Moholy-Nagy 125

Tavaly a 100 éves Bauhausra emlékeztünk, idén a legfiatalabb oktatóját, Moholy-Nagy Lászlót ünnepeljük

Web:https://hegyvidekgaleria.hu/programok/moholy-nagy-125/
Kezdődik:2020 November 10. 18:00, Kedd
Végződik:2020 December 31. , Csütörtök
Hely:Hegyvidék Galéria
Település:Budapest
Cím:Királyhágó tér 10.

 

Tavaly a 100 éves Bauhausra emlékeztünk, idén a legfiatalabb oktatóját, a XX. századi művészet nemzetközi hírű, magyar polihisztorát, Moholy-Nagy Lászlót (1895–1946) ünnepeljük. A Hegyvidék Galériában látható válogatásban a debreceni Antal–Lusztig-gyűjtemény néhány Moholy-fotóján keresztül kapunk ízelítőt a fotográfus Moholy művészetéből, valamint vetítésre kerül a művész néhány filmje is. A kiállítás másik részében kortárs alkotók Moholy-reflexiói láthatók, melyek tisztelgések, és egyben jól érzékeltetik a sokoldalú művész-zseni máig eleven hatását. A kiállítás bővebb változatát Berlinben és Rómában tekinthette meg a közönség 2019-ben és 2020-ban.

A Hegyvidék Galéria év végi tárlatának egyik különlegessége, hogy bemutatásra kerül egy vizsgálat alatt lévő festmény is, melyet a legújabb anyagvizsgálatok alapján a restaurátorok egy része eredeti Moholy-Nagy László alkotásnak tart. A kiállítás látogatói a szakvéleményt is megismerhetik, amely jól mutatja, milyen sokrétű kutatásra van szükség egy-egy műtárgy eredetiségének feltérképezésekor. A gyűjtő kívánsága szerint a festmény kizárólag a kiállításmegnyitón, valamint a tárlathoz kapcsolódó kísérőrendezvényen lesz látható.

 

Köszöntőt mond: Fonti Krisztina alpolgármester
A kiállítást megnyitja: Nagy T. Katalin művészettörténész

Kiállító művészek:
MOHOLY-NAGY László (1895–1946)
HALMI-HORVÁTH István • HOPP-HALÁSZ Károly
KOZÁRI Hilda • KESERÜ Károly
KIGYÓS Borbála • LÉVAY Jenő
George PECK • Sylvia PLACHY
PLESZNIVY Ákos • Lilla von PUTTKAMER
ROZMANN Ágnes • SOMODY Péter
SZEGEDY-MASZÁK Zoltán • TELEK Balázs

A kiállításmegnyitón való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (0 Ft-os regisztrációs jegy váltásával). Maximális létszám: 10 fő

November 10-én, a kiállításmegnyitó ünnepség után hosszabbított nyitvatartással, 19:00–21:00 között várják a látogatókat. A kiállítótérben egy időben, egyszerre maximum 10 fő tartózkodhat, és kérjük tartsák meg egymás között a legalább 1,5 m-es távolságot. Az esetleges hosszabb várakozásért szíves elnézésüket kérjük.

Jegyek kaphatók, illetve regisztrálni a hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) és a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.) lehetséges.

A maszk használata kötelező.

Fotó: Moholy-Nagy László: Spirálok, 1943 / 2005; zselatinos ezüst, papír, képméret: 182 x 269 mm (Antal–Lusztig-gyűjtemény)


Hirdetés