következmények.

Fotó © Batár Zsolt

Az IT-szektorban dolgozó, pragmatikus megbízó meglelte a maga, animusát a női tervezőben. Az új otthon kimért, skandinávosan férfias letisztultsága, mint keretes szerkezet, kiáltott a női intuíciót, aprólékos kidolgozottságot képviselő elemekért. Érezhető Annamária BME építőmérnök diplomával járó és a karra jellemző, „fekete-garbós-gondolkodás” szemlélete, kézzelfogható nyomot hagy ez a következetesen használt burkolatok, a saját tervezésű bútorok tűpontos arányrendszerén. Ezt tölti meg élettel és eredeti ötletekkel a kifejezetten „női énből”, fakadó, intuitív kísérő tartalom, vagy, ahogy Annamária nevezi: „a tér személyisége”.Ha igaza van Jungnak, ha elfogadjuk, hogy létezik a nemi archetípusok kettőssége és ezek egyensúlya alkotja a személyiség kemény és lágy karakterisztikáját, akkor jelen esetben ki kell mondani, hogy tisztelt hölgyeim és uraim, a győztes nem más, mint animus. Hiszen itt az arányokon múlik a dolog, a viszonyokon, a logikus és a megfoghatatlan esztétikájának patikamérlegén. Egész pontosan 40 százalék intuíció és női arányérzék, 60 százalék férfias racionalitás és letisztultság, ami mind Dékány Annamária személyiségének része és talán szakmai sikerének titka.

Szöveg: Szépvölgyi Viktória
Belsőépítész: Dékány Annamária
Fotó: Batár Zsolt

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/1-es lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 124 - 2015/08. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Kettőpera stúdió, Villa di Gioia, ikerház, Láris Barnabás,  Zooevolucio 2014-2015, debreceni Járásbíróság, DECO melléklet


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közép-európai kortárs családi házak gyűjteménye | megjelent a 28+84 Houses

Közép-európai kortárs családi házak gyűjteménye | megjelent a 28+84 Houses

A Magyar Építőművészek Szövetsége által összeállított kötet a V4 országok 2016-2022 között épült családi házairól ad válogatást. 

BEST OF OCTOGON 2022 | Családi ház a Szalonka utcában

BEST OF OCTOGON 2022 | Családi ház a Szalonka utcában

Ginkgo Architects tervezésében.

BEST OF DECO 2022 | Fischer József és Kozma Lajos budai villáinak kortárs átirata
  • 2022-12-28 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | Fischer József és Kozma Lajos budai villáinak kortárs átirata

Rosta S. Csaba és Szabó Renáta tervezésében.

Hirdetés