Hirdetés

C-moll mise Gyálon.

Ha van der Rohe ellátogatna Gyálra, elégedetten gyújtana vastag szivarjára az iparcsarnoksorba bújtatott kontaktlencseüzemben. A kevesebb több. Nota bene, a fény a szilárddá lesz és a szilárd fénnyé. Hogy is van ez? 

Fotó © Bujnovszky Tamás

Ki hinné, hogy az M5-ös gyáli szakaszánál elterülõ ipari épületek egy gyöngyszemet rejtenek. 2013 decemberében adták át, azt a Földes László és munkatársai készítette tervek nyomán létrehozott reprezentatív teret amelyet Sauflon Innovation Center néven ismer meg a világ minden tájáról ideérkezõ, kontaktlencse-kereskedelemben érdekelt vállalatvezetõ. Meghívásos tervpályázat alapján bízta meg a Földes stúdiót a Sauflon brit anyavállalat angol vezetõsége. A csarnokban 2008 óta kontaktlencsegyártást folytató magyar leányvállalat sikeres tevékenysége további terjeszkedésre ösztönözte a brit vállalatvezetõket. Ahogy a gyár termelékenysége gyarapodott, immáron 700 alkalmazottat foglalkoztatva, több mûszakban, megjelent az igény, hogy ezt a prosperáló mûködést érdemes megmutatni a kereskedõknek is. Ezzel a célzattal született pályázat a gyárral azonos épületben létrehozandó Innovációs Központ megalkotására. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

Visszaköszön itt Földes László Pethõ Lászlóval közösen jegyzett, 2002-es pilisszentiváni W.E.T. innovációs központjának térbeli koncepciója, ahol szintén nagy belmagasságú átrium fogadja az érkezõket, és a tárgyaló, illetve egyéb terek ennek oldalán kaptak helyet, hidakról elérhetõen. Ugyanígy hozzátartozik az elõképekhez a Földes stúdió által tervezett – az Octogon magazinban címlapon is szerepelt – Vulkánház (OCTOGON 2013/3), ahol az egyes kiállítóterek az öt emelet magasságban megnyitott átrium különbözõ oldalain „lebegnek”, dobozokba zárva. A gyáli innovációs központ esetében azonban a korábbi munkákon túlmutató eredmény született, Rohe-i értelemben mindenképp. Maga a téma ihlette ugyanis a tervezõket arra, hogy a kontaktlencsérõl kialakult képet enteriõrré fogalmazzák.

Fotó © Bujnovszky Tamás

Épp úgy része a koncepciónak a tisztaság, átláthatóság, mint a fény szilárd anyaggá való komponálása. Ennek érdekében az elismert üvegszobrászt, Bojti Andrást vonta be a munkába a Földes stúdió, aki nem csak az egyedi üvegfelületek megtervezésében vett részt, de mûvészként a reflexiók mikéntjét is befolyásolta azzal, hogy bizonyos esetekben az üvegek megdöntötten kaptak helyet a falon, így a tér és a visszatükrözött képek is teljesen új dimenzióba kerülnek. Erre tett kísérletet Moholy a Fény-tér modulátorral, Rohe az általa használt víz- és kõfelületek kombinálásával. A Saulfon Innovációs Központbana mûvészi szinten megtervezett üvegfelületek az ipari mûgyanta vízszerû csillogásában magasztosulnak fel, amelyet tovább fokoz a bejárati üvegfal mennyezetig nyújtózó nyitottsága és a mennyezet üvegén át beömlõ természetes fény. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A visszatükrözött képek irrealitásában fürdõzik a látogató, bizonyos pontjairól a térnek egymás fölé tükrözõdik vissza az utcán elhaladó kamion képe, a fogadótér lila székei, a látogató lába és a konferenciatér doboza. A hajtogatós gyerekkori füzetet juttatja eszembe, amikor az elefánt lábhoz kacsa testet és krokodil fejet választottam. Mindehhez a játékossághoz köntös az éteri tisztaság, szinte hallani az úr hangját. Mintha Mozart c-moll miséjének szoprán szólója csendülne fel. 

Felelõs tervezõ: Földes László (Földes és Társai Építésziroda Kft.)
Munkatársak: Csûri Johanna, Holics Tamás 
Egyedi üvegfelületek: Bojti András üvegmûvész
Hasznos alapterület: 741,4 m2
Tervezés éve: 2012
Átadás éve: 2013

Szöveg: Szépvölgyi Viktória
Építész: Földes László
Fotó: Bujnovszky Tamás

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2014/1-es lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 109 - 2014/1. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Idei – avagy már a ló évében összeállított – első számunkat a Fuksas Architetto nagy szenzációt keltett, Sencsenben megépült, kettős héjú, félmillió m2 alapterületű repülőterével indítjuk, majd, rövid ideig még a határon kívül időzve megmutatjuk, hogy Mallorcán miként gondolkoznak a bérházépítésről, úgy építészeti, mint szociológiai szempontból (tanulságos történet).


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gondolatcsere

Gondolatcsere

Debrecen, Innovációs Központ. Cikkünk az OCTOGON magazin 176-os (2022/4-es) lapszámából.

Már épül a LeBron James Building

Már épül a LeBron James Building

A Nike bővíti a campusát, és ebben a világ egyik legismertebb sportolójának is szerepet osztott.

Ilyen lesz a Debreceni Innovációs Központ

Ilyen lesz a Debreceni Innovációs Központ

Épül a start-uposok és kutatók ideális találkozási helye Debrecenben.

Hirdetés