Újabb állomásához ért Budapest egyik legszebb műemléképületének, a Gresham-palotának a története. 

 

Belsőépítészeti és vendéglátó-ipari hagyományok kifinomult egyvelegét nyújtja a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest földszintjén megnyitott KOLLÁZS. Avagy újabb állomásához ért Budapest egyik legszebb műemléképületének, a Gresham-palotának a története.  

fotó © Barbay Csaba

A Quittner Zsigmond tervei alapján – valószínűsíthetően a Vágó testvérek komoly közreműködésével – 1906-ra megépült, kalandos sorsú, védett szecessziós palota (1987 óta a világörökség része) 2004-ben nyerte vissza régi pompáját, amikor a Gresco Befektető és Vagyonkezelő Rt. üzleti tervei szerint az épületet a Four Seasons szállodalánc által üzemeltetett luxusszállodává alakították át (az akkori munkák felelős építész tervezője Kruppa Gábor volt). A palota építészeti részeinek rekonstrukcióját magyar építészek és szakemberek tervei alapján végezték el, a szálloda belsőépítészetét – a nemzetközi protokoll alapján – pedig a londoni Richmond International (a vezető tervező Fiona Thompson volt).  

fotó © Barbay Csaba

Június vége óta KOLLÁZS Brasserie & Bar néven új részleggel bővült a hotel. A Zrínyi utca felőli főbejáratán, vagy a szálloda előcsarnokából megközelíthető, 400 m2 alapterületű étterem és bár a klasszikus európai, francia és magyar fogások üdítő variációját kínálja Győrffy Árpád séf arte culunariája nyomán, a konyhában és a látvány-grillezőpultnál egyaránt.

fotó © Barbay Csaba

De nem csak ezért kollázs a KOLLÁZS, hanem azért is, mert itt a tudatosan választott, az eleganciát és a luxust, így a minőséget lassan száz éve megtestesítő art déco stílusban létrehozott enteriőr a tradicionális francia brasserie jellegű otthonos kiséttermek világát, valamint a 20-as évek pesti kávéházainak hangulatát is képes behozni, különösen a régi tányérok, vázák és lámpák alkalmazásával, téliesíthető terasszal. Valamint – és ez a hely külön érdeme – hogy a legendás Gresham Kör szellemiségét megidézendő: az étterem az Art Market Budapesttel együttműködve kortárs művészeti kiállításoknak is helyet ad, mint az a megnyitón is látható volt.

Szöveg: Molnár Szilvia
Belsőépítészet: EDG Design, San Francisco
Arculat: Baráth Dávid
Fotó: Barbay Csaba

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/5-ös lapszámában. 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 121 - 2015/05. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Sorsok Háza, Sou Fujimoto, kilátó Galyatetőn, Lauder Óvoda


Megnézem Előfizetek



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Organikus, de másként: a Textúra Étterem

Organikus, de másként: a Textúra Étterem

Természetközpontúság, matematika, minimálfuturizmus: ezt ötvözi a Ficzere Anett tervezte beltéri installáció.

Gastro Design Award 2017
  • 2017-11-07 17:28
  • Tér

Gastro Design Award 2017

Az év legcoolabb enteriőrtervezője a magyar gasztronómia fenegyerekének éttermét tervezte, az év legdizájnosabb éttermét pedig egy angol építész stúdiónak köszönhetjük és a Ritzben van.

Jamie Oliver első európai pizzériája a Gozsduban

Jamie Oliver első európai pizzériája a Gozsduban

Frissen sült, kézzel nyújtott kovászos pizza. Egyszerű, őszinte és finom.

Hirdetés