Újabb állomásához ért Budapest egyik legszebb műemléképületének, a Gresham-palotának a története. 

 

Belsőépítészeti és vendéglátó-ipari hagyományok kifinomult egyvelegét nyújtja a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest földszintjén megnyitott KOLLÁZS. Avagy újabb állomásához ért Budapest egyik legszebb műemléképületének, a Gresham-palotának a története.  

fotó © Barbay Csaba

A Quittner Zsigmond tervei alapján – valószínűsíthetően a Vágó testvérek komoly közreműködésével – 1906-ra megépült, kalandos sorsú, védett szecessziós palota (1987 óta a világörökség része) 2004-ben nyerte vissza régi pompáját, amikor a Gresco Befektető és Vagyonkezelő Rt. üzleti tervei szerint az épületet a Four Seasons szállodalánc által üzemeltetett luxusszállodává alakították át (az akkori munkák felelős építész tervezője Kruppa Gábor volt). A palota építészeti részeinek rekonstrukcióját magyar építészek és szakemberek tervei alapján végezték el, a szálloda belsőépítészetét – a nemzetközi protokoll alapján – pedig a londoni Richmond International (a vezető tervező Fiona Thompson volt).  

fotó © Barbay Csaba

Június vége óta KOLLÁZS Brasserie & Bar néven új részleggel bővült a hotel. A Zrínyi utca felőli főbejáratán, vagy a szálloda előcsarnokából megközelíthető, 400 m2 alapterületű étterem és bár a klasszikus európai, francia és magyar fogások üdítő variációját kínálja Győrffy Árpád séf arte culunariája nyomán, a konyhában és a látvány-grillezőpultnál egyaránt.

fotó © Barbay Csaba

De nem csak ezért kollázs a KOLLÁZS, hanem azért is, mert itt a tudatosan választott, az eleganciát és a luxust, így a minőséget lassan száz éve megtestesítő art déco stílusban létrehozott enteriőr a tradicionális francia brasserie jellegű otthonos kiséttermek világát, valamint a 20-as évek pesti kávéházainak hangulatát is képes behozni, különösen a régi tányérok, vázák és lámpák alkalmazásával, téliesíthető terasszal. Valamint – és ez a hely külön érdeme – hogy a legendás Gresham Kör szellemiségét megidézendő: az étterem az Art Market Budapesttel együttműködve kortárs művészeti kiállításoknak is helyet ad, mint az a megnyitón is látható volt.

Szöveg: Molnár Szilvia
Belsőépítészet: EDG Design, San Francisco
Arculat: Baráth Dávid
Fotó: Barbay Csaba

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/5-ös lapszámában. 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 121 - 2015/05. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Sorsok Háza, Sou Fujimoto, kilátó Galyatetőn, Lauder Óvoda


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Aranyrajzszög-díjat kapott Baráth Dávid, a Studio Barath alapítója

Aranyrajzszög-díjat kapott Baráth Dávid, a Studio Barath alapítója

„Az utóbbi évek kiemelkedő tervezőgrafikai tevékenységéért”

Magyar Bauhaus plakát nemzetközi sikere

Magyar Bauhaus plakát nemzetközi sikere

Baráth Dávid munkája a „The Bauhaus Brand 1919-2019: The Victory of Iconic Form Over Use” című kötetben.

Komplex brandépítés prémium minőségben

Komplex brandépítés prémium minőségben

Interjú a Studio Barath alapítójával, Baráth Dáviddal és partnerével, Osvárt Judittal!

Hirdetés