Mit tud egy csúcskategóriás tégla, és hogyan alakul iránta a kereslet?

Az egyre szigorodó energetikai szabályozások miatt mind nagyobb figyelem irányul azokra a megoldásokra, amelyek elősegítik az otthonok ökotudatos kialakítását. Az újHÁZ Centrum most induló sorozatában minden hónapban egy-egy építőanyaggyártóval közösen jár körül egy, az otthonok felújításával és az újépítésű, modern ingatlanok kivitelezésével kapcsolatos témát. Elsőként az okostéglát nézték meg közelebbről. 

 

Egy új ház építésének kulcsfontosságú építőanyagát képezik a falazóelemek, amelyek között ma már két olyan téglatípus is megtalálható, melyek egyedülálló kialakításuk révén alapjaiban segítik hozzá az ingatlantulajdonosokat fenntartható céljaik megvalósításához. Az újHÁZ Centrum és a Wienerberger szakértői által összeállított kisokosban öt kérdés mentén tudhatunk meg mindent ezekről az innovatív építőanyagokról.

1. Hogyan született meg az okostégla fogalma?

Az élet minden területén megjelennek azok a termékek, használati eszközök, melyek többet tudnak, mint a hagyományos társaik – gondoljunk csak az okostelefonokra, okosórákra. A gyártó az elnevezéssel azt szerette volna kifejezni, hogy az építőanyagok piacán is van olyan termék, mely többet ad, mint amit megszoktunk tőle. 

2. Miért számítanak csúcskategóriás építőanyagoknak az okostéglák?

A termékfejlesztésnek az volt a célja, hogy a külső falazathoz olyan tégla legyen elérhető, amely a hagyományos falazó elemhez képest sokkal magasabb hőszigetelő képességgel rendelkezik. Az okostéglák akár monolit falazatként, tehát egy rétegben, utólagos hőszigetelés nélkül is alkalmasak az egyre szigorodó épületenergetikai előírások kielégítésére, tehát közel zéró energiaigényű lakóházak építésére. 

3. Mi a fő különbség az okostéglák és a hagyományos falazóelemek között?

Kétféle okostéglát különböztetünk meg. Az egyik a klíma tégla, mely az egyedi belső szerkezeti kialakításával ugyanolyan falvastagság mellett jobb hőszigetelő képességgel bír, mint a hagyományos társai. A másik pedig az úgynevezett termo tégla, ami a téglába épített szigetelésének köszönhetően akár hatvan százalékkal is jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

4. Az elmúlt években hogyan változott az okostéglák iránti kereslet?

Az okostéglák iránti kereslet folyamatosan növekszik, a vevők is egyre több információ birtokában választanak falazóelemeket új házuk építése során. A lakosság tájékozottságának és fenntartható gondolkodásának köszönhetően nagy figyelmet fordítanak az energiahatékony megoldásokra, így a környezettudatos építkezésre is.

5. A 2021-től változó, a megújuló energiák felhasználására vonatkozó szabályozás hogyan befolyásolja az okostéglák vásárlását, illetve felhasználását?

A januártól életbe lépő EU-s szabályozás szerint a ház éves energiafelhasználásának 25%-a megújuló energiaforrásból kell, hogy származzon. Ettől számos építtető megretten. Általános véleményként terjedt el ebben a témában, hogy ezt kizárólag napelem beépítésével lehet elérni, ugyanakkor ebben az esetben is akad számos, sokszor meglepően költséghatékony lehetőség a kritérium biztosításra. Az okostéglák felhasználásával – a külső szigetelés elhagyásával – a műanyagfelhasználás is kevesebb lehet, így biztosan tovább fog növekedni a kereslet az okostéglák iránt. 

Forrás: újHÁZ Centrum
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jön a Tetőfedő Rangadó!

Jön a Tetőfedő Rangadó!

Wienerberger Tondach Tetőfedő Rangadó Pályázat 2021.

Amerikai homlokzatspecialistát vesz a Wienerberger

Amerikai homlokzatspecialistát vesz a Wienerberger

Az osztrák téglagyártó óriáscég az amerikai Meridian Bricket vásárolja fel.

Kiosztották 2020 építészeti Nívódíjait 

Kiosztották 2020 építészeti Nívódíjait 

Debreceni családi ház, a budapesti Metrodom-Panoráma lakópark és a szentendrei Ferences Gimnázium kapták az elismerést.

Hirdetés