Lakótelep építési és társadalmi kísérletek a ’60–70-es években , avagy „Lakni tudni kell!”.

Web:https://www.facebook.com/events/436282787181210/
Kezdődik:2019 Május 23. 18:00, Csütörtök
Végződik:2019 Május 23. 20:00, Csütörtök
Hely:Lechner Tudásközpont
Település:Budapest
Cím:Budafoki út 59. E/3. épület

 

A hatvanas évek legégetőbb építészeti kérdése Budapesten a lakásínség volt, amelyre a korabeli építészek és várostervezők Budafokon, egy átfogó építészeti és életmódkísérletben keresték a választ.

Hogyan silányodott ez a társadalmi fókuszú, szinte futurisztikus és jobbító szándékú megközelítés egy mennyiségi szempontokat előtérbe helyező, tömeges lakásépítési hullámmá? Hogyan lehet, hogy tehetséges és elszánt építészek nagyratörő és alapos tervei nyomán olyan lakónegyedek születtek (Budafokon, Kelenföldön és Újpalotán), melyek nem minden esetben elégítik ki az egyéni élet összes árnyalatát?

A kiállításon megismerhetők a Dokumentációs Központ Terv-, Fotó- és Filmtárának dokumentumai, melyek segítik megérteni a korszak tömeges lakásépítését és megválaszolni a kérdéseket. Ehhez járulnak hozzá a kor meghatározó építészeinek, várostervezőinek, szociológusainak, politikusainak és a lakótelepek lakóinak elbeszélései, melyek szintén a tárlat részét képezik.

  • A kiállítás kurátorai: Hutter Katalin Cecília, Rakovszky Zsófia, Végh Árpád
  • A kiállítás arculati terve: Báron András, Kirkovits Andrea, Korcsmáros László
  • A kiállítást megnyitja: Benkő Melinda, a BME Urbanisztika Tanszék vezetője

A kiállítás hétfőtől csütörtökig 9-től 17 óráig látogatható, eseti kurátori tárlatvezetés a tervtar@lechnerkozpont.hu címen kérhető.


Hirdetés