Hirdetés

Stereoscopic Notes · Urban Landscape - László Hudec and Modern Shanghai (Sztereoszkópos jegyzetek, városi tájkép – Hudec László és a modern Sanghaj) címen nyílik kiállítás a Shanghai History Museumban 2019. február 2-án a budapesti Hudec Kulturális Alapítvánnyal együttműködésében. 

Dátum:2019 Február 02. , Szombat
Hely:Shanghai History Museum
Település:Shanghai

 

Hudec László (1893-1958) Sanghajban alkotó magyar építész életútjáról és a város mai arcultát is meghatározó munkásságáról az elmúlt 10 évben több dokumentumfilm készült, kiállítások és konferenciák szerveződtek Budapesten és Sanghajban egyaránt. A Hudec Kulturális Alapítvány számos program kezdeményezője, együttműködője volt képviselve a magyarországi rokonságot és a családban fennmaradt páratlan hagyatékot. Ez a sanghaji kiállítás egy kivételes alkalom, ahol a kínai közönség először fogja látni az archívum legértékesebb darabjait valamint a magyarországi, kanadai és amerikai Hudec leszármazottak nagyvonalú adományának köszönhetően, Hudec személyes tárgyait is. A kiállítás május 5-ig lesz látogatható a Shanghai History Museumban.

Hudec László világhírűvé vált, amikor Ázsia első felhőkarcolóját, a Park Hotelt (1934) megtervezte. A városban azóta is nagy tiszteletnek örvend, 28 épületét levédték és megszervezték 2016-ban az „Ikonikus Sanghaj – amikor a művészet találkozik Hudeccel” kiállítást is. A mostani kiállítás a modern Sanghaj megszületését és annak alkotóit mutatja be, köztük kiemelve Hudec munkásságát, akinek a 25 milliós városban közel 60 épülete ma is áll és funkcionál. A város büszkén őrzi az épített hagyatékot, de a kiállítás autentikusságához szükséges Hudec tárgyakkal és dokumentumokkal nem rendelkezik. A Sanghajt és Hudecet bemutató kiállítás az időszak egyik szimbolikus épületében, az egykori Shanghai Race Clubban, a Park Hoteltől 500 méterre (a felújított műemléképületben 2018-ban nyílt meg a Shanghai History Museum) kerül megrendezésre.

A múzeumnak gazdag saját gyűjteménye van, de Hudechez kapcsolódó eredeti tárgyakkal ők sem rendelkeztek, ezért felkérték a Hudec Kulturális Alapítványt, hogy válogasson a budapesti hagyaték ritkaságaiból a számukra. Így szerepelni fognak a hagyaték legértékesebb darabjai: Hudec két portfólió albuma, melyet az építész maga állított össze legfontosabb projektjeiről valamint az archívum más különlegességei: a besztercebányai családi életet illusztráló képek és néhány tárgy; életútjának fontos dokumentumai; válogatás a családi levelezésből, valamint Hudec saját fotói, melyekkel leveleit illusztrálta valamint személyes tárgyak is. A múzeumi kiállítási technikák egyik kedvelt új fejlesztése az ún. Magic Wall, egy interaktív óriásérintőképernyő fogja bemutatni az archívum digitálisan feldolgozott részét, ahol több felhasználó egyszerre tud szabadon barangolni a tárgyak, fotók és dokumentumok között. A kiállításmegnyitón az adományozott tárgyak ünnepélyes átadására is sor kerül, mely a család és az alapítvány képviseletében Csejdy Virág, Hudec László magyarországi rokonának feladata lesz.

A Hudec gyermekek, Martin, Theo és Alessa rokonsága Kanadából és Amerikából, unokahúga Jánossy Eszter Budapestről ajánlott fel Hudec tárgyakat és fotókat a múzeumnak, összesen 22 darabot. A magyar rokonság koordinációjával zajló adományozás egyben fontos kultúrdiplomáciai lépés, ami Sanghaj és Budapest testvérvárosi szövetségét megerősíti valamint a világ Hudec gyűjteményei (kanadai University of Victoria Archives és a budapesti Hudec Kulturális Alapítvány) mellett egy új Hudec archívum megalakulását segítheti Sanghaj városában. A Hudec Kulturális Alapítvány célja, hogy a májusig tartó kiállítást elhozza a magyar közönségnek, bemutatva Sanghaj hőskorszakát, világvárossá fejlődésének gyökereit és a városkép egyik megalkotóját, Hudec Lászlót.

A kiállítás adatai

  • Cím: Stereoscopic Notes · Urban Landscape—László Hudec and Modern Shanghai
  • Helyszín: Shanghai History Museum, No. 325 Nanjing Xi Road, 200003, Shanghai
  • Időszak: 2019. február 3. – 2019. május 5.
  • A kiállítás szervezője: Shanghai History Museum 
  • Az alapítvány partnere és támogatója: Tradeland Kft
  • A „Magic Wall” technika kivitelezője és a kiállítás partnere: Back and Rosta Ltd

Hirdetés