A régi Otthon Áruház tereiben 13 fiatal képzőművész reflektál az otthon fogalmára, a saját életteréhez való viszonyára és a lakhatási válságból adódó nehézségekre.

Kezdődik:2019 Május 17. , Péntek
Végződik:2019 Május 24. , Péntek
Hely:ex-Otthon Áruház
Település:Budapest
Cím:Rákóczi út 74-76., bejárat az Alsó erdősor utca felől.

 

A lakhatási válság mint széleskörű, rendszerszintű probléma nem csak a társadalom marginalizált csoportjait, hanem a fiatalságtól kezdve, a családokon át, a nyugdíjas korosztályt is érinti. A kiállítás mellett performatív előadások mutatják be az együttélés, illetve az otthontalanság problémáját, emellett a szervezők egy szakmai beszélgetés keretében szakértők segítségével nyújtanak szélesebb rálátást a lakhatási válság történeti hátterére, a fennálló helyzetre és alternatív modellekre. Emellett a MOME építész szakos hallgatói a szociális lakhatási témával foglalkoznak, és projektmunkáikban egy régi díszletraktár területét alakítják át olyan közösségi felhasználású terekké, melyek alternatív lakhatási megoldást biztosíthatnak a túltelített városi környezetben. A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Filmesztivál, a DAAZO Shortfilms és A Város Mindenkié szervezet által válogatott, lakhatási helyzeteket bemutató filmek is láthatóak lesznek.

Az Otthon programsorozat a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak diplomaprojektje, amelynek létrejöttét a Summa Artium Kultúratámogató Magánalap támogatásával az OFF-Biennále által vezetett OFF-Műhely Budapest program segítette.

Résztvevők

AU Workshop, ÁDÁM Anna, BALLA Csönge, BOTTOM UP, HORVÁTH Eszter, JENESES Ádám, KICSINY Mártha, LAKATOS Attila, MÉZES Tünde, MISETICS Bálint, MOLNÁR Judit Lilla, MOME Épitészeti Intézet MA szakos hallgatói (Bálint Viola, Bartha Olivér, Gadolla Máté, Lengyel Dániel, Gencsi Katalin, Háló Veronika Róza,Murczin Evelin, Németh Krisztina Anna, Pomázi Renáta, Seenger Dorottya, Sógor Ákos, Szabó Áron, Szabó Rákhel, Székely Dávid, Szodfridt Marcell, Tasnádi Gergely, Varga Bence, Veres Adrienn), MOME Designkultúra szakos hallgatói (Antal Éva, Ádi Brigitta, Csíkszentmihályi Luca, Gollob Lilla, Kádi Vivien, Karsai Anna), PÓSFAI Zsuzsanna, SMILÓ Dávid, STEREO Akt, SZARVAS Márton, THURY Lili, VARJU TÓTH Balázs, VIDA Szabolcs, Willany Leó Improvizációs Táncszínház.

Kurátorok

CSEJDY Borka, ÖLVEDI Réka, PETÁK Dénes, SOLYMÁR Fanni


Program

2019. május 17. péntek

20.00 Willany Leó Improvizációs Táncszínház előadása A Grecsó Zoltán vezette Willany Leó a műfajában egyedülálló improvizációs táncszínház, előadásai során egy olyan alkotóműhelyt teremt, mely egyszerre színház és kreatív közösségi tér. A hétköznapok zsúfoltságából kilépve a színpadon minden alkalommal egy-egy téma kerül feldolgozásra. A társulat ezúttal az OTTHON projekt keretében lép fel az otthon, együttélés, belső és külső tér hívószavakból kiindulva.

2019. május 18. szombat (egész nap)

Novotny Dóri – Lakó-Társas

A Lakó-Társas játék helyszíne egy budapesti társasház, melyben 3-6 játékos albérlőként él. A játékosok célja az, hogy megszervezhessék saját bulijukat a tetőteraszon. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, egy-egy problémás szituációra kell a lakóknak megoldást találniuk. A játék ugyan valós helyzetekre épül, de akadnak képzeletbeli problémák is; a játék segít azonosulni a szerepkártyákon megjelenő sztereotíp csoportokhoz tartozó tagok külső és belső viselkedésmintáival, személyiségjegyeivel, miközben tudatosul a játékosokban, hogy ebben a fiktív világban csak a fantázia és humor szabhat határt. Minél kreatívabb a megoldás, annál nagyobb az esély a győzelemre.

Játszóház Projekt

Szeretnéd kipróbálni, milyen befektetőnek lenni és az ingatlanpiacon tevékenykedni? Érdekel milyen gazdasági tevékenységgel lehet befolyásolni a lakhatási helyzetet? Megtapasztalnád, milyen a másokkal való együttélés? A Játszóház csapatával egész nap olyan társasjátékokat próbálhatsz ki, amelyeken keresztül lehetőség nyílik arra, hogy új szituációkkal ismerkedj meg, és jó hangulatban tölts el néhány órát az ex-Otthon Áruház izgalmas tereiben.

11.00-14.00: Ádám Anna: Garden Games / workshop

Építs az Otthon Áruháznak kertet: készíts növényinstallációt, koreografálj kerti törpéket, tervezz kertésznadrág-kollekciót, írj verset virágnyelven, legyél kert-kurátor, parcella-performer vagy akár veteményes-dramaturg!

A Garden Games workshopon a kert szimbólumrendszerét vizsgáljuk az erotika, filozófia, irodalom és művészettörténet perspektíváiból a képzőművészet és az előadóművészet eszköztárát és formanyelvét kombinálva (fotó, rajz, installáció, jelmez, kellék, performansz, báb stb.). A kertre az „Otthon” egyik kiterjesztett dimenziójaként tekintünk, egyszerre kezeljük rendkívül intim, szubjektív és személytelen közösségi térként. A résztvevők szövegeket olvasnak, képeket és filmrészleteket néznek, értelmeznek, megkérdőjeleznek, újragondolnak, mozognak, alkotnak, és ha van hozzá kedv, előadnak. A workshopon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

13.00-15.00: a MOME Designkultúra szakos hallgatóinak workshopja

A MOME elméleti intézetének designkultúra szakos hallgatói olyan művészet- és designelmélettel foglalkozó fiatalok, akik kutató szellemben szerveznek workshopokat és előadásokat a közös gondolkodás jegyében. Behatóan és naprakészen foglalkoznak kortárs kulturális és társadalmi jelenségekkel, és legfőbb jelszavuk a tudásmegosztás, valamint a kölcsönös tanulás. A workshopon való részvétel regisztrációhoz kötött.

13.00-15.00 és 17.00-19.00: Bottom Up kollektíva performansza

Fiktív tárlatvezetés az ex-Otthon Áruház üres tereiben.

15.30-17.00: Hogyan élünk most? – kerekasztal-beszélgetés a lakhatásról

A kerekasztal-beszélgetés során szó lesz arról, hogy hogyan alakult ki a lakhatás funkciója, és hogy milyen módon kezdett kontrollt gyakorolni az állam a lakhatás felett a huszadik századtól kezdődően. A történeti megközelítés mellett beszélünk arról is, hogy milyen gazdasági, politikai és társadalmi változások vezettek a mai lakhatási válsághoz, honnan indult ez a folyamat, hol tartunk most, és merre haladunk? Felvetjük az állam felelősségét, azt, hogy mit tesz, és mit kellene tennie. Emellett bemutatunk hazai és külföldi működő és meghiúsuló modelleket és projekteket is.

18.00-22.00: Dokumentumfilm blokk és rövidfilm blokk

Filmvetítések a Verzió Filmfesztivál, A Város Mindenkié civil szervezet és a DAAZO válogatásából

2019. május 24. péntek

19.00: Finisszázs: STEREO Akt: Cím nélkül - hajlék - kaland - játék

A Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt közös előadása egy interaktív színházi társasjáték, amelyen keresztül betekintést nyerünk hajléktalan emberek életébe, játékosként pedig megpróbálhatunk fél évet otthontalanul megélni/túlélni. Az előadást négy szereplő játssza: két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás, aki szakértőként segít kiigazodni a sokak által alig ismert világban. A felnőtt közönséget és középiskolai diákokat egyaránt megszólító előadás egy helyzetjelentés saját társadalmunkról, amely egyfelől rávilágít a hajléktalanság mindannyiunkat érintő okaira, és megkérdőjelezi azokat a káros előítéleteket, amelyek azt állítják, hogy „annyit érsz, amennyi pénzed, van”, és „ha szegény vagy, magadra vess”.


  • Megnyitó: 2019. május 17. 18.00-22.00
  • Finisszázs: 2019. május 24. 19.00-22.00
  • Nyitva tartás: 2019. május 18-24. naponta 14.00-19.00, május 18. 13.00-22.00
  • Támogatók: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Summa Artium Kultúratámogató Magánalap, OFF-Biennále Budapest.
  • Partnerek: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, A Város Mindenkié, Játszóház, STEREO Akt
  • Médiapartnerek: Artmagazin online, Artportal

Hirdetés