Határtalan Design

Idén több mint 140 hazai és nemzetközi designer, ékszertervező és képzőművész munkái láthatók egy hónapon át a Kiscelli Múzeumban

Web:https://design-without-borders.eu
Kezdődik:2020 Október 10. 10:00, Szombat
Végződik:2020 November 15. 18:00, Vasárnap
Hely:Kiselli Múzeum
Település:Budapest
Cím:Kiscelli u. 108.

 

A régió egyik legjelentősebb, tizenöt éves múltra visszatekintő, dinamikusan fejlődő független kiállítása és összművészeti rendezvénysorozata ezúttal több mint 140 cseh, dán, észt, holland, magyar, német, lengyel, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének a munkáit mutatja be október 10-től egy hónapon át a Kiscelli Múzeumban. 

Határtalan Design a Kiscelli Múzeumban – Fotó: Villányi Csaba

A Határtalan Design kiállítás címe egyaránt utal a nemzetközi kiállítók egyre szélesedő körére és az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy a dizájn széleskörű értelmezési lehetőségeit mutassák be. A fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet és az innovációt helyezik fókuszba, amely a folyamatos inspirációszerzésre, a különböző társadalmi, szakmai, generációs csoportok párbeszédére, az eltérő vélemények ütköztetésére, az információk rendszerezésére és átadására épül. A dizájnalapú gondolkodás jelenti a fejlesztés, az oktatás, a stratégiaalkotás, sőt a problémamegoldás kiindulópontját is.

A kiállításon látható alkotások, projektek, tárgyak és a kapcsolódó programok a különféle művészeti ágak – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás nem csupán az alkotókat, de a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepét és a hálózatépítés jelentőségét is kiemeli.

A kiállításon a szűkebben értelmezett dizájntárgyak – egyedi, kisszériás és sorozatban gyártott bútorok, lakáskiegészítők, szőnyegek és lakástextilek – mellett, prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek és az ezekről készült filmek, a fenntartható fejlődést szolgáló környezettudatos és a civil közösségek társadalomformáló szerepét hangsúlyozó felvetések, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művek egyaránt szerepelnek.

A Határtalan Design kiállításhoz kapcsolódik a textiltervezők projektje, a TEXHIBITION. A Szigeti Szilvia textiltervező által öt éve életre hívott program a tervezők és gyártók együttműködését segíti. A legfrissebb eredmények szűkebb válogatása  a budapesti, pozsonyi és bécsi kiállításon lesz látható, míg a teljes anyag decemberben a FUGA Budapesti Építészeti Közponban kerül bemutatásra.

Harmadik alkalommal kapnak komoly szerepet a kortárs ékszertervezők, akiknek kiválasztásában olyan neves kurátorok vettek részt, mint Cornelie Holzach, a pfrozheimi Schmuckmuseum igazgatója, Elisabeth Heine, a pfrozheimi Schmuckmuseum meghívott kurátora, Susanne Hammer osztrák ékszerűvész, Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő, valamint a Határtalan Design szervezői. A szelekció célja, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a műfaj legprogresszívebb újdonságiról.

A Határtalan Design/Design Without Borders egyfajta tervezői hálózatként, platformként is működik, amely a különböző generációk közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésére is törekszik. Ennek részeként a különböző művészeti és dizájniskolák, egyetemek hallgatóinak munkáit is megismerheti a közönség. Ebben az évben a Design Academy Eindhoven 2019. évi „Graduate Show”-ja alkotóinak, a pozsonyi Academy of Fine Arts and Design öt tanszéke, a varsói Academy of Fine Arts két tanszéke, a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia két tanszéke, illetve a MOME Design Intézet hallgatóinak munkái láthatók. Az ékszerművészeti oktatást idén a bécsi KunstModeDesign Herbststrasse – Abendkolleg Kunst SchmuckDesign tanszéke növendékeinek munkáin keresztül ismerhetik meg a látogatók.

Határtalan Design válogatás története során első ízben három fővárosban, Budapest mellett, Pozsonyban és Bécsben is látható lesz.

Támogatók: Nemzetközi Visegrádi Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Summa Artium, Pro Helvetia, Osztrák Kulturális Fórum, Holland Királyság Nagykövetsége, Lengyel Intézet, Német Nagykövetség, Cervantes Intézet, Partnerek: Cseh Centrum, Észt Intézet, Olasz Kultúrintézet, Camões Intézet, Román Kulturális Intézet, Szlovák Intézet, designaustria, Slovak Union of Visual Arts, KunstModeDesign Herbststrasse, Bécs, Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia, Academy of Fine arts in Warsaw, MOME Design Intézet, Academy of Fine Arts and Design, Bratislava

A kiállítás alapító kurátorai és szervezői: Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás
 
A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a BTM Kiscelli Múzeum és az Unikát Összművészeti Stúdió Bt. közös kiállítása, a Budapest Design Week programsorozat része.


Hirdetés